ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Περηφάνια για την Καβαλιώτισσα σκακίστρια Σταυρούλα Τσολακίδου που στέφθηκε για τρίτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια

Η Σταυρούλα Τσολακίδου για 3η φορά στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία των 18 ετών και μας έκανε και πάλι υπερήφανους, αυτή η εκπληκτική Καβαλιώτισσα!

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Σκάκι κ. Βασίλης Θεοδωρίδης έκανε σχετικές δηλώσεις καθώς είναι και «πνευματικό» του παιδί.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ήταν πολύ πιο δύσκολη αυτή τη φορά. Πρώτη φορά να φτάσεις στην κορυφή είναι δύσκολο, τη δεύτερη γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, πόσω μάλλον τρίτη φορά να φτάνεις στο παγκόσμιο, όταν παίζει μάλιστα και σε μεγαλύτερη κατηγορία από την ηλικία της, αφού πέρσι είχε πάρει τον τίτλο στις 16χρονες, φέτος επέλεξε να παίξει με τις 18χρονες. Και μια ήττα που έκανε στον 6ο γύρο την έφερε πίσω και μετά κυνηγούσε τις υπόλοιπες που προηγούνταν, τη Ρωσίδα, την Ισραηλινή, την κοπέλα από τη Μογγολία. Πολύ ισχυρό το τουρνουά, 52 σκακίστριες κορυφαίες από 37 χώρες, παρόλα αυτά το έχει αποδείξει αυτό το κορίτσι ότι όντως έχει μια δύναμη, κι ενώ συνήθως στο τέλος μετά από έναν μαραθώνιο που παίζουν εκεί, ήταν 14 μέρες στη Ρωσία, 11 παρτίδες κάθε μέρα 5-6 ώρες κρατούσε η κάθε μία παρτίδα, λογικό είναι να υπάρχει μια κόπωση στο τέλος και οι περισσότερες κουράζονται και πέφτει η απόδοση. Αντίθετα η Σταυρούλα στο τέλος φορτσάρει και το έχει κάνει και στα προηγούμενα πρωταθλήματα αυτό. Ειδικά η Σταυρούλα από τις 2 Ιουλίου που ξεκίνησε να παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο κύπελλο και μετά σε διεθνή τουρνουά, δεν είχε σταματήσει, έπαιζε συνέχεια. Υπήρχε δηλαδή και από αυτό το λόγο κόπωση, παρόλα αυτά κατάφερε πάλι αυτόν το μεγάλο άθλο, για τρίτη φορά να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια».

ΣΤΗΡΙΞΗ

Κληθείς να εκτιμήσει ο κ. Θεοδωρίδης τι προσδοκίες υπάρχουν για το τοπικό σκάκι από την επιτυχία της Σταυρούλας Τσολακίδου, σημείωσε πως «αυτό που χρειάζεται η Σταυρούλα που είναι μόνο 16 χρόνων και έχει μπροστά της ένα μεγάλο μέλλον, είναι στήριξη με αναβάθμιση στο προπονητικό της πρόγραμμα και συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή τουρνουά που είναι πολυδάπανα. Δηλαδή συνεχώς πρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό και επειδή είναι και ανήλικη χρειάζεται να τη συνοδεύει κάποιος ενήλικας προπονητής, κι όλα αυτά φυσικά προβλέπουν κάποια μεγάλα έξοδα. Ούτε η οικογένειά της, ούτε ο σύλλογος ούτε η Ομοσπονδία σε αυτήν την εποχή με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα  μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αφού το σκάκι προσφέρει πια όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα, όντως τα δύο βασικά αιτήματα, που είναι η νέα στέγη του συλλόγου και να γίνει η διοργάνωση του θερινού τουρνουά από τη Δημωφέλεια, θα πρέπει οι τοπικοί φορείς και κυρίως ο δήμος να τα ικανοποιήσουν. Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούσαμε μέσω ίντερνετ τις παρτίδες, ζήσαμε όλη αυτήν την αγωνία και το άγχος που είχε και η ίδια, σίγουρα και εμείς ζήσαμε μεγάλες στιγμές χαράς και περηφάνιας και δεν σταμάτησαν και τα τηλέφωνα και τα συγχαρητήρια μηνύματα. Φυσικά τα μεγάλα συγχαρητήρια τα αξίζει το ίδιο το κορίτσι, ο προπονητής της ο γκραντ μετρ Γιάννης Παπαϊωάνου που η μητέρα του έχει καταγωγή από τις Μαριές της Θάσου. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ο κορυφαίος Έλληνας σκακιστής, έρχεται δύο μέρες τη βδομάδα στην Καβάλα για να προπονεί τη Σταυρούλα και μερικά ακόμα επίλεκτα παιδιά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *