ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Να δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων σε όλους, δηλώνει ο νομικός Λεωνίδας Παππάς

Τα αναδρομικά των συντάξεων που πρέπει να επιστραφούν είναι αντικείμενο έρευνας. Ο νομικός κ. Λεωνίδας Παππάς υπογράμμισε ότι όσοι προσέφυγαν νομικά θα τα λάβουν ενώ υπάρχει δικαίωμα προσφυγής.

Ο κ. Παππάς τόνισε πως “Πράγματι δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του ΣΤΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και αυτά αφορούν συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το 2016 και οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαστικά.

Το ΣΤΕ αποφάσισε ότι παρότι οι περικοπές αυτές που γίνονταν μέχρι 31/12/2018 δικαιούνται αναδρομικά μόνο για 11 μήνες. Το χρονικό διάστημα δηλαδή 2015 – 2016 οπότε και ψηφίσθηκε ο νόμος,  άρα θα πάρουν τα αναδρομικά όσοι έχουν κάνει τις προσφυγές. Τώρα, αν θα τα πάρουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο, αν δηλαδή θα δοθούν οριζόντια οι αποζημιώσεις, αυτό θα το ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό 10ημερο.

Είναι ηθικό και δίκαιο να δώσει σε όλους τα αναδρομικά αλλά είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης. Όσοι δεν έχουν προσφύγει και τα δικαιούνται, σε περίπτωση που δεν τα δώσει η κυβέρνηση τότε έχουν τη δυνατότητα μέσα στο 2020 να ασκήσουν προσφυγές εφόσον όμως δεν προσκρούουν στη 2ετη παραγραφή οφειλών κατά του δημοσίου και κατά των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

ΤΟΥ ΙΚΑ

Και πρόσθεσε πως «Οι μόνοι συνταξιούχοι που δεν προσκρούουν σε αυτή την παράμετρο είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ γιατί εκεί ισχύει 5ετης  παραγραφή άρα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής. Αυτοί μόνο μπορούν να προσφύγουν αν δεν τα πάρουν τα χρήματα αυτοδίκαια. Δεν αφορά η απόφαση όμως την επικουρική σύνταξη.  Οι επικουρικές που δόθηκαν μειωμένες συνεχίζουν να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους .

Μιλάμε για ποσά που φτάνουν τα 1000 ευρώ όταν πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν περικοπές στην σύνταξη και θα πάρουν τα δώρα και μπορεί να φτάσουν και τι 10 – 11 χιλιάδες ευρώ οι συνταξιούχοι με υψηλή ασφαλιστική κλάση. Προς το παρόν οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια.

Εμείς περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και μετά θα τους ενημερώσουμε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν”.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ίδιος ευχήθηκε η κυβέρνηση να πάρει μια γενναία πολιτική απόφαση και να δώσει οριζόντια τις χρηματικές αποζημιώσεις.

“Σαφώς τα λεφτά είναι πολλά και είναι πολύ περισσότερα αν τα δώσει όλα σε όλους και όχι μόνο σε αυτούς που δικαιώθηκαν. Αλλά στο τέλος τέλος είναι και μια πολιτική δέσμευση που είχε κάνει η κυβέρνηση αλλά είναι και το αυτονόητο. Το ΣΤΕ λέει ότι πρέπει να δοθούν τα ποσά αφού έγιναν παρανόμως περικοπές οπότε η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να μην δώσει τα ποσά αυτά. Απλά θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *