Κύριο άρθροΥγεία

Μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα

 

 

Διαρκώς μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Καβάλας. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε πως οι εμβολιασμοί απέδωσαν καρπούς.

Όπως τόνισε αρχικά “Κάποτε θα βλέπαμε φως. Αυτό είναι σίγουρο. Και είναι σε ύφεση η πανδημία παρόλα αυτά δεν έχουμε ξεμπερδέψει εντελώς ακόμη. Είμαστε στο τελείωμα, η πανδημία θα τελειώσει σιγά σιγά γιατί αυξάνει η ανοσία του πληθυσμού παγκοσμίως, όπως και στην χώρα μας, παρόλα αυτά κρατάει ακόμη κυρίως σε περιοχές που είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και όπου δεν τηρούνται καθόλου μέτρα.

Άρα λοιπόν δεν είμαστε στην κατάσταση ακόμη που μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε όλα τα μέτρα πίσω μας, δεν προσέχουμε, δεν τηρούμε τίποτε και είμαστε όπως ήμασταν πριν το 2019.

Θέλει λίγο ακόμη προσοχή.  Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Καβάλα είναι ακόμη χαμηλά. Είναι γύρω στο 20% οι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά αυτό ισχύει και σε όλη την Περιφέρεια. Ίσως είναι η Περιφέρεια με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Όπως και στην χώρα μας γενικά είμαστε γύρω στο 27%. Υπάρχουν χώρες που έχουν φτάσει γύρω στο 50%. Άρα μόνη φωτεινή εξαίρεση είναι η Θάσος και μπράβο στους Θάσιους που έχουν το 50% πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και πάρα πολύ ενθαρρυντικό”.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΟΣΙΑΣ

Στην συνέχεια όμως τόνισε ότι από την στιγμή που χρειάζεται ένα ποσοστό ανοσίας τουλάχιστον 60-70% για να πούμε ότι ζούμε πλέον ελεύθερα από τον ιό, θέλει ακόμη προσοχή.

“Και αυτό μέχρι να πετύχουμε αυτό το ποσοστό με την πρόοδο των εμβολιασμών.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ξέρουμε πολύ καλά ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Παρόλα αυτά συμβαίνουν και συμβαίνουν για κάθε εμβόλιο σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, ηλικιακή και ομάδα φύλου. Γι αυτό και το έχω πει εδώ και καιρό ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε αυτό το εμβόλιο σε νέες γυναίκες. Έχουμε άλλα εμβόλια για αυτές. Ας πούμε το εμβόλιο της Άστρα και της Τζόνσον μπορεί να μην δοθεί και δεν χρειάζεται να δοθεί σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Ας δώσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως επίσης τα εμβόλια της Φίζερ και της Μοντέρνα σε πολύ νέους άνδρες 18-25-30 ετών μπορούν να κάνουν κάποιες μυοκαρδίτιδες. Άρα σε αυτούς ας δώσουμε το εμβόλιο που δεν δίδουμε στις γυναίκες, Δηλαδή το Άστρα ή της Τζόνσον. Έχουμε επιλογές.  Γιατί να μην το κάνουμε αυτό; Αν υπάρχει μια στις εκατό χιλιάδες πιθανότητα για κάτι αρνητικό ας την μηδενίσουμε.

Βέβαια όταν λέω να προσέχουμε και επειδή ο κόσμος αυτό το ακούει εδώ και 1,5 χρόνο εννοώ ότι αυτοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν ελεύθερα να βγαίνουν σε έξω χώρους και ελπίζω να σταματήσει και η μάσκα σε αυτούς. Όταν έχω συγγενείς που είναι εμβολιασμένοι και είμαι εγώ εμβολιασμένος μπορώ άφοβα να βγω μαζί τους

Αυτοί όμως που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν και την μάσκα και την απόσταση. Και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε ακόμη σε φάση να πηγαίνουμε σε χώρους που έχουμε πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Γήπεδα, συναυλίες, εκδηλώσεις όπου έχουμε πολύ κόσμο. Άρα ναι να πάρουμε την ζωή μας πίσω και την παίρνουμε σιγά, ναι να βγαίνουμε ελεύθερα, να πηγαίνουμε όπου θέλουμε, να προσέχουν αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι ιδίως αλλά από εκεί και μετά να έχουμε έναν συγκεκριμένο κύκλο συναναστροφών και να τηρούμε κάποια πολύ βασικά μέτρα όπως για παράδειγμα η απόσταση και δη αυτών που δεν είναι εμβολιασμένοι.

 

 

Αποφεύγουμε χώρους με πολύ μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Αυτό πρέπει να κάνουμε προς το παρόν και τα τελευταία μέτρα θα τηρηθούν μέχρι να τελειώσουν όλα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *