Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τσίπουρου Καβάλας λόγω αύξησης του κόστους απόσταξης
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τσίπουρου καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος απόσταξης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συντονιστικού Αγροτών Παγγαίου κ. Κώστα Παπαμερή συν τοις άλλοις έχει μειωθεί η ποσότητα παραγωγής στους 5 τόνους.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ κακή χρονιά κι αυτό είναι κάτι που πάει πολύ πίσω, περίπου 5-χρόνια. Την τελευταία χρονιά με τη χαλαζόπτωση και την καταστροφή που είχαμε στον πρώην Δήμο Ορφανού και Πιερεών, θα καταλήξουμε ότι δεν υπήρξε η εμπορική δύναμη των άλλων χρόνων. Υπάρχει σε επίπεδο Ευρώπης μια μείωση της τάξης του 35% σε φρούτα και λαχανικά. Άρα έμειναν και τα επιτραπέζια σταφύλια εκεί που δεν χτυπήθηκαν, πάνω στα κλίματα. Για να μπορεί να κάνει κάποιος απόσταξη θα πρέπει πρώτα να έχει κάνει οινοποίηση και έπειτα το 30% γίνεται από τα στέμφιλα για να μπορέσει να γίνει απόσταξη από οινοποιοίσημους αμπελώνες. Λόγω του μεγάλου προβλήματος, δόθηκε άδεια να μπορούν να γίνουν κι από επιτραπέζια σταφύλια αλλά η διαδικασία είναι μόνο για 5 τόνους. Κι αυτό δίνει 500 λίτρα άνυδρο που ο φόρος είναι 1750 ευρώ. Άρα πάει γύρω στα 380 ο φόρος. Είναι και υπερβολικός ο φόρος και η ποσότητα. Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται. Αν κάνει κάποιος 500 κιλά τσίπουρο δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα. Αν υπολογιστούν ο φόρος, το καζάνι, η όλη διαδικασία και την πρώτη ύλη, το κοστολόγιο πιάνει γύρω στα 7,5 ευρώ το λίτρο. Το τσίπουρο από ποτό του απλού ανθρώπου θα γίνει είδος πολυτελείας. Είναι πλέον ασύμφορο».
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ
Θα πρέπει η Πολιτεία να κοιτάξει με ποιον τρόπο θα καθίσει στο πλευρό των σταφυλοπαραγωγών. Δεν αδικώ τις άλλες παραγωγές, όλοι έχουν το μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής. Εμείς έχουμε ένα επιπλέον, της μη διάθεσης του προϊόντος. Αν δεν δούμε μαζί με την Πολιτεία τι θα κάνουμε με το σταφύλι και το αμπέλι, λυπάμαι πολύ αλλά η περιοχή μας δεν θα πάει καθόλου καλά. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες γι’ αυτά τα θέματα».

