ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Εκδικάζεται αύριο η αυτόφωρη διαδικασία για τους 8 συλληφθέντες με την κατηγορία παρεμπόδισης εργασιών του ΤΑΡ

Αύριο Πέμπτη 12 Ιουλίου θα εκδικαστεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους 8 συλληφθέντες με την κατηγορία παρεμπόδισης εργασιών για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ένας εκ των συλληφθέντων, ο κ. Νίκος Ξανθόπουλος δήλωσε ότι σε αυτή την δική θα προκύψουν πολλά άγνωστα στοιχεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «όλο το κατηγορητήριο βασίζεται στη λογική ότι υπήρχε ένα εργοτάξιο το οποίο εξελισσόταν και το οποίο εμείς οι 8 εμποδίσαμε παρόντων των 30-35 αστυνομικών και 50 ανθρώπων του ΤΑΡ –φανταστείτε πόσο βαριά έπεσε η σκιά μας επάνω τους, τρομοκρατήθηκαν- και δεν μπορούσαν να εξελιχθούν οι εργασίες. Να διευκρινίσουμε, λοιπόν, το εξής: η συνάντηση των 8 οι οποίοι αρχικώς ήταν ένας, στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι δύο μετά από μισή ώρα κι έγιναν τρεις, στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι δύο κι έγιναν 5, και αυτά εξελίσσονται περίπου σε μία ώρα δηλαδή από τις 7-7.30 έως τις 8, 8.30, 9 παρά, και γύρω στις 9-9.15 φτάνουμε οι τελευταίο τρεις δηλαδή ο κ. Καλπακίδης, ο κ. Πουρσαϊτίδης κι εγώ. Το πλήθος το λεγόμενο, διότι πλέον αυτή η διάταξη που εξελίχθηκε μέσα σε ένα δίωρο έγινε πλήθος και τρομοκρατήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν εκεί, παρόντων των αστυνομικών και δεν μπόρεσαν να κάνουν τις εργασίες. Αυτό, τουλάχιστον, προσπαθούν να στηρίξουν και να πουν. Έγινε σε έναν χώρο τον οποίο η κα Μουζουράκη που αναφέρατε, περιγράφει ως πλαγιά βουνού και στην οποία πλαγιά βουνού σταμάτησαν οι εργασίες πριν από 2 χρόνια. Κι ο λόγος που σταμάτησαν οι εργασίες είναι ότι εκεί υπάρχουν δύο πολυβολεία τα οποία έχουν μείνει από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και ένα καταφύγιο. Κι επειδή, ακριβώς, δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα παρακαμφθούν αυτά, διότι κρίθηκαν από την αρχαιολογία ως σημαντικά, σταμάτησαν οι εργασίες εκεί περίπου 2 χρόνια.

Φανταστείτε ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Ζυγού, στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης το βράδυ, κατήγγειλε αυτό το γεγονός λέγονται ότι όχι μόνο είναι αφύλακτο, δεν έχει περιφραχθεί ο χώρος που προσπαθούν να περιγράψουν ως εργοτάξιο αλλά και εγκυμονεί κινδύνους. Διότι όλα αυτά γίνανε μετά την προσαγωγή η οποία ξεκίνησε ως παροχή διευκρινήσεων μετά έγινε προσαγωγή, μετά μετατράπηκε σε σύλληψη και η σύλληψη έγινε κράτηση και ό,τι πλέον είναι γνωστό. Άρα, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η μεταφορά μας, κατ’ αρχήν προς την Εισαγγελία και μετά προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, έγινε σε έναν χώρο ο οποίος είναι μια πλαγιά. Δεν υπάρχει εργοτάξιο, αλλά και αν ήθελε κάποιος να κάνει εργοτάξιο εκεί, δεν μπορούσε να το κάνει διότι δεν ήταν παρών ο αρχαιολόγος ο οποίος ήταν συμβατική υποχρέωση της Κοινοπραξίας με την Ελληνική Δημοκρατία ότι οπουδήποτε εξελίσσονται εργασίες θα έπρεπε να είναι παρών και κάποιος αρχαιολόγος. Ο οποίος αρχαιολόγος, απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε, η σύμβασή του έληξε πριν από ένα χρόνο. Άρα, λοιπόν, ακόμη κι αν θέλανε να στήσουνε οποιοδήποτε εργοτάξιο εκεί, δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί δεν ήταν παρούσα η Ελληνική Δημοκρατία με τον εντεταλμένο, αν θέλετε, από πλευράς της άνθρωπο, τον αρχαιολόγο ο οποίος δεν ήταν παρών».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Πρόσθεσε δε πως «Αλλά πέρα από αυτό, σε ένα εργοτάξιο υπάρχουν μηχανήματα, υπάρχουν σκαπτικά μηχανήματα, υπάρχουν άλλου είδους μηχανήματα, υπάρχουν φτυάρια, αξίνες, κασμάδες, ένα σωρό πράγματα. Εκεί δεν υπήρχε μηχάνημα ούτε σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τη συγκεκριμένη μέρα, στην Τρίτη το πρωί στις 27 Ιουνίου. Δεν υπήρχε τίποτα που να δηλώνει ή να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει εργοτάξιο. Άρα, λοιπόν, όλο αυτό το σκεύασμα το οποίο προσπάθησε να κάνει η Κοινοπραξία που δεν ξέρω με ποιους έχοντας συμβούλους προσπάθησε να το κάνει αυτό, φαίνεται ότι τελικά θα είναι μπούμερανγκ σε βάρος τους και νομίζω ότι τελικά την προσεχή Πέμπτη (σ.σ. αύριο) η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι αυτονόητο, διότι πραγματικά δεν υπήρξε οποιαδήποτε δική μας επιβάρυνση στην οποιαδήποτε υπόνοια εξέλιξης έργου εκεί».

ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Εμείς οι 4 οι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ήμασταν εκεί διότι ήμασταν υποχρεωμένοι να είμαστε εκεί. Διότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αυτούς που οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες ψήφισαν για να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, έχουν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Και πριν την απόφαση της Τετάρτης είναι 4 οι αποφάσεις που έχει πάρει συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το θέμα το μεγάλο της όδευσης από τα τενάγη των Φιλίππων. Οι οποίες 4 αποφάσεις κατατείνουν προς μια κατεύθυνση. Ότι, κύριοι, δεν θα περάσετε από τα τενάγη διότι η έλευσή σας εγκυμονεί κινδύνους για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που είναι ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, εγκυμονεί κινδύνους για το Πυλοθεραπευτήριο, για την τοπική κοινωνία. Μπορεί να προκύψουν θέματα ασφάλειας τα οποία δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν, διότι θα έπρεπε να είστε ένα χιλιόμετρο τουλάχιστον μακριά από οικισμούς και εσείς περνάτε από τα 500, 600, 850 μέτρα, όπως λέει η γνωμοδότηση του ΤΕΕ. Και βέβαια υπάρχει το μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να γίνει σαφές και το οποίο δεν αφορά μόνο τους 15 χιλιάδες της κοινότητας Φιλίππων, αφορά το σύνολο των κατοίκων του δήμου Καβάλας, και αναφέρομαι στα θέματα της συνίζησης, δηλαδή της πτώσης της επιφάνειας του εδάφους λόγω του ότι οτιδήποτε υπάρχει εκεί, ο τυρφώνας, είναι οργανικό υλικό το οποίο μέσα από αυτό το φαινόμενο πέφτει η επιφάνειά του και δεύτερον το μεγάλο θέμα της αυτανάφλεξης, όπου εκεί ο τυρφώνας μπορεί να καίγεται χωρίς να υπάρξει εκδήλωση φωτιάς, χωρίς να υπάρχει φλόγα όπως τη βλέπουμε με γυμνό μάτι και αυτό να εξελίσσεται μήνες, χρόνια. Γιατί έτσι είναι η κατάσταση εκεί. Για όλους αυτούς τους λόγους όχι μόνο οι 8, αλλά όλη η καβαλιώτικη κοινωνία είπε το εξής: πάρετε τη βόρεια όδευση, από εκεί που κι ο τρίτος αγωγός έχει επιλέξει η ίδια ότι θα φύγει και εμείς σας κουνάμε μαντήλι. Δεν μας ενδιαφέρει από ‘κει και πέρα το θέμα αυτό, διότι δεν είμαστε απέναντι, όπως πάνε κάποιοι να φωτογραφήσουν όλους εμάς, σ’ αυτό το έργο μεγάλης «εθνικής σημασίας» του ΤΑΡ. Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν αρχίσει η κουβέντα ακόμα για το τελικά ποια είναι τα οφέλη που έχουν προκύψει για την ελληνική οικονομία. Ακούω για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει η όδευση του αγωγού ποια είναι; Θα μείνει ένα γραμμάριο αέριο στην Ελλάδα; Όχι. Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν λέμε όχι. Περάστε, φύγετε, αλλά φύγετε βόρεια. Μην ενοχλείτε τη ζωή όλων των κατοίκων του δήμου Καβάλας, διότι το μυαλό σας είναι κάπου αλλού που θα μας το πείτε μετά από χρόνια».

«ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΗΝΥΣΗ»

Για το αν έγινε μήνυση εις βάρος τους από την εταιρεία του ΤΑΡ είπε ότι «σαφέστατα ναι. Αλλιώς για ποιον λόγο εμείς βρεθήκαμε στην αστυνομική διεύθυνση, μηνυθήκαμε, κρατηθήκαμε και την άλλη μέρα πήγαμε στο αυτόφωρο. Βεβαίως έγινε μήνυση, από στέλεχος της Κοινοπραξίας. Και γι’ αυτόν το λόγο εμείς του κάνουμε αντίθετη μήνυση. Και οι 8 συλληφθέντες για ψευδή καταμήνυση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *