ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Η ανάπτυξη των περιοχών της ΑΜΘ θα ωφελήσει άπαντες» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας

Η τελευταία επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη άφησε μία ανάμικτη γεύση στους  παραγωγικούς φορείς της Καβάλας καθώς η επίσκεψη του είχε περισσότερη σημασία για την Θράκη παρά για την Καβάλα…  Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας…

«Προσωπικά συμμετείχα σε συνάντηση εργασίας στην Αλεξανδρούπολη με την συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συναντηθήκαμε και τα Επιμελητήρια, φορείς του τουρισμού, ξενοδοχειακό επιμελητήριο και όλοι όσοι έχουν οικονομική δραστηριότητα.

Αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης και λογικά η μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην Θράκη και αφορούν εκεί όχι το σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να πω την αλήθεια ότι αυτό είναι γνωστό σενάριο και πλέον δεν μας ανησυχεί τόσο αυτή η αντιμετώπιση όσο η ουσία των πραγμάτων.

Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία άσχετα αν στην συνέχεια κάποιος μιλάει για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εμάς την Καβάλα και τη Δράμα το έχουμε πει πολλές φορές ότι μας αφορά το όλο θέμα μια και μας έχει μείνει η αίσθηση ότι τελικά είμαστε τα αποπαίδια αυτής της μεταχείρισης… Δεν σταματάμε όμως, προσπαθούμε και διεκδικούμε αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε ενώ η ουσία είναι πρέπει κάποια στιγμή και αυτό να αλλάξει.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή και ο σημερινός και ο επόμενος πρωθυπουργός όποιος και να είναι θα περάσουν από Καβάλα και από Δράμα, αλλά ας ελπίσουμε κάποτε αυτό να γίνει» σημείωσε αρχικά.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ

Πρόσθεσε δε πως «Αναγκαστικά θα έρθουν κάποια στιγμή και θα στρώσει η κατάσταση. Τώρα από τον κ. Μητσοτάκη ακούσαμε και ότι γενικά για όλη την περιοχή υπάρχει η θέληση και η διάθεση να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Φυσικά γειτνιάζουμε με κάποιες χώρες που έχουν και αυτές σχέδια και θέματα ενώ μας συνθλίβουν σε ορισμένες παραμέτρους λόγω γειτνίασης είτε πάλι μας ευνοούν λόγω αυτής της θέσης μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού.

Θα θέλαμε ότι κατά βάση είναι αυτό που έχει θέσει ήδη ο αρχηγός της ΝΔ και αφορά στη μείωση της φορολόγησης τουλάχιστον στο 20%, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας και ειδικά σε ό,τι αφορά την περιοχή μας αφορά το σχέδιο βελτίωσης της εισόδου από τα σύνορα στο κομμάτι της Τουρκίας και δη των Κήπων ενώ συζητήθηκε και το θέμα της βίζας των 48 ωρών.

Παράλληλα είχαμε συζήτηση για το θέμα της ανάπτυξης των λιμανιών και των αεροδρομίων. Και εκεί βέβαια υπάρχει η γκρίνια γιατί για παράδειγμα η Fraport έχει πάρει το αεροδρόμιο της Καβάλας και όχι της Αλεξανδρούπολης. Κάπου λίγο προσπαθούν να ενισχύσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης …Επίσης τέθηκαν θέματα ενεργειακά, ζήτημα αγωγού ΤΑΡ και θέματα γενικά που μας αφορούν όλους.

Δεν ακούσαμε πολύ μια και σε αυτή την συνάντηση μίλησαν περίπου 20 φορείς. Περισσότερο άκουσε ο κ. Μητσοτάκης και λιγάκι μίλησε. Αυτό ήταν ένα θετικό στοιχείο, μια και άκουσε Επιμελητήριο, Ομοσπονδία, Μηχανικούς, Δικηγόρους και γενικά όλους τους παραγωγικούς φορείς, όπως και τους ιατρούς. Παραδόθηκαν υπομνήματα… και αυτό είναι θετικό γιατί κάποιος κάθισε και άκουσε. Αυτό το θεωρώ θετικό σημείο. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι άκουσα…. Και αυτό που λέμε ως λαός είναι ότι θέλουμε να δούμε κάτι….».

 

ΓΚΡΙΝΙΑ

 

Αναφορικά με το Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο ίδιος είπε ότι  «Όταν είχαμε και εμείς εδώ θέμα με το Αεροδρόμιο μας, είχαμε και εμείς γκρίνια, άσχετα αν ήμασταν υπέρ μιας τέτοιας ιδιωτικοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ πιο αναβαθμισμένο από αυτό της Καβάλας. Έχει τουλάχιστον δύο πτήσεις ίσως και τρεις την ημέρα και δη με μεγαλύτερα αεροπλάνα, όταν εμείς έχουμε τα ελικοφόρα.

 

Εμείς έχουμε και την Θάσο που πρέπει να σκεφτούμε και αυτό είναι επομένως ένα μείζον θέμα. Με αυτά τα δεδομένα ήρθε η Fraport ενώ η Αλεξανδρούπολη θεωρεί ότι το αεροδρόμιο της Καβάλας  θα δεχθεί μια  καλύτερη εξέλιξη και  μια καλύτερη ανάπτυξη από εδώ και πέρα. Για αυτό και οι φορείς θέλουν να το δουν….

 

Νομίζω πως φτάσαμε στο σημείο να θέλουν οι φορείς ιδιωτικοποιήσεις. Aυτό δεν είναι κακό.  Ό,τι καλό γίνεται είναι προς όφελος όλων. Και οι κάθετοι άξονες της Νυμφαίας Κομοτηνής εμάς μας ωφελεί. Γιατί από εκεί είχαμε μεγάλη αύξηση τουριστών. Άρα άλλη μια καλή πύλη εισόδου μας συμφέρει. Έχουμε τις καλύτερες υποδομές, τον καλύτερο τουρισμό μας συμφέρει να τον έχουμε. 600 χιλιάδες Τούρκοι ήρθαν πέρσυ και έμεινα σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν μας πειράζει και ας αναβαθμισθεί το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.  Καλύτερα να φτιάξουν και εκεί καλύτερες υποδομές γιατί θα ωφεληθούν άπαντες.

 

Γενικά καλό είναι να ενημερωθούν άπαντες ενώ ενημέρωση χρειάζεται για την τύχη του ΒΙΟΠΑ που καλό θα ήταν να περάσει στο Επιμελητήριο. Βέβαια το ΒΙΟΠΑ έχει προβλήματα και δη δανειακές υποχρεώσεις και άλλα. Απαξίωση και αρνητική εικόνα το μαστίζουν αλλά εμείς μπορούμε να το πάρουμε μια και θέλουμε να πάνε εκεί επαγγελματίες. Αυτό θεωρούμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε αλλά πρέπει να λυθούν θέματα λειτουργικά και εμείς έχουμε δείξει τη διάθεση μας να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *