ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Στο στόχαστρο και του Επιμελητηρίου Καβάλας το παραεμπόριο…

Το παραεμπόριο είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το Επιμελητήριο Καβάλας  και  μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθεί  μία ημερίδα στην Καβάλα με την παρουσία και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα. Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του κ. Μάρκος Δέμπας σε δηλώσεις  του.

«Πράγματι το παρεμπόριο – λαθρεμπόριο γιατί πολλές φορές είναι συνυφασμένες αυτές οι δύο έννοιες, είναι μια μεγάλη μάστιγα η οποία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνάει τα όρια και νομίζω ότι πολλές φορές η αγανάκτηση όχι μόνο του επαγγελματία αλλά και του βιοτέχνη και του απλού κόσμου ακόμη, πολλές φορές ξεχειλίζει.

Στην συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία και του κυβερνητικού στελέχους κ. Τζιόρλα, το βασικό μας στοιχείο ήταν το θέμα του παρεμπορίου.

Ευτυχώς ο ίδιος ο υπουργός που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και η πρώτη αντίδραση του ήταν να δεχθεί ότι όντως η περιοχή μας έχει μεγάλο πρόβλημα μια και είμαστε ουσιαστικά από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη πύλες εισόδου από τις άλλες χώρες. Αλλά και Σέρρες, Κιλκίς επίσης είναι πύλες εισόδου ενώ την ίδια ώρα και από υποδομές πάσχουν αυτές οι πύλες και από εξοπλισμούς και φυσικά και από προσωπικό!

 Δεν υπάρχει δυνατότητα καλού και σωστού ελέγχου εισόδου. Δεν υπάρχουν κλιμάκια που να εποπτεύουν στην Εγνατία Οδό, στους κάθετους άξονες για να δουν ποιοι είναι αυτοί που κουβαλούν εμπορεύματα και πως τα κουβαλούν.

Έχουν άραγε δελτίο αποστολής, έχουν τιμολόγια, από πού προέρχονται και που πηγαίνουν. Μιλάμε για ασυδοσία και μετά βλέπουμε έξω από τα καταστήματα μας και στις παραλίες να πουλούν τα πάντα!

 Αυτή είναι μια απαράδεκτη εικόνα για ένα κράτος που έχει προβλήματα έτσι και αλλιώς, ενώ το κράτος επίσημα πια, χάνει φόρους, χάνει ΦΠΑ και από την άλλη δεν ξέρει κανείς ποιος φτιάχνει αυτά τα αγαθά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά τους και σε τελική ανάλυση, ποιος προστατεύει τον καταναλωτή!

Έτσι λοιπόν και μετά τα όσα σωστά και σημαντικά είπε και ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας θέλουμε να έχουμε μια συνάντηση μέσα στο επόμενο 15θημερο με το γραφείο του υπουργού για να γίνει μια συνάντηση στην Καβάλα, με την συμμετοχή των Περιφερειακών Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε εκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αστυνομία, δήμοι, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία να πράξουν με έργα και όχι με λόγια και να γίνουν κάποια πράγματα.

Εμείς προτείνουμε και θέλουμε απλά να τα αποδεχθούν και με μια εγκύκλιο να τα εφαρμόσουν. Τα Επιμελητήρια έτσι και αλλιώς θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια αφού ξέρουν καλά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται οπότε πάμε να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε όσο το δυνατό το καλύτερο.

Και δεν είναι μόνο ο εμπορικός κόσμος χαμένος, είναι η ίδια η κοινωνία και η οικονομία. Χάνονται δις κάθε χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τον κ. Δέμπα είναι αναγκαία. «Δεν είναι μόνο η αστυνομία. Είναι και κλιμάκια με ανθρώπους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας απλά πλέον δεν υπάρχουν τα κονδύλια και δεν γίνεται δουλειά. Ας πληρώσουμε ακόμη και αυτό εμείς του Επιμελητηρίου και ας βγουν τα κλιμάκια έξω για να δουν τι γίνεται.

Βγαίνουν έξω, σταματούν για παράδειγμα φορτηγά από το άνω Νευροκόπι και τα εμπορεύματα αντί να τα κατάσχουν, να τα καταστρέψουν τα στέλνουν πίσω. Εκείνη την στιγμή που θα συλλάβουν κάποιο ας κάνουν άμεσα πράξη την καταστροφή των προϊόντων.

Θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις και όχι να αφήνουμε πάλι παραθυράκια. Πρέπει και οι ποινές να γίνουν πιο αυστηρές και η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο» τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *