ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

 Στην εορτή της Αγίας Φιλιππισίας, του Σεβ. Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. Στεφάνου

«Από την Τρωάδα απεπλεύσαμε και επήγαμε κατ’  ευθείαν στην Σαμοθράκη και την επομένη στη Νεάπολη. Από εκεί επήγαμε στους Φιλίππους, που είναι η σπουδαιότερη Πόλη εκείνης της περιοχής της Μακεδονίας, αποικία των Ρωμαίων. Σε αυτήν την Πόλη παρεμείναμε μερικές ημέρες και το Σαββάτο εβγήκαμε έξω από την Πόλη στο ποτάμι, όπου σκεφθήκαμε ότι θα υπήρχε τόπος προσευχής των Ιουδαίων. Εκεί εκαθίσαμε και ωμιλούσαμε στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί. Μια γυναίκα από τα Θυάτειρα, που ωνομαζόταν Λυδία, έμπορος πορφυρών υφασμάτων και προσήλυτη, άκουγε και ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της, ώστε να δίνη προσοχή σε αυτά που έλεγε ο Παύλος. Αφού βαπτίσθηκε αυτή και όλη η οικογένειά της, μάς παρακαλούσε λέγοντας :  εάν με κρίνετε πιστή στον Κύριο, ελάτε να μείνετε στο σπίτι μου, και μάς το ζητούσε με πολλή επιμονή».

Με τα λόγια αυτά ο άγιος ένδοξος απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς στο βιβλίο των Πράξεως καταγράφει το τί ακριβώς συνέβη τότε που για πρώτη φορά ο απόστολος των Εθνών άγιος Παύλος βρέθηκε στην Πόλη των αρχαίων Φιλίππων της ελληνικωτάτης Μακεδονίας και μετέφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού μας για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για εμάς σήμερα, που ευρισκόμεθα και ζούμε στους ευλογημένους αυτούς τόπους και έχουμε ως προστάτη και πολιούχου μας τον άγιο Παύλο και τους συνεργάτες του αγίους αποστόλους Σίλα, Λουκά και Τιμόθεο. Συγχρόνως όμως μαζί με αυτούς τους μεγάλους αγίους μας, έχουμε και την θεοσεβή και ευγενεστάτη πρώτη Χριστιανή Ευρωπαία αγία Λυδία την πορφυροπώλιδα, η οποία με την οικογένειά της και άλλες ευσεβείς γυναίκες που την ακολουθούσαν, άκουσαν με μεγάλη προσοχή την χριστιανική διδασκαλία και με πολύ σεβασμό και αγάπη και με φωτισμένες καρδιές δέχθηκαν όλοι την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού. Αμέσως μετά, με την προτροπή του αγίου Παύλου και των στενών συνεργατών και φίλων του, κατέβηκαν όλοι εκεί στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, έξω από τα τείχη της πόλεως των Φιλίππων και βαπτίσθηκαν, και ακολούθως έλαβαν την χάρη του αγίου Πνεύματος με την επίθεση των χειρών από τον Απόστολο Παύλο.

Από τότε, που με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η πρώτη εκείνη χριστιανική κοινότητα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, και μέχρι τις ημέρες μας, η τοπική μας Εκκλησία, των Φιλίππων, της Νεαπόλεως-Χριστουπόλεως και της Θάσου με την χάρη του αγίου Πνεύματος ανέδειξε αγίους και μάρτυρες, επισκόπους, ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές, αλλά και πλήθος λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι οργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας. Κατά την περίοδο αυτή ανηγέρθησαν και οι περίφημοι ιεροί χριστιανικοί Ναοί των Φιλίππων, αλλά και όλα τα κτίσματα και τα θέατρα των χριστιανικών και βυζαντινών πόλεων του τόπου μας, των οποίων τα ερείπια με πολύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη επισκεπτόμασθε σήμερα, και τα οποία με πολύ ενδιαφέρον και επιστημονική γνώση και διάθεση και πάντοτε σε συνεργασία με την τοπική μας Εκκλησία επιβλέπουν οι αρχαιολογικές Υπηρεσίες του τόπου μας.

Έφθασε, λοιπόν, και εφέτος ο καιρός για τον εορτασμό της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, ο οποίος κατά το προσεχές διήμερο Σαββάτο και Κυριακή (19-20 Μαΐου) θα έχει σαν επίκεντρο τον περικαλλή ιερό Ναο-Βαπτιστήριο, πλάϊ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Πιο συγκεκριμένα το  πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει :

Το Σάββατο, 19 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα, τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την αρτοκλασία στο υπαίθριο Βαπτιστήριο.

Την Κυριακή, 20 Μαΐου το πρωΐ, τον Όρθρο και την υπαίθρια Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου και Δράμας κ. Παύλου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας και θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον εφετινό εορτασμό.

Όλοι μαζί, Κλήρος και Λαός, θα έχουμε την ευκαιρία στον αποστολοδιάβατο και αγιασμένο τόπο της βαπτίσεως της αγίας Λυδίας να προσευχηθούμε μαζί και να εκφράσουμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μάς χάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *