Κύριο άρθροΠολιτική

Ο Πρίνος δεν θα κλείσει όπως διαβεβαιώνει η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου

Δεν τίθεται πλέον θέμα διακοπής της λειτουργίας των πετρελαίων του Πρίνου από πλευράς Ενεργειακής Αιγαίου. Η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου έθεσε το θέμα στην Βουλή και σε δηλώσεις της διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα διακοπής λειτουργίας του Πρίνου. 

Η καβαλιώτης βουλέυτής σημείωσε αρχικά ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση διακοπής λειτουργίας του Πρίνου. Η εξορυκτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί κανονικότητα. Αυτή είναι η άποψη που έχω διαμορφώσει από τις πληροφορίες μου.

Η εταιρεία ζητάει κάποια ενίσχυση από το κράτος γιατί πραγματικά και αντικειμενικά ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και τον Απρίλιο έφτασε και στα 20 δολάρια το βαρέλι. Βέβαια φαίνεται να έχει η τιμή του πετρελαίου μια ανοδική πορεία πια μια και αυτή την στιγμή είναι στα 35 δολάρια το βαρέλι. Και φαίνεται τα πράγματα να είναι αισιόδοξα. Αλλά σίγουρα χρειάζεται κάποια ενίσχυση όπως ενίσχυση χρειάζονται και όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις από τις πολύ μικρές έως τις πολύ μεγάλες».

ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Και πρόσθεσε πως «Η ερώτηση μου στη Βουλή  όμως είχε να κάνει με το κατά πόσο το υπουργείο είναι έτοιμο να δεχθεί τις προτάσεις της εταιρείας και κατά πόσο έχει βάλει ως προϋπόθεση για την ενίσχυση με οποιοδήποτε τρόπο της εταιρείας στη διατήρηση των θέσεων  εργασίας και των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Για εμάς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους  με  οποιαδήποτε ενίσχυση της εταιρείας. Δυστυχώς όμως κατά την άποψη μου και βάσει όσων ακολούθησαν την απάντηση του υπουργού, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί. Φάνηκε να μην γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου. Να μην τις γνωρίζει εις βάθος τουλάχιστον και με μια γενικόλογη απάντηση ότι θα διασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας σε συνδυασμό με τις αποθήκες φυσικού αερίου και την πώληση του Λιμανιού της Καβάλας γεγονός για το οποίο είμαστε αντίθετοι. Ο υπουργός  μας είπε ότι θα διατηρηθούν,  έτσι αόριστα βέβαια μας το είπε, οι θέσεις εργασίας στα Πετρέλαια.

Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε και αφού δούμε που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την εταιρεία, αφού διατυπώσουμε και εμείς τη δική μας θέση θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αμέσως ή εμμέσως ζουν από τα πετρέλαια».

ΠΕΡΙ ΘΑΣΟΥ

Ακολούθως ανέφερε πως «Ένα ακόμη θέμα που ανέδειξα ήταν αυτό με την Θάσο. Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται το νησί της Θάσου ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία, έτσι κι αλλιώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Θάσος κατατάχθηκε (άγνωστο γιατί) στη ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω COVID-19, δηλαδή στη ζώνη με τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές. Η τελική «λίστα» μένει να οριστικοποιηθεί σύντομα, όμως αποδεικνύει την άγνοια της κεντρικής διοίκησης για την εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης από το Κ.Υ. Πρίνου και τους γιατρούς του νησιού.

Η ζημιά είναι ήδη εμφανής και αν συνεχιστεί η δυσφήμιση, θα γίνει ανεπανόρθωτη ! Όσο το Υπουργείο Υγείας δεν τοποθετείται επί του θέματος, η επιρροή που ασκεί στους τουρίστες, οι οποίοι σχεδίαζαν να επισκεφτούν τη Θάσο, είναι αρνητική και ιδιαιτέρως ζημιογόνα για το νησί. Να σημειωθεί ότι η ένταξη της Θάσου στα νησιά υψηλής επικινδυνότητας είναι αβάσιμη, παράλογη και καταχρηστική καθώς το νησί διαθέτει στελεχωμένο Κέντρο Υγείας (το οποίο επέστρεψε στην κανονικότητα επί ΣΥΡΙΖΑ), τομέα ΕΚΑΒ Θάσου (ο οποίος ιδρύθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και απέχει λίγη ώρα από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.  Η Θάσος δυσφημίζεται από τα ΜΜΕ εδώ και μέρες. Νόμιζα ότι ήταν λάθος των ΜΜΕ.  Αλλά ο ίδιος ο υπουργός κ Κοτζαμάνης με διαβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν αυτές οι οδηγίες κι όντως η Θάσος έχει μπει στις κατηγορίες υψηλής επικινδυνότητας. Αυτό πρέπει άμεσα να διορθωθεί όπως προανέφερα».

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ

Και πρόσθεσε πως «Οι φορείς του νομού θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση γι’ αυτή την απαράδεκτη ταξινόμηση της Θάσου, όπως  και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την ηγεσία του Υπουργείου για να αλλάξει η παράλογη και αυθαίρετη απόφαση.

Για εμένα έπρεπε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να έχει παραιτηθεί και είναι λάθος εκ των προτέρων το ό,τι έγινε.

Το βασικό είναι η ΝΔ να πιέσει τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας να κάνουν διορθωτικά δημοσιεύματα. Διότι αυτό το λάθος έγινε σε μια χρονική στιγμή που όλοι οι πολίτες με το άνοιγμα της πρόσβασης στα νησιά ήταν καθηλωμένοι στις εφημερίδες  για να δουν σε ποιο νησί ενδεχομένως θα πάνε το καλοκαίρι. Έγινε σε μια στιγμή που όλη η Ευρώπη ασχολείται  με τον τουρισμό. Και με το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες θέλουν να δουν πως θα στείλουν τους πολίτες τους για διακοπές. Όταν τα 3/4 των νησιών της Ελλάδος φαίνονται υψηλής επικινδυνότητας τότε αυτό θα έχει άμεσης συνέπειες στην εισροή τουριστών. Άρα χρειάζεται άμεσα διόρθωση και απορώ γιατί τόσες μέρες δεν ακούσθηκε τίποτε από τοπικά κυβερνητικά στελέχη. Απορώ πραγματικά και ελπίζω να μην έχει γίνει αυτό με σκοπιμότητα για να ωθήσει η κυβέρνηση τους τουρίστες προς τη νότια Ελλάδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *