«Αν δεν δούμε χρήματα στους λογαριασμούς των πληγέντων από την φωτιά στην Θάσο δεν μπορούμε να μιλάμε για αποζημιώσεις» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νίκος Δημόπουλος
Δεν έχουν ακόμη λάβει αποζημιώσεις οι πυρόπληκτοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Θάσου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Δημόπουλος έκανε σχετικές δηλώσεις. «Πρέπει να αποσαφηνισθεί ότι στην Θάσο υπάρχουν κανονικά τριών ειδών αποζημιώσεις. Η πρώτη αφορά στα ζώα που καήκαν και που πρέπει να έρθουν αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ποσά που έρχονται όμως μετά την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, όταν πάρει δηλαδή ο κτηνοτρόφος την πρώτη δόση από τα ασφάλιστρα.
Έτσι θα μπορέσει να πληρώσει ο κτηνοτρόφος. Το δεύτερο είδος είναι για τις σταβλικές εγκαταστάσεις κάτι όμως που ως αποζημίωση θα έρθει πολύ αργότερα και θα έρθει μέσα από τα ΠΣΕΑ αποζημιώσεις όμως που κρατούν 1-2 χρόνια άρα μετά από πολύ καιρό θα έρθουν τα χρήματα στους ιδιώτες. Και η τρίτη και βασική αποζημίωση είναι για τους ανθρώπους κάηκε ο πραγματικός τους βοσκότοπος και όχι αυτά που δηλώνει το υπουργείο για να πάρουμε τις επιδοτήσεις και που αφορά πραγματικά γεγονότα. Διότι όταν καίγεται ένας βοσκότοπος οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πια έκταση για να ταΐσουν τα ζώα τα οποία τα κρατούν μέσα στις μονάδες τους, τα ταΐζουν με έτοιμη τροφή και αυτό κοστίζει πια πάρα πολύ. Θα βγει ο καθείς εκτός προγραμματισμού όμως γιατί αγοράζει τροφές κανείς μόνο τον χειμώνα όταν δεν έχει άλλο έκταση και χόρτο για να ταΐσει τα ζώα του» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΦΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Πρόσθεσε δε πως «Επομένως είμαστε σε φάση αναμονής και αν αυτοί οι άνθρωποι μετά και τις υποσχέσεις των βουλευτών δεν βρουν χρήματα μέσα στις τράπεζες ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν και πάλι, τίποτε δεν μπορούμε να πούμε. Βέβαια μίλησαν για αποζημίωση 10 ευρώ την ημέρα για κάθε μικρό ζώο. Από εκεί και πέρα ο βοσκότοπος δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι δυνατός για ενισχύσεις, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εξυπηρετεί. Γιατί δεν μπορεί ένας κτηνοτρόφος από τον Θεολόγο να μετοικίσει στην Ποταμιά… Εκεί που ζει εκεί πρέπει να βόσκει τα ζώα του. Ή αλλιώς πρέπει να δώσουν ενίσχυση για τάισμα ή να δώσουν εκτάσεις. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις όμως δεν χρειάζεται να κηρυχτούν αναδασωτέες. Γιατί το χόρτο βγαίνει άμεσα και μπορούν εκεί να φάνει τα ζώα. Απλά βάσει νόμου όλες οι περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες και είναι καιρός πια κάποια πράγματα να τα δούμε ρεαλιστικά και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».