Κύριο άρθροΣχόλια

Σχόλια…

COSMOPOLIS

Χθες ξεκίνησε το φεστιβάλ Cosmopolis – Kavala Ethnic Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στην παλιά πόλη της Καβάλας, στην Παναγία δηλαδή. Για τέσσερις ημέρες, τα 244 μέλη των συγκροτημάτων από τις 9 χώρες που φιλοξενούνται θα παρουσιάζουν σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού τους μέσω των χορών, της μαγειρικής, της μουσικής και του κινηματογράφου τους, ενώ παράλληλα θα δοθούν συναυλίες στο Φρούριο της Καβάλας και θα γίνουν πολλές παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φιλοξενούνται  χορευτικά συγκροτήματα από εννιά χώρες,  Κίνα, Βραζιλία, Παναμάς, Ουκρανία, Κολομβία, Ουγγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα), ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Σύρος.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Λόγω των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Cosmopolis μεταβάλλεται το πρόγραμμα λειτουργίας του φρουρίου της Καβάλας. Τις ημέρες αυτές το φρούριο θα κλείνει για το κοινό στις 5 το απόγευμα αντί τις 9 που κλείνει κανονικά.

ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Πάντως, χωρίς υπερβολές, είναι πολύ μεγάλο γεγονός αυτό το Φεστιβάλ για την Καβάλα. Είναι μία γιορτή πολιτισμών και μια ευκαιρία για τους Καβαλιώτες και τους τουρίστες να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από τον πρώην δήμαρχο κ. Στάθη Εριφυλλίδη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κινδυνεύει να σταματήσει λόγω οικονομικών ή σχεδιασμών της διοίκησης του δήμου Καβάλας. Και είναι γεγονός ότι ο κόσμος το αγκάλιασε με πολύ μεγάλη θέρμη.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Δεν ξέρουμε αν οφείλεται και στο φεστιβάλ, αλλά τις τελευταίες ημέρες το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καβάλας δεν έχει όριο. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να επιστρατευτεί και η Τροχαία καθώς αντίστοιχη επιστράτευση έχει γίνει και με τη Λιμενική Αστυνομία. Δεν υπάρχει λόγος τροχονόμοι να επιδίδονται αποκλειστικά σε ελέγχους τυπικούς σε οδηγούς και δικυκλιστές και την ίδια ώρα να επικρατεί ένα κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πόλης.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Ποσότητα τροφίμων 180 κιλών περίπου που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας, ως μη ασφαλή τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και τα οποία ήτα έτοιμα προς διάθεση κατασχέθηκε από δύο επιχειρήσεις και στην συνέχεια καταστράφηκε κατά τον υγειονομικό έλεγχο που διενήργησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΕ Καβάλας στη διάρκεια του Park Food Festival στην Καβάλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, ελέγχθηκαν είκοσι επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ

Στο μεταξύ, δικαιωμένοι δηλώνουν οι επαγγελματίες της Καβάλας σε ό,τι αφορά την διοργάνωση του Park Food Festival για τη διαδικασία που τηρήθηκε καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν απέδειξαν ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Γιάννης Παναγιωτίδης τόνισε πως αποκλειστικά την ευθύνη για το φεστιβάλ και όσα  προβλήματα αναδείχθηκαν την έχει ο Δήμος Καβάλας.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Δέκα υποτροφίες σε Καβαλιώτες φοιτητές θα δοθούν και για το 2019-2020 από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Κυριών Καβάλας “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ”. Για τους πρωτοετείς είναι τρεις οι υποτροφίες και είναι ύψους 1.350 ευρώ η κάθε μία. Για φοιτητές των παλαιοτέρων ετών είναι επτά οι υποτροφίες και είναι ύψους 1.500 ευρώ η κάθε μία. Αιτήσεις και δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων πρέπει να κατατεθούν στο σωματείο είναι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Και είναι γεγονός ότι το Σωματείο «Αγιος Νέστωρ» εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφέρει χωρίς τυμπανοκρουσίες πάρα πολλά εθελοντικά. Συγχαρητήρια και στη νυν πρόεδρο κα Νίκη Ανέστη που δείχνει να είναι ακούραστη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο νέος δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, κ. Χρήστο Ηλιάδη. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Οργανισμού, ήταν πολύωρη και συζητήθηκαν τα πάντα:

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ

Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων αδελφοποίησης του Δήμου Καβάλας με το Δήμο Νυρεμβέργης διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας. Παρών ήταν  ο Δήμαρχος Νυρεμβέργης καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα αναφέρθηκε στο ιστορικό της αδελφοποίησης τονίζοντας τα μεγάλα οφέλη που προέκυψαν για τον Δήμο Καβάλας.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Στα πλαίσια του COSMOPOLIS 2019, το Σάββατο 20 Ιουλίου με σημείο συνάντησης την είσοδο του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, στις 19.30, θα ξεκινήσει ο περίπατος που παρουσιάζει ο Σύλλογός Αρχιτεκτόνων Καβάλας με θέμα “Η επέκταση των τειχών της παλιάς πόλης επί Ιμπραήμ Πασά (1520-1530)”.

Αναλυτικότερα, στον περίπατο αυτό ανακαλύπτονται  τα ίχνη της επέκτασης των τειχών της παλιάς πόλης που κατασκευάστηκαν επί Ιμπραήμ Πασά (1520-1530) και έφταναν πολύ κοντά στην οδό Δοϊράνης καθώς και τα λιγοστά κτίρια που απέμειναν από το ομώνυμο κουλιγιέ του.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Τη 2η εβδομάδα διανύουν οι  θερινές εκπτώσεις και η αγορά της Καβάλα κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες προσφορές αλλά και την αυξημένη παρουσία τουριστών κυρίως από τις βαλκανικές χώρες επικρατεί ένα συγκρατημένο κλίμα αισιοδοξίας στους καταστηματάρχες της Καβάλας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε ότι η εμπορική κίνηση είναι ανάλογη με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Σε εξέλιξη είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων και υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου ότι και φέτος οι εκδηλώσεις του θα τύχουν της ανάλογης αποδοχής από το κοινό. Το μέλος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Ανέστης Δημητριάδης σημείωσε ότι και φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα πλούσιο, πλέκοντας το εγκώμιο  του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Θοδωρή Γκόνη για τις επιλογές του.

ΦΥΛΑΞΗ

Το Λύκειο Ελληνίδων φιλοξενεί 17 φοιτήτριες και 2 φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου  για 6 εβδομάδες για να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Οι φοιτητές φιλοξενούνται στο ΤΕΙ  ενώ οι φοιτητές θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Θερινής Φύλαξης του Δήμου Καβάλας στους παιδικούς σταθμούς.  Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κ. Μαρίνα Φιλιππίδου  είναι μία δράση μέσω του προγράμματος IZEX.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Ο Δήμος Καβάλας θα επιδιώξει με την νέα του διοίκηση να έλθει σε επικοινωνία με  την Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ για να διερευνηθεί το θέμα των δρομολογίων. Σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο κ. Μουριάδη είναι στις πρώτες του προτεραιότητες καθώς λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος σημειώνονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια και τα παράπονα του επιβατικού κοινού είναι μεγάλα. Ο νέος δήμαρχος σημειώνει ότι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση  το επιβατικό κοινό να δείχνει προτίμηση στις αστικές συγκοινωνίες και να μην γίνεται αλόγιστη χρήση του ΙΧ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *