ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Θολό το τοπίο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνη Μιτζάλη

Προς ολοκλήρωση βαίνει η τουριστική χρονιά για την Καβάλα αφήνοντας μία πικρή γεύση στους επαγγελματίες του τουρισμού, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιτζάλης “Επιβιώσαμε και αυτό είναι το κρατούμενο για τους ανθρώπους του τουρισμού. Βέβαια το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το στοίχημα και μέχρι το τέλος της πανδημίας. Όποτε είναι αυτή. Έχουμε βάλει εμπρός ως κοινωνία τη δημόσια υγεία, όλα τα άλλα έχουν μείνει πίσω και αυτή ήταν συνειδητή επιλογή όλων μας, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τουρισμό.

Το ένα με το άλλο δεν έχουν σχέση. Αργήσαμε να το καταλάβουμε όμως. Νομίζαμε ότι μπορούμε να κλείνουμε σύνορα και να έχουμε τουρισμό. Νομίσαμε ότι μπορούμε να βάζουμε τεστ στον κάθε ταξιδιώτη και να συνεχίσει να έρχεται, νομίσαμε ότι μπορούμε να βάζουμε πρωτόκολλα σε ξενοδοχεία και να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε, αλλά όλα αυτά δεν γίνονται έτσι απλά.

Κάποιες αστοχίες έγιναν, ήταν όμως συνειδητές επιλογές για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε την υγεία μας και να κρατήσουμε την εικόνα μας και για αυτό τον λόγο δεν είχαμε τουρισμό.

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ποσοστά, αφού είναι τόσο μεγάλη η απώλεια των εσόδων που αν είμαστε στον μείον 70% ή στο μείον 80% δεν έχει σημασία πια».

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Και πρόσθεσε πως «Από εδώ και πέρα τώρα, τα ξενοδοχεία θεωρώ ότι για συντήρηση δυνάμεων, όσο καθαρίζει η εικόνα και μια και  ο ορίζοντας των προβλέψεων είναι πολύ μικρός, θα κάνουν τις επιλογές τους, πάλι με κριτήριο την αυτοσυντήρηση.

Σίγουρα ο χρόνος κλεισίματος των ξενοδοχείων θα είναι πιο σύντομος. Για τον χειμώνα τώρα, πέρσι έκλεισαν όλα επειδή υπήρχε ένα καθολικό κλείσιμο. Αυτό φέτος δεν φαίνεται να γίνεται, δεν είναι στα πλάνα άρα θα δούμε πως θα μοιρασθεί η πίτα.  Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, τα νερά είναι αχαρτογράφητα.  Και σε αυτό το ταξίδι είναι η Υγειονομική Επιτροπή που αποφασίζει και όχι οι ξενοδόχοι.

Από την στιγμή που όλα απαγορεύονται, συναθροίσεις, συνέδρια, οι εταιρείες δεν αφήνουν τα στελέχη τους να ταξιδέψουν, γκρουπ δεν μπαίνουν μέσα σε λεωφορεία, για ποιο τουρισμό μιλάμε; Για τον έναν αντιπρόσωπο, τον ιατρικό επισκέπτη που απαγορεύεται να μπει μέσα στο νοσοκομείο και θα δει κάποιους γιατρούς μόνο; Τουρισμός δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Τα πράγματα είναι περίεργα. Και όλοι θα κάνουν το μέγιστο δυνατό να είναι ανοικτοί. Και το να είναι κλειστό ένα ξενοδοχείο έχει κόστος.

Όπως κόστος έχεις να έχεις ένα εξοχικό που δεν χρησιμοποιείς τον χειμώνα, έτσι είναι και ένα ξενοδοχείο που έχει έξοδα διατήρησης, συντήρησης. Από ένα σημείο και πέρα το να το κρατάς κλειστό ή ανοικτό με ελάχιστη κίνηση είναι μια η άλλη”.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Σε εκτιμήσεις ότι όταν βρεθεί το εμβόλιο ο ελληνικός τουρισμός θα εκτιναχθεί τόνισε ότι “κάτι τέτοιο το έχουμε ακούσει και για την ελληνική οικονομία. Αλλά πάντα μετά από μια κρίση σπάνε τόσοι πολλοί κρίκοι από το δίκτυο που λέγεται τουρισμός οπότε δύσκολα να επανέλθουν όλα τόσο εύκολα. Εγώ δεν θεωρώ ότι μετά το ολοκαύτωμα που θα περάσει ο παγκόσμιος τουρισμός, την επόμενη ημέρα όλα θα είναι μέλι γάλα. Νομίζω ότι θα περάσει αρκετός χρόνος για να αποκατασταθούν καινούριες δομές και νέα δίκτυα.

Θα χρειασθεί χρόνος. Όσο για το κοινωνικό τουρισμό, όντως ήταν ένα πετυχημένο μέτρο. Ωφέλησε πολλούς ανθρώπους και βοήθησε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όλα είναι σταγόνα στο ποτήρι. Απλά αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις στάθηκαν, είχαν πελατεία και ο κόσμος έκανε διακοπές στην Θάσο.

Κάποιος κόσμος στην Θάσο είναι ωσάν να ήμασταν αρχές σεζόν”.

 Για μια ακόμη φορά επέμενε ότι το στοίχημα είναι να κρατηθούν όλες οι επιχειρήσεις ζωντανές. “Ήταν δύσκολη περίοδος, έξι μήνες από τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Μαρτίου είναι ένα μεγάλο διάστημα και ελπίζω να βγει το εμβόλιο για να πάνε καλύτερα τα πράγματα, αφού θα μπορούμε να διαχειριστούμε τον ιό καλύτερα και να μπουν τα πράγματα σε σειρά. Ελπίζουμε να έχουμε αντοχές. Ελπίζουμε κάποια μέτρα να βοηθήσουν και πρέπει να υπάρχουν δίκτυα ζωντανά για να σταθεί και ο τουρισμός και το ίδιο το κράτος. Απλά μόνοι μας δεν μπορούμε” τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το ΩΚΕΑΝΙΣ μόνο φήμες άκουσε  περί πώλησης του ή μη. “Επειδή γνωρίζω τον επιχειρηματία έχω να πως ότι έχει πίστη και διαφυλάσσει και την επιχείρησή του και τους εργαζόμενους τους. Απλά ο καθείς κάνει τις επιλογές του” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *