Κύριο άρθροΠολιτική

«Οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν αν δεν θέλουμε χειρότερα μετά την φωτιά» δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου  Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Δηλώσεις έκανε ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς που έγινε την Δευτέρα το πρωί με καθυστέρηση λόγω των φωτιών ενώ έκανε δηλώσεις για τις επισκέψεις των υπουργών κ.κ. Τσιρώνη και Κουίκ για τις καταστροφές από τη φωτιά.

«Όντως τα σχολεία μας άνοιξαν με μια εβδομάδα καθυστέρηση λόγω των γεγονότων. Η επίσκεψη των κυβερνώντων τώρα μας έφερε μια σύσκεψη παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων, και του δασαρχείου και όλων όσων εμπλέκονται προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει και πως μπορούμε να ασχοληθούμε με τον πρόληψη των πλημμυρών μέσα στους χείμαρρους.

Αυτό που συζητήθηκε είναι η προετοιμασία των μελετών ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει πριν η οποιαδήποτε πλημύρα αποδειχθεί πιο καταστρεπτική από την ίδια την φωτιά. Το κράτος νομοθετεί και πρέπει να δώσει και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Άρα από τις πρώτες ώρες που εισηγήθηκα και επέμενα, έχοντας και τα ευήκοα ώτα του κ. Παυλίδη ώστε να κηρυχτεί η Θάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω ένα πλαίσιο για να κινηθώ και έχω και εγώ τον μπούσουλα για να κινηθώ. Έτσι θα έχω μοχλό πίεσης για να δούμε και την ουσία της όλης υπόθεσης και είναι ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί αλλά πρέπει να απασχολήσει και το κεντρικό κράτος για να δούμε πως θα μεθοδευτεί η επίλυση του όλου θέματος» σημείωσε αρχικά .

ΕΜΜΟΝΗ

Πρόσθεσε δε ότι «Αυτή είναι η εμμονή μας και η δική μου επιμονή ήταν αυτή στο να μην βρεθώ αύριο εγώ και η μοναξιά μου για να λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε του Δημάρχου ούτε κανενός μόνο.

Είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί από την ελληνική κυβέρνηση αφού μιλάμε για πρόβλημα του ελληνικού λαού. Είναι δάσος που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό, είναι το περιβάλλον όλων μας. Για αυτό δημιουργώντας διαδικασίας απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Εξάλλου είχαμε και συνδρομή του στρατού και ζητήθηκε από τον κ. Κουικ να σταλούν τα επίγεια μέσα, ζητήθηκε να σταλούν και καύσιμα, θα μας στείλουν άμεσα 120 χιλιάδες λίτρα, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεχής ροή αυτής της ενίσχυσης. Άρα ο Δήμος όταν έδιδε καύσιμα στον στρατό για έργα και αντιπυρική προστασία δεν μπορεί τώρα να κάνει το ίδιο και να χρεοκοπήσει οικονομικά για κάτι που αφορά τελικά όλο τον ελληνικό λαό».

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Είναι υποχρέωση του κράτους, δεν αντέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την ανάγκη.  Και αν πάλι μπούμε σε διαχωρισμό θέσεων ευθύνης, με τη πολιτεία να αναλαμβάνει για παράδειγμα ένα κεντρικό οδικό άξονα, το δασαρχείο το δάσος και να γίνεται επιμερισμός, τότε αποτέλεσμα δεν θα έχουμε. Όλα αυτά πρέπει να τα ξεχάσουν. Πρέπει να λειτουργήσουμε συντεταγμένα και να δούμε το πρόβλημα ενιαίο και όχι ως χώρος ευθύνης του καθενός.

 

Τώρα αν αυτό γίνει, δεν ξέρω να το πω. Αλλά έχω να παλέψω πολύ ακόμη. Από την άλλη πάμε πια στον Οκτώβρη. Και εμείς ξεκινάμε με τα αντιπλημμυρικά, πάμε στην συντήρηση του αγροτικού δικτύου για να μαζευτεί όση σοδειά έμεινε και μετά πάμε σε αντιπυρικές ζώνες όσο είναι εδώ τα μηχανήματα. Θέλουμε έργα πυροπροστασίας ενώ και το δασικό δίκτυο με τα 800 χιλμ ο Δήμος τόσα χρόνια μαζί με τους επιχειρηματίες κύρια τους λατόμους εκτελεί αυτό το έργο που δεν επιβαρύνει το κράτος. 49 χιλιάδες ευρώ δίδει το κράτος κάθε χρόνο, ποσό που δεν φτάνει. Όσο για την αναδάσωση θα ξεκινήσουμε μετά από ένα χρόνο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *