Καμία βελτίωση στην αγορά της Καβάλας
Μέτρια κρίνεται η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε ότι παρά την τουριστική άνοδο η αγοραστική κίνηση είναι χαμηλή.
Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι. Επικρατεί η ίδια κατάσταση ενώ είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν. Κι ενώ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία έχουν φτάσει το 90%, δεν αποτυπώνονται στην αγορά και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί έτσι όλο το καλοκαίρι. Έχει πολύ κόσμο στην αγορά και την πόλη αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Τη μειωμένη αγοραστική δύναμη δεν την έχουν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι τουρίστες που μας επισκέπτονται. Επιλέξαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον βαλκάνιο τουρισμό με Βούλγαρους, Ρουμάνους, Τούρκους κι αυτό απολαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή. Το 2019 είχαν την αγοραστική δύναμη για να αφήσουν χρήματα στο εμπορικό κομμάτι της πόλης, το 2022 οι ίδιοι άνθρωποι δεν αφήνουν χρήματα».
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά τις εκπτώσεις είπε ότι «έχουμε άλλο έναν μήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, να μπορέσουμε και εμείς οι έμποροι που έχουμε χτυπηθεί όσο κανένας άλλος κλάδος στην πανδημία να ορθοποδήσουμε. Όλο αυτό ενώ προηγήθηκε 10ετής κρίση. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους. Διότι θα έρθουν εκλογές, θα αρχίσουν να μας χτυπάνε πάλι στην πλάτη και ας σκεφτούμε οι συνάδελφοι τι είναι προς όφελός μας.
Φτάνει, πια, η κοροϊδία. Μας έδωσαν κάποια χρήματα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, πενιχρά σε σχέση με αυτά που απωλέσαμε σαν εισοδήματα, δεν μας τα χάρισαν και μας τα ζητούν με τόκο. Τώρα είναι η περίοδος που μας τα ζητάνε πίσω, διάλεξαν δηλαδή τη χειρότερη χρονική στιγμή για να το κάνουν.
Αν νομίζουν ότι μπορεί να είναι βιώσιμες αυτές οι επιχειρήσεις προκαλώ έναν- έναν αυτούς που έχουν τις τύχες στα χέρια τους, να τους δώσω το κλειδί του καταστήματός μου κι αν μπορέσουν να ισορροπήσουν τα έσοδα με τα έξοδα θα πρέπει να μπουν στο ρεκόρ Γκίνες.
Οι συνάδελφοι αγγίζουν τα όρια του ηρωισμού όλα αυτά τα χρόνια, αφού προσπαθούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους. Αυτό μάθαμε να κάνουμε, να δουλεύουμε στα μαγαζιά μας πρωί- βράδυ για να αποκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. ;Oμως οι συνθήκες μας έφτασαν να κάνουμε ρύθμιση ακόμη και στο μπακάλικο. Αισθάνονται ωραία όλοι αυτοί που μας διοικούν»;

