«Περί τα 6 δις χάνονται από το παρεμπόριο, είναι καιρός το κράτος να κάνει κάτι» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης
Καλή ήταν η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας την περασμένη εβδομάδα, καλή και τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδος. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης έκανες σχετικές δηλώσεις.
«Η κίνηση την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε είχε μια αύξηση σε σχέση με τις άλλες μέρες, είδαμε ένα τουριστικό κύμα ευχάριστο, σε σχέση όμως με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είμαστε πιο κάτω σε σχέση με την επισκεψιμότητα.
Υπήρχαν κάποιοι Τούρκοι τουρίστες, μια και ήρθαν επιτέλους στην πόλη μας. Ξέρουμε κυρίως ότι έρχονται για Σαββατοκύριακο, άρα η κίνηση υπάρχει στα καταστήματα εστίασης αλλά και πάλι σε όγκο επισκεψημότητας είμαστε λίγο πιο κάτω σε σχέση με πέρσι.
Από εκεί και μετά ο κύριος όγκος τουριστών όπως ήταν και πέρσι και αναμένουμε και φέτος σε σχέση πάντα με τα μηνύματα που παίρνουμε από τους ανθρώπους του τουρισμού – και αναφέρομαι και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – μας λέει ότι το πικ της επισκεψιμότητας θα είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Εύχομαι πραγματικά να μην γίνει κάτι άλλο και χαλάσει την εικόνα ή οτιδήποτε άλλο, όσον αφορά τον τουρισμό. Οι ισορροπίες είναι ρευστές και όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες και εύχομαι να πάνε όλα καλά τουλάχιστον στην χρονική περίοδο Ιούλιο – Αύγουστο.
Να έρθουν τουρίστες και μακάρι να καταναλώσουν και να πάρουμε και εμείς το εξωτερικό χρήμα το οποίο δεν μπορούμε να πάρουμε από την εσωτερική αγορά».
ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ
Και φέτος το θέμα του παρεμπορίου απασχολεί τον Εμπορικό Σύλλογο. Σύμφωνα με τον κ. Λεμονίδη «Αυτό που δυστυχώς μας απασχολεί – φτάσαμε να ασχολούμαστε εμείς με τα αυτονόητα – είναι να ταράξουμε λίγο τα νερά και να αναδείξουμε το θέμα που οι γνωστοί ιθύνοντες, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται στα γραφεία και μας χτυπούν την πλάτη πολλές φορές – είτε οι προηγούμενοι είτε οι επόμενοι – είναι να μας λένε ότι ξέρουν καλά το πρόβλημα αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού και επειδή η υπηρεσία δεν μπορεί να συντονισθεί με άλλη αρμόδια!
Θα πω όμως ότι πραγματικά οι ιθύνοντες δεν κάνουν τίποτε! Δεν μπορεί να χάνονται 6 δις έσοδα για το ελληνικό κράτος και να μην ξέρουμε ακόμη, ποια υπηρεσία ή ποιος είναι ο συντονιστής σε ένα θέμα που κοστίζει στο ελληνικό κράτος.
Και θίγονται επιχειρηματίες, καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα, με όλα τα παραστατικά, με όλες τις αποδείξεις, με ελέγχους από όλες τις υπηρεσίες – εκεί υπάρχει προσωπικό – από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς – εκεί υπάρχει προσωπικό – και μιλάω για έσοδα του κράτους. Ακούει κανείς από αυτούς τους υπευθύνους, οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα; Δεν θα σταθώ για τα μικρά προϊόντα, των 5 ή 10 ευρώ αλλά για τα μεγάλα, όπως τα καύσιμα ή τα τσιγάρα.
Δεν το γνωρίζουν άραγε αυτό οι αρμόδιοι που κυβερνούν τώρα; Πριν βγουν στην εξουσία δεν έλεγαν ότι γνωρίζουν το θέμα και ότι θα το πατάξουν άμεσα και τώρα; Πέρασαν τα χρόνια αλλά τίποτε δεν έγινε».
Η ΜΑΣΤΙΓΑ
Και πρόσθεσε πως «Άρα η μάστιγα του παραεμπορίου είναι μια μάστιγα που αν αισθανθούμε λιγάκι Έλληνες και καταλάβουμε ότι πλήττει τις δικές μας τσέπες, τότε θα μας πονέσει που χάνουμε 6 δις έσοδα για το κράτος. Και το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπουργός, ελεγκτικοί μηχανισμοί, το όλο κράτος δηλαδή και όλοι οι αρμόδιοι από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που το πρόβλημα υπάρχει σε έντονο βαθμό, θα έπρεπε να το μειώσουν και όχι να το εξαλείψουν και όχι να βγαίνουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο στεγασμένο εμπόριο μόνο, για να βλέπουμε τελικά προϊόντα πάνω στα πεζοδρόμια ανενόχλητα και να γράφουν τα μαγαζιά, βλέπε δημοτική αστυνομία και την ίδια ώρα να περνά ο όποιος θέλει με κάθε λογής εμπορεύματα στα χέρια και να πουλάει παρανόμως. Γλαστράκια, ομπρέλες, αλυσοπρίονα, κράνη για μηχανές… Είμαστε σοβαροί; Και δεν με ενδιαφέρει αν έχουν προσωπικό οι ελεγκτικές υπηρεσίες. Ας βρουν. Ξέρετε πόσα τηλεφωνήματα δέχομαι καθημερινά από συναδέλφους;
Και πέρσι είχαμε κάνει σύσκεψη. Να κάνω εγώ σύσκεψη. Θα κάνει ο κ. Τζιόλας σύσκεψη στην Καβάλα. Το θέμα του πολιτικού όμως δεν είναι να ακούει μόνο.
Είχε έρθει και η κυβέρνηση στο συνέδριο, καταθέσαμε τα αιτήματα μας ως παραγωγικοί φορείς στους αρμοδίους, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Αλεξιάδη, είπαμε πολλά…. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να μας ακούν. Το θέμα είναι να δίδουν λύση στο όποιο πρόβλημα εμείς αναδεικνύουμε. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να δράσουμε ως άλλος ελεγκτικός μηχανισμός και να πιάσουμε αυτόν που κάνει το παραεμπόριο.
Εμάς ρόλος μας είναι να αναδείξουμε το όλο θέμα και να τους ξυπνήσουμε, να σπρώξουμε τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες. Δημοτική και Ελληνική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, υγειονομικό…. Πωλούνται προϊόντα στους δρόμους και την ίδια ώρα ελέγχουν τα στεγασμένα καταστήματα, ενώ αν δει κανείς στο ίντερνετ θα δει ότι πωλούνται τούρτες, γλυκά, ψάρια, αγαθά δηλαδή που μπορεί να βρει κανείς στο δρόμο.
Ο συνάδελφος που έχει μαγαζί και καθημερινά τον καλούν να πληρώσει τα μύρια όσα, ξέρετε τι οργή νοιώθει; Και τι γίνεται στο τέλος; Παίρνει τον Λεμονίδη τηλέφωνο, έρχεται από το μαγαζί του, κάνει τα παράπονα….. Και η αγανάκτηση τελικά βγαίνει από μέσα μου. Δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί εμένα να μην με αγγίζει το παραεμπόριο και τα αγαθά που εγώ πουλώ. Τι να πω όμως στον συνάδελφο, που κάνουμε μπάνιο μαζί και περνάει ο άλλος από μπροστά του και του πουλά γαλιά, παράνομα, χωρίς παραστατικά, μια βαλίτσα ολόκληρη με γυαλιά και ο ίδιος έχει πληρώσει το παν!
Τα συζητάμε δημόσια, είναι θέματα γνωστά, τα έχουμε ζήσει όλοι και τα έχουμε δει όλα ως παράνομα. Λέω κάτι καινούριο άραγε; Δεν με ενδιαφέρει πλέον προσωπικά ποιος είναι ο υπεύθυνος… Είναι ένα πρόβλημα του ελληνικού κράτους. Χάνονται έσοδα από το ελληνικό κράτος. Ας κινηθούν οι αρμόδιοι. Δεν με νοιάζει τίποτε άλλο. Με ενδιαφέρει αν δεν έχουν προσωπικό; Ας το βρουν. Γι άλλα και άλλα βγάζουν προσωπικό και κάνουν έλεγχο. Όλοι νόμιμοι λέμε εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο και όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει όλοι να είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο».

