«Η διαπραγμάτευση πλέον με την τράπεζα θα είναι για μικρότερο ποσό» δηλώνει για το Καπλανίδειο ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης
Για το θέμα το Καπλανίδειου Ιδρύματος της Νέας Καρβάλης έκανε δηλώσεις ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, εξηγώντας το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με το συγκεκριμένο οίκημα μέχρι σήμερα.
”Επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή, με περιφερειάρχη τότε τον Άρη Γιαννακίδη κι εμένα αντιδήμαρχο, ήρθαμε σε συνεννόηση και κάναμε μία προγραμματική σύμβαση με τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, ώστε να έχει τη διαχείριση του κτιρίου ο δήμος μέχρι το 2038”, ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Καβάλας.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΓΟΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
”Πράγματι πήραμε τη χρηματοδότηση εκείνη την εποχή, τελείωσε το κτίριο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο και μάλιστα αυτή τη στιγμή φιλοξενεί γυναίκες από την Ουκρανία. Η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης πήρε δάνειο από την Αlpha Βank περίπου 110.000 ευρώ, το οποίο προφανώς δεν μπόρεσαν να το πληρώσουν και η τράπεζα έβγαλε το κτίριο σε πλειστηριασμό. Έγιναν δικαστήρια γιατί ήταν ένα κτίριο που προοριζόταν για κοινωφελή σκοπό, παρ’ όλα αυτά απορρίφθηκε από το δικαστήριο και έτσι βγήκε σε πλειστηριασμό. Έγιναν δυο άγονοι πλειστηριασμοί, φτάσανε στον τρίτο, όπου εκεί με τους δικηγόρους που έχει ο δήμος, διαπιστώθηκε ότι τη χρήση του κτιρίου αυτού την έχει ο δήμος μέχρι το 2038. Και ναι μεν υπάρχει ο νόμος με βάση τον οποίο όταν αγοράζεται ένα κτίριο που είναι υποθηκευμένο από πλειστηριασμό αυτός που το χρησιμοποιεί μπορεί να βγει από τον νέο ιδιοκτήτη. Εξαιρείται όμως η τοπική αυτοδιοίκηση. Οπότε αυτός που θα το αγόραζε θα έπρεπε υποχρεωτικά να περιμένει μέχρι το 2038”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Μουριάδης.
Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟ
”Εμείς πήραμε την απόφαση να το αγοράσουμε μέχρι 260.000 ευρώ, γιατί δεν γνωρίζαμε αυτόν τον νόμο κι αυτό το κτίριο το θέλουμε γιατί είναι έτοιμο και θέλουμε να γίνει ένα κτίριο αυτόνομης διαβίωσης παιδιών με αυτισμό. Το μεγάλο πρόβλημα των γονιών είναι τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν δεν υπάρχει κάποιος, πώς θα επιβιώσουν. Για να γίνει ένα τέτοιο κτίριο από την αρχή σίγουρα το κόστος είναι 600.000 με 700.000 ευρώ. Περισσότερο από αυτό που θα δίναμε για να το αγοράσουμε. Ο τρίτος πλειστηριασμός βγήκε και αυτός άγονος. Έχοντας πλέον σαν νομικό όπλο ότι μέχρι το 2038 ο δήμος το χρησιμοποιεί, η διαπραγμάτευση πλέον με την τράπεζα θα είναι για μικρότερο ποσό κι όχι στις 260.000 ευρώ. Αυτό ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη, η απόφαση που είχε πάρει το δημοτικό συμβούλιο να το αγοράσει, διότι χρειαζόταν άλλες δυο ψήφους. Θα έρθει όμως και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο με την καινούργια διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με την τράπεζα. Τώρα γιατί κάποιοι αντιδρούν δεν το ξέρω αυτό, πρέπει να ερωτηθούν”, τόνισε καταληκτικά ο δήμαρχος Καβάλας.

