ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό θα είναι το φετινό καλοκαίρι για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Στέργιος Κεχαγιάς.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την πυροπροστασία φορείς, θα πρέπει να βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον πιο άμεσο και καλύτερο τρόπο, πιθανά περιστατικά πυρκαγιών, στη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου.
ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Η έλλειψη χιονοπτώσεων επιβάρυνε τον υδροφόρο ορίζοντα που έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλός από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι θερμοκρασίες είναι ήδη πολύ υψηλές από την αρχή της άνοιξης. Κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και οπωσδήποτε θα πρέπει να είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα όλοι, όχι μόνο οι φορείς και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Πρέπει να μας γίνει πλέον βίωμα και τρόπος ζωής θα έλεγα, ότι από ‘δω και στο εξής δεν υπάρχει χαλαρότητα του τύπου άναψα μία μικρή φωτιά ή έριξα ένα τσιγάρο εντάξει και τι έγινε. Σημαντικό είναι και το καθάρισμα των οικοπέδων, καθώς υποχρεούνται πλέον οι πολίτες με τις σχετικές πυροσβεστικές διατάξεις να τα έχουν όσο γίνεται πιο καθαρά», σημείωσε σχετικά ο κ. Κεχαγιάς.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΌΡΓΑΝΟ
«Μπαίνουμε πλέον σε ρυθμούς προετοιμασίας και ετοιμότητας. Θεωρώ ότι και η κεντρική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς ως δήμος έχουμε και ένα προγραμματισμένο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο εντός της εβδομάδας, για να επανακαθοριστούν και να επικαιροποιηθούν οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό μας προκύψει με ετοιμότητα και αμεσότητα, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό. Φέτος ουσιαστικά σαν να καταργήθηκε ο χειμώνας. Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας αναγκάζει όλοι να είμαστε και πιο προετοιμασμένοι, αλλά κυρίως πιο προσεκτικοί στα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν στην περιοχή μας τους επόμενους μήνες», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου.
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της βλάστησης, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι «Ο δήμος Παγγαίου έχει ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, το οποίο επιβαρύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών από όμορες βαλκανικές χώρες, αλλά και από όμορους δήμους. Αυτό μας αναγκάζει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και τα συνεργεία του δήμου να είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα, για να αντιμετωπίσουμε και την βλάστηση, η οποία ευνοείται από την αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του παρατηρείται, παρόλο που δεν έχουμε πολλές βροχές. Εκτιμώ ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αντιμετωπίζουν με τον εξοπλισμό που διαθέτουν όσο γίνεται καλύτερα την κατάσταση και εκτιμώ ότι θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση και της βλάστησης, αλλά ο κυρίως αυτό που μας απασχολεί είναι οι δασικές πυρκαγιές».
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Σε σχέση με το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης, ο Στέργιος Κεχαγιάς δήλωσε: «Συνεχίζεται το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης. Έχει γίνει πραγματικά μία εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες του δήμου Παγγαίου. Παράλληλα, ήδη έχουμε κάνει καταγραφή όλων των οικισμών του δήμου που περιβάλλονται από περιαστικά δάση με βάση το πεύκο, ώστε εν ευθέτω χρόνω να προχωρήσουμε στους καθαρισμούς και άλλων περιαστικών δασών και να προστατεύσουμε όσο γίνεται τους οικισμούς μας. Μόλις βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και εκεί».
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΣ
Τέλος, για τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών, ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε: «Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες της ομάδας μοτοκρός έκαναν μια πρώτη εμφάνιση στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Χαρτογράφησαν κάποια μονοπάτια, έλεγξαν κάποιες περιοχές που ήταν παλιότερα περάσματα μεταναστών. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, ενώ και πριν δυο εβδομάδες έγινε εκπαίδευση εθελοντών, καθώς παραβρέθηκαν περί τα 100 άτομα από το Paggeo Allert με τη συμμετοχή του διοικητή της Π.Υ. Ελευθερούπολης, Μπάμπη Παπαδόπουλου, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον ρόλο των εθελοντών στις δασικές πυρκαγιές και επίσης ήταν και ο Γιάννης Μαρκάκης, εκπαιδευτής – διασώστης από το Ε.Κ.Α.Β., που τους έδωσε χρήσιμες οδηγίες για ατυχήματα στο πεδίο».