Υπό πλήρη έλεγχο οι φωτιές στη Θάσο

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο από χθες στο νησί της Θάσου, ενώ από το Σάββατο με εντολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δήμου Θάσου δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση του ορεινού κατάφυτου οικισμού του Καζαβιτίου Πρίνου. Μετά από 3 ημέρες επιτέλους η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αφού κατέστρεψε κυριολεκτικά τη Νότια Θάσο…

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα ξέσπασαν πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τον Λιμενάρια, δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμενων κατάσβεσης. Από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι κάνουν λόγο για καθαρό εμπρησμό, καθώς ταυτόχρονα ξέσπασαν οι τέσσερις φωτιές…

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ..

Οι πυρκαγιές και στα τέσσερα μέτωπα, όπως προαναφέραμε,  ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές και για την κατάσβεση τους επιχειρούν συνολικά 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 12 αεροσκάφη από χθες. Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη για τη Θάσο, αλλά και από άλλους γειτονικούς νομούς..

Σε συναγερμό βρίσκεται από τη πρώτη στιγμή ο Δήμος Θάσου καθώς υπήρχε μέχρι και χθες ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς και προς άλλους ορεινούς οικισμούς. Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ  δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της φωτιάς, καθώς όπως είπε οι εστίες είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να τεθούν σε έλεγχο. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές είναι μεγάλη, καθώς ζωντανεύουν μνήμες του 1985 όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού.

ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ

Χθες σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννη Πλαφαδέλης μας ενημέρωσε ότι η κατάσταση άρχισε να συμμαζεύεται καθώς και χθες επιχειρούσαν εναέρια μέσα, περίπου 12 στον  αριθμό, κάτι που αν γινόταν από τη πρώτη στιγμή η κατάσταση δεν θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις.

Τα μέτωπα παραμένουν 4, με κυριότερο αυτό του Ραχωνίου, όπου χθες δόθηκε η μάχη των μαχών να μην περάσει η φωτιά στο δάσος του Λιμένα, κάτι που τελικά το κατάφεραν… Επίσης υπήρχε  το μέτωπο Καλλιράχης, Σωτήρος  και αυτό των Αλυκών όπου κερδήθηκε η  μάχη να μην περάσει στο Τρίκορφο…  Το θεωρητικά ευκολότερο μέτωπο είναι αυτό του Κάστρου – Λεμεναρίων που είχε τεθεί από την Κυριακή υπό έλεγχο… Χθες πάντως το νησί επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό κ. Καμένο, ενώ στο νησί βρέθηκαν και οι υπουργοί κ.κ. Τόσκας και Κουρουμπλής. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει η κυβέρνηση το νησί με κάθε τρόπο και θα ισχύσουν ελαφρύνσεις στο ΦΠΑ και σε άλλους τομείς.  Ο πρωθυπουργός μάλλον τρόμαξε με την καταστροφική εικόνα που αντίκρισε, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και της Πολιτικής Προστασίας, του κ. Σταύρου Κυβράκη οι φωτιές κατέκαψαν τουλάχιστον 100.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιώνες, μελίσσια και κοπάδια ζώων…

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΛΑΦΑΔΕΛΗ

Ο κ. Πλαφαδέλης έκανε συμπληρωματικές δηλώσεις χθες. Συγκεκριμένα σημείωσε πως «έχουμε μια καλύτερη κατάσταση, από το πρωί της Δευτέρας πετούσαν τα εναέρια μέσα κυρίως στο μέτωπο του Ραχωνίου όπου υπήρχε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκεί μετακινήθηκαν οι περισσότερες δυνάμεις, η επιδίωξή μας ήταν να μην περάσει προς την πλευρά του Λιμένα, όπου υπάρχει ένα τεράστιο δάσος και ουσιαστικά επεκταθεί στη βόρεια πλευρά του νησιού. Επίσης αναζωπυρώσεις γίνονταν σε διάφορα σημεία όπως στο μέτωπο Καλλιράχης – Μαριών και στο Θεολόγο. Παραμένει σαφώς δύσκολη η κατάσταση, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι τα μέτωπα ήταν πάρα πολλά, ήταν τέσσερα αλλά οι αναζωπυρώσεις και οι μικρές εστίες ήταν πάρα πολλές. Αυτό έκανε την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, συν τους ανέμους που έπνεαν γύρω στα εφτά μποφόρ. Το θέμα ήταν ότι υπήρχε και η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάσπαση δυνάμεων κυρίως των εναέριων μέσων. Όταν έχεις πολυμέτωπη φωτιά αυτό που απαιτείται είναι η άμεση δράση. Αν αφήσεις πολλά μέτωπα να κινηθούν, κάποια στιγμή αυτά τα μέτωπα μπορεί ακόμα και να ενωθούν. Μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερωτηθείς ο κ. Πλαφαδέλης αν επηρεάστηκε ο τουρισμός, επισήμανε πως «σαφώς, όταν πάνω στο Καζαβήτι είχαμε τουρισμό, στο νότιο τμήμα Αλυκές, Θημωνιά υπήρχε τουρισμός, σαφέστατα κατά κάποιον τρόπο ένα κομμάτι αυτών των τουριστών θα είχε πρόβλημα. Πιστεύω όμως ότι ο δήμαρχος επικοινώνησε και με τις Πρεσβείες πολύ έγκαιρα και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έπρεπε να δοθεί η εικόνα που υπήρχε. Αλλά και στους τουρίστες δεν υπήρχε θέμα να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Υπήρχαν θέματα μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, αυτά είναι μέτρα που επέβαλε η αστυνομία και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς βέβαια. Αλλιώς θα επικρατούσε χάος».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του, λέγοντας πως «θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους πυροσβέστες που έχουν έρθει. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο, τους δημότες της Θάσου καταρχήν, είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Μας έχουν στείλει νερά κι όλη τη διοικητική μέριμνα που είναι πάρα πολύ σημαντική, τα μηνύματα συμπαράστασης, τα τηλέφωνα από όλα τα μέρη του κόσμου. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εδώ από την πρώτη στιγμή να συμπαρασταθούν και σε εμάς στο δήμο, στους πολίτες. Είναι φοβερό μέσα σε τόσο δύσκολη κατάσταση, αλλά είναι και πάρα πολύ παρηγορητικό να έχεις ανθρώπους να σου στέκονται ακόμα και σε απλά πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσατσούλη τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, την προσφορά που μας στέλνουν, οι πολίτες της Θάσου μας φέρνουν νερά, σάντουιτς ετοιμάζουν, αυτό είναι καταπληκτικό. Έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο στην Κοινότητα του Πρίνου, στο Δήμο της Θάσου γίνεται συγκέντρωση ειδών, φέρνουν κατευθείαν στους πυροσβέστες στους αστυνομικούς, αυτό είναι φοβερό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στρατηγείο στην Κοινότητα του Πρίνου, ακριβώς δίπλα είναι το σχολείο, ανοίξαμε το σχολείο όπου και οι φαντάροι και οι πυροσβέστες εκεί πηγαίνουν και ξεκουράζονται κάποιες στιγμές, αλλάζουν οι βάρδιες για να μπορέσουν να μετακινούνται. Είμαστε άυπνοι δυο μερόνυχτα ήδη. Έρχονται κάθονται μια δυο ώρες και ξαναφεύγουν στα μέτωπα».

ΑΝΟΜΒΡΙΑ…

Ο κ. Πλαφαδέλης αναφέρθηκε και στην παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, που όπως εκτίμησε συνέβαλε στο φούντωμα της φωτιάς, «ίσως αυτό μας εκδικήθηκε» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.  Αναφέρθηκε και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. «Ήταν δύσκολο ακόμα από τις αναταράξεις ακόμα και να πετάξουν. Το φοβερό της ιστορίας είναι ότι κάποιες στιγμές έπεφταν σταγόνες βροχής, μας κορόιδευε για όλη την ταλαιπωρία. Η Θάσος ούτως ή άλλως έχει χτυπηθεί πάρα πολλές φορές και αναγεννιέται από τις στάχτες της. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος και πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα αναγεννηθεί. Τη Θάσο θα τη φτιάξουμε πάλι, θα γίνει πάλι το πράσινο νησί, το διαμάντι της Ελλάδας. Ευχαριστώ και τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους πολίτες, είναι όλοι τόσο δίπλα μας, ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι είμαστε μόνοι μας» τόνισε καταληκτικά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε δηλώσεις του χθες το πρωί σχετικά με τις φωτιές στη Θάσο καθώς ήταν εκεί, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος επισήμανε πως «είναι σε ύφεση αυτή τη στιγμή η κατάσταση, υπάρχει ένα θέμα που εξελίσσεται και επεμβαίνουν τα εναέρια μέσα στη Μεταμόρφωση της Καλλιράχης. Ελπίζουμε να μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, πάντως γίνεται μια προσπάθεια, είναι μεγάλη η ζημιά, ελπίζουμε ότι τουριστικά δεν θα επηρεάσει και προσπαθούμε να δούμε τη συνέχεια. Επιχειρούν δέκα εναέρια μέσα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.