ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Αρνητικά ξεκίνησε η δίκη της τραγωδίας των Τεμπών μιας και ο χώρος που την φιλοξενεί είναι ανεπαρκής για όλους τους παράγοντες της δίκης σύμφωνα με την δικηγόρο των οικογενειών θυμάτων Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου

Η δίκη της τραγωδίας των Τεμπών ξεκίνησε αλλά αρνητικά καθώς ο χώρος δεν επαρκεί για τους διάδικους. Σύμφωνα με την δικηγόρο των οικογενειών θυμάτων κ. Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου η διαδικασία είναι άκυρη. «΄Όταν ξεκινάει μια τόσο μεγάλη δικαστική υπόθεση, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη αίθουσα που θα φιλοξενήσει τους παράγοντες της δίκης, οι οποίοι δεν είναι μόνο οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι, είναι και οι διάδικοι οι οποίοι υποστηρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες οι οποίοι υποστηρίζουν τις κατηγορίες. Εδώ λοιπόν έχει φτιαχτεί μια αίθουσα η οποία είναι «σπασμένη» σε δύο ορόφους όπου ο πρώτος όροφος δεν επικοινωνεί με τον δεύτερο παρά μόνο με μια σκάλα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείς να ακούσεις αν δεν υπάρχει οθόνη και μεγάφωνο ενώ απ’ ότι ακούσαμε, η αίθουσα αυτή θα φιλοξενήσει μόνο τους δικηγόρους και ότι το υποτιθέμενο ακροατήριο θα πρέπει να βρίσκεται στον ισόγειο χώρο και να παρακολουθούν μόνο μέσω βίντεο την δίκη. Κάτι τέτοιο στην παγκόσμια ποινική δικονομία δεν υπάρχει, είναι απόλυτα άκυρη η όποια διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο καθώς η ποινική δικονομία, το σύνταγμα μας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν το προβλέπει αφού πρόκειται για αποκλεισμό των διαδίκων από την δημόσια δίκη»  όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΛΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ

Κλείνοντας η κ. Χατζηκωνσταντίνου πως «δεν μιλώ καν για το ακροατήριο, καθώς αυτό είναι πλέον μια πολυτέλεια ενώ φυσικά δεν μπορούν να παραβρεθούν στον χώρο και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι μπορούν να καταγράφουν την δίκη μόνο με σημειώσεις μιας και απαγορεύεται η καταγραφή βίντεο. Παραβιάζεται λοιπόν κατάφορα η αρχή της δημόσιας δίκης ενώ δεν υπάρχει καν η πρόσβαση ΑμΕΑ. Μια αίθουσα η οποία δεν έχει καν παράθυρα ενώ έχει δυο μικρές εισόδους για τους δικαστές και τους δικηγόρους κι εκτός από την είσοδο που μπαίνουν οι πολίτες, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διαφυγής. Δεν είδαμε πυροσβεστήρες, δεν είδαμε ράμπες, δεν είδαμε αναβατό όπως διαφημίστηκε ότι υπάρχει. Υπάρχουν τραυματίες από το έγκλημα αυτό οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν και δεν μπορούν».

**Μαρία Ματθαίου