ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Η αγορά άνοιξε αλλά δεν «τρέχει», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλη Λεμονίδη

Σταδιακά επανέρχεται η λειτουργία της αγοράς της Καβάλας στην κανονικότητα πλην όμως η αγοραστική κίνηση είναι αισθητά μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλη Λεμονίδη η αγορά της Καβάλας και γενικά ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία.

Ο ίδιος είπε ότι «όσο αφορά το άνοιγμα πηγαίνουμε προς την κανονικότητα καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων είναι ανοιχτές. Με τα μέτρα προστασίας και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η αγορά πάντως δεν τρέχει. Πηγαίνει σημειωτόν. Από τις 11 Μαΐου που έχουν ανοίξει, ο τζίρος σε  σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι κατά μέσο όρο 50% κάτω. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και περιμένουμε ως Μάννα εξ ουρανού τις χρηματοδοτήσεις και τη βοήθεια του ελληνικού κράτους το οποίο μέχρι τώρα το μόνο που έχει δώσει είναι τα 800 ευρώ, άσχετα με τα εκατομμύρια που ακούει ο κόσμος και νομίζει ότι ξαφνικά θα γίνουμε πλούσιοι. Έχουμε χάσει δύο μήνες τζίρου, το Πάσχα και την αρχή της άνοιξης που θα είχε κάποια κίνηση. Το «μηδέν» είναι κάτι που δεν μπορεί να εξισορροπιστεί με τίποτα. Υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα τα οποία είναι πλέον πάνω από τις δυνατότητές μας. Είναι φορολογικά, ασφαλιστικά, τα ενοίκια, επιταγές. Είναι πάρα πολλά τα οποία έχουν μείνει πίσω. Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν με μεταχρονολογημένες επιταγές. Ούτε οι 75 μέρες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δίχτυ ασφαλείας και θα το βρούμε αυτό μπροστά μας.

Δεν λέμε ούτε λόγια του αέρα, ούτε τίποτα το μη αληθινό. Η αλήθεια είναι μία και συγκεκριμένη. Οι χαμένοι τζίροι δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Οι τζίροι που κάνουμε τώρα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχείρηση οπότε αν δεν υπάρξει βοήθεια δεν μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Θα διασωθεί μόνο όποιος όλα αυτά τα 10 χρόνια της κρίσης μπόρεσε να κάνει το θαύμα και να κρατήσει χρήματα στην άκρη. Με 3-4 μνημόνια, κάπιταλ κοντρόλς, μειώσεις μισθών, σταμάτησαν τα δώρα, όλα αυτά ήταν χρήματα που περνούσαν μέσα από την αγορά. Αν μπόρεσε να κρατήσει κάποιος τα εισοδήματά του θα είναι ήρωας. Οι υπόλοιποι ή έχουμε εκποιήσει ακίνητα ή τελειώσει όσα χρήματα είχαμε στην άκρη. Είμαστε στο σημείο «μηδέν» κι αν δεν υπάρξει βοήθεια θα πάμε στο «μείον», που πλέον δεν θα έχει γυρισμό. Ο κορωνοϊός είναι το κερασάκι στην τούρτα που θα κάνει τα λουκέτα να πολλαπλασιαστούν».

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Συνέχισε λέγοντας ότι «η δική μου απορία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η μόνιμη καραμέλα στους βουλευτές και γενικότερα στο κράτος είναι μην υπάρχει ανεργία, να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Αλλά με όλα αυτά που έχουν πει ως τώρα, δεν φαίνεται πουθενά αυτό. Χιλιάδες επιχειρήσεις κινούνται προς το κλείσιμο και η ανεργία θα αυξηθεί. Τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν γιατί εμείς είμαστε οι αιμοδότες του ελληνικού κράτους μέσω των φόρων. Δεν διαφαίνεται βοήθεια. Για τα δάνεια μια επιχείρηση πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να μην χρωστάει πουθενά, αλλά δεν χρωστάει δεν χρειάζεται δάνειο.

Μπορεί να τους ενοχλεί κάποιους όταν μιλάμε με λόγια αληθινά, αλλά δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Μπροστά μας έχουμε ένα δίμηνο αβεβαιότητας. Καθημερινά μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις όπως ότι η πανδημία θα ξανάρθει, θα μειωθούν οι μισθοί. Γενικότερα δεν υπάρχει μια ησυχία». ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ

Και πρόσθεσε πως «Το ότι η αγορά άνοιξε, δεν σημαίνει ότι τρέχει. Με κλειστά σύνορα, χωρίς πτήσεις, με ξενοδοχεία κλειστά, πού διαφαίνεται η ωραιοποίηση των πραγμάτων; Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θα γίνει. Ακόμη για το όταν θα ανοίξουμε, καθημερινά αλλάζουν αποφάσεις, για το λόγο ότι δεν ξέρει κανένας τι μπορεί να γίνει μετά από ένα μήνα. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο. Κι αντί να βρούμε λύσεις που να μην έχουν προηγούμενο, αλλά πραγματικές, να μπει μπροστά το κράτος, περνάμε πάλι μέσα από Τράπεζες για να δώσουν μικρά ποσά. Ζητάνε εξασφαλίσεις κλπ. Και λένε να είμαστε αισιόδοξοι κι ότι μπορεί να αλλάξει κάτι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ας κοιτάξουν οι υθίνοντες να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα, αν θέλουν να διασωθούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *