Κύριο άρθροΥγεία

«Είμαστε στη χειρότερη φάση από την αρχή της πανδημίας αλλά υπάρχουν και χειρότερα», δήλωσε ο Διευθυντής Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στην Καβάλα όπως την χαρακτήρισε ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο το δύσκολο είναι να πειστεί η νεολαία στην εφαρμογή των μέτρων.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η κατάσταση ξέφυγε και μπορεί να ξεφύγει και περισσότερο. Είμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας από την αρχή της, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Η χώρα μας έχει μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο από χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία κ.α. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα που είχαμε πάρει την Άνοιξη. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να τα κλείσουμε όλα, αλλά αυτό θα ήταν καταστροφή για την οικονομία. Ο έλεγχος προσπαθεί να επιτευχθεί μέσω μέτρων τοπικού ή συγκεκριμένου χαρακτήρα. Σε συγκεκριμένες δραστηριότητες στοχεύουμε εκεί που πιθανολογούμε ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση του ιού. Κατά πόσο θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα εξαρτάται από το πόσο θα συμμορφωθεί ο κόσμος. Αν δεν συμμορφωθεί θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

Αυτό που είναι δύσκολο είναι να περιορίσεις τη νεολαία. Να την πείσεις να κρατήσει αποστάσεις, να φορά τη μάσκα κλπ. Οι νέοι και ειδικά το καλοκαίρι είναι πιο χαλαροί. Είναι και στη φύση τους. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει και η μετάδοση είναι κυρίως στους νέους ανθρώπους. Από τη μια μεριά αυτό είναι καλό, με την έννοια ότι δεν έχεις πολλούς διασωληνομένους, βαρέως πάσχοντες ή θανάτους. Αλλά κι αυτό θα αυξηθεί και κάποια στιγμή ο ιός θα περνάει σταδιακά και στις μεγαλύτερες ηλικίες και θα βλέπουμε να αυξάνονται οι θάνατοι. Πρέπει να πείσουμε πρώτα τους νέους.

Το δεύτερο είναι, γενικά, να τηρούμε όλοι τα μέτρα σαν να είμαστε φορείς. Να θεωρούμε ότι μεταδίδουμε τον ιό και τι πρέπει να κάνουμε για να μην τον μεταδώσουμε σε άλλους. Αυτήν την ατομική ευθύνη θα πρέπει να δούμε όλοι».

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Στη συνέχεια είπε ότι «υπάρχει η καλή πλευρά και η κακή, σε ό,τι αφορά το χειμώνα. Η καλή πλευρά είναι ότι ο κόσμος περιορίζεται στις μετακινήσεις του. Στο κρύο δεν είμαστε τόσο χαλαροί. Επιπλέον βλέπουμε ότι η μετάδοση έχει πυροδοτηθεί κυρίως από τις άδειες, από αυτούς που πηγαίνουν διακοπές. Εκεί δεν θέλεις να εφαρμόσεις μέτρα, θέλεις να αισθάνεσαι ελεύθερος. Αυτό θα αντιστραφεί το χειμώνα. Όμως το χειμώνα πέφτει το επίπεδο άμυνας, υπάρχουν κι άλλες λοιμώξεις οι οποίες μας επιβαρύνουν και μαζί με τον κορωνοϊό δημιουργούν περισσότερες καταστάσεις σε επίπεδο υγείας».

Τέλος, συμβούλεψε τους πολίτες «να εφαρμόζουν πιστά όλους τους κανόνες που λέμε, τα μέτρα που είναι γνωστά από την αρχή της πανδημίας. Αν τα εφαρμόσει πιστά ο καθένας τότε μπορούμε να περιορίσουμε τώρα το κακό. Αν δεν το κάνουμε, τότε θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει χειρότερα μέτρα και τότε κάποιοι θα φωνάζουν ότι πλήττεται η οικονομία. Διαλέγουμε και παίρνουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *