Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης

Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Άγγελος Τσατσούλης.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Τσατσούλης σημείωσε πως «ο κόμπος έφθασε στο χτένι και οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν προσπαθούν να βρουν τρόπους μεταφέροντας είτε τη φορολογική τους έδρα είτε κι όλη τους τη δραστηριότητα εκεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πλέον και οι επιχειρηματίες αυτοί που μπορούν, αυτοί που επιβίωσαν μέχρι τώρα της κρίσης, πρέπει να επιβιώσουν. Στην Ελλάδα το επιχειρηματικό περιβάλλον και το κλίμα δεν σου επιτρέπει να επιβιώσεις με αυτές τις υπέρμετρες φορολογήσεις, με αυτές τις υπερβολικά υψηλές εισφορές που πρέπει να πληρώσουμε για τον ΟΑΕΕ και όλοι ψάχνουν να βρουν λύση. Όταν ζεις σε μια οικονομία η οποία είναι σε διαρκή ύφεση τα τελευταία οχτώ χρόνια και έχεις μια διαρκή αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών σου, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να επιβιώσεις. Υπάρχει μείωση του τζίρου και εμείς έχουμε αύξηση των φόρων και εξόδων. Ε δεν γίνεται αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχείρηση, κι αυτοί που μπορούν πάνε στη Βουλγαρία. Και λίγοι πήγαν, πιο πολλοί έπρεπε να πάνε. Επαναλαμβάνω, οι επιχειρήσεις δεν το κάνουν για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, το κάνουν για λόγους επιβίωσης. Είναι θέματα ύπαρξης πλέον των επιχειρήσεών μας και το πώς θα θρέψουμε την οικογένειά μας, αυτό δεν το καταλαβαίνουν, ούτε η Τρόικα ούτε η κυβέρνηση δυστυχώς. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με μία στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να γίνουν επενδύσεις, να απασχοληθεί ο κόσμος, να μειωθεί η ανεργία και σιγά σιγά να έρθει η ανάπτυξη».

ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ

Κι όπως συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Τσατσούλης «αυτοί της κυβέρνησης νομίζουν ότι υπάρχει λίπος ακόμα και θα παίρνουν από τις σάρκες μας. Μόνο το κόκαλο έμεινε στις σάρκες μας πλέον. Ούτε καν το δέρμα, κι αυτό μας το πήραν».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των επιχειρήσεων της Καβάλας που έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία, ο κ. Τσατσούλης ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να το πει κανένας αυτό. Δεν υπάρχουν στοιχεία στα Επιμελητήρια, δεν είναι θέματα μόνο διαγραφών, οι διαγραφές σημαίνουν ή διεγράφησαν και μεταφέρθηκαν ή διεγράφησαν γιατί δεν είχαν αντικείμενο δουλειάς οι άνθρωποι και έκλεισαν. Επομένως το μόνο στοιχείο που θα μπορούσαμε να πάρουμε αν υπάρχει κεντρική υπηρεσία κάπου στη Βουλγαρία να δούμε πόσες ξένες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε ως επιχειρηματίες είναι ότι καθημερινά έρχονται τρία τέσσερα e-mails τα οποία μας προτρέπουν ή είναι γραφεία δικηγορικά που δημιουργούν εταιρίες στη Βουλγαρία σε μια μέρα. Σε μια μέρα και με μετοχικό κεφάλαιο 500 ευρώ. Μιλάμε για μορφή εταιρίας ανώνυμη. Κι αν θέλεις να κάνεις άλλου είδους εταιρία ΕΠΕ είναι ακόμα λιγότερα τα χρήματα. Και γίνονται αμέσως. Πας κάνεις ένα συμβόλαιο σε έναν συμβολαιογράφο ή έναν δικηγόρο, το καταθέτεις στο Επιμελητήριο και τελείωσε η ιστορία. Τα πράγματα πρέπει να τα καταλάβουμε. Όταν δίπλα σου έχεις μια χώρα που έχει 10% φορολογία με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο κλπ είναι ανόητο όταν η Καβάλα από τη Βουλγαρία είναι μια ώρα κάποιος να μη μεταφέρει την έδρα του εκεί. Πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Είναι πολύ σοβαρό, τα έχουμε συζητήσει και με τον κ. Αλεξιάδη, είχε πει όταν ήρθε στο Επιμελητήριο ότι θα κοιτάξει κάποιους ειδικούς φορολογικούς συντελεστές για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Δεν έγινε κάτι, δεν προχώρησε τίποτα, παραμένουμε στον αυτόματο πιλότο να πληρώνουμε υπερβολικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.