ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτου Καβάλας το Σάββατο

Όπως ήταν προγραμματισμένο, συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι  από τον τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης κ. κ. Παντελεήμονα, εν όψει της υποδοχής του νέου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Στεφάνου που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στην Καβάλα στην αίθουσα υποδοχής της Ιεράς Μητροπόλεως , παρουσία των εκπροσώπων της πόλης και των στρατιωτικών αρχών . Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας. Ο κ .κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στην ιστορία της ποιμαντορίας του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου για 47 χρόνια στην Καβάλα και την Θάσο , ενώ έκανε λόγο κυρίως για τα όσα ακούγονται για τα χρήματα που θα δοθούν για την τελετή φιλοξενίας των  200 ατόμων που θα έρθουν στην Καβάλα και θεωρήθηκαν ως υπερβολικό  ποσόν.

ΑΙΓΛΗ

Όπως είπε είναι επιθυμία του ίδιου , της Δημάρχου και των υπολοίπων αρχών της πόλης η ενθρόνιση να έχει μια ανάλογη αίγλη σε σχέση με αυτές τις ενθρονίσεις Μητροπολιτών που έγιναν σε όλη την Ελλάδα. Όπως σημείωσε  χαρακτηριστικά « Παρακολούθησα  σαράντα τελετές ενθρόνισης και δεν θα ήθελα η αρχοντική πόλη της Καβάλας να  υστερήσει σε τίποτα από την  υποδοχή του νέου της Μητροπολίτη, ενθυμούμενος την πολύ λιτή τελετή που έγινε το 1974 όταν η χώρα περνούσε δύσκολες πολιτικά στιγμές». Χαρακτηριστικά είπε δε, πως πολλά ακούστηκαν και για τον ακριβό τάφο που έγινε στον  μακαριστό Προκόπιο, στον Άγιο Σίλα, όμως αξίζουν οι τιμές που του αποδόθηκαν αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι εδώ και 300 χρόνια έχει να ενταφιαστεί στη περιοχή μας ένας Μητροπολίτης.  «Στον λόγο που μας απηύθυνε η ενθρόνιση του κ. Στεφάνου είναι ένα ιστορικό γεγονός και ο λαός της Καβάλας, την οποία αγαπώ, πρέπει να δείξει την αρχοντιά και τη φιλοξενία του. Ο νέος Μητροπολίτης είναι σεμνός άνθρωπος και είμαι βέβαιος, ότι ο ευγενικός λαός της Καβάλας θα τον αγκαλιάσει και θα τον στηρίξει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΤΕΛΕΤΗ

Η τελετή  της υποδοχής του νέου Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ κ. κ. Στεφάνου θα γίνει στις 12.30  το μεσημέρι του Σαββάτου 18  Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου ενώ  στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας  θα στηθούν δύο εξέδρες , η μία για την Δήμαρχο και τις αρχές του τόπου και η άλλη για τον Κλήρο. Την ενθρόνιση θα παρακολουθήσουν 200 προσκεκλημένοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμος, αρχιερείς, εκπρόσωποι Πατριαρχείων, αρχών, ο κλήρος και ο λαός της περιοχής.

Στην συνέχεια και μετά το γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμή του νέου Μητροπολίτη στο ξενοδοχείο Λούσυ, στις 4.30 το απόγευμα ο  κ. κ. Στέφανος θα μεταβεί στον τάφο του μακαριστού Προκοπίου όπου θα τελέσει μνημόσυνο στη μνήμη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *