Κύριο άρθροΠολιτική

Χρειάζονται σωστές κινήσεις στην κρίση με την Τουρκία όπως δηλώνει ο βουλευτής και διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης

Έξαρση των διεκδικήσεων  της Τουρκίας βλέπει ο βουλευτής και διεθνολόγος  κ. Δημήτρης Καιρίδης.  Σε δηλώσεις του τόνισε «Καλή χρονιά καταρχάς στη γενέθλια πόλη Καβάλα. Πράγματι έχουμε μια έξαρση του τουρκικού αναθεωρητισμού το τελευταίο διάστημα μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων ανακατατάξεων που βλέπουμε στη μέση Ανατολή όπου η Τουρκία προσπαθεί να ψαρέψει και να εμφανισθεί ως ηγεμονική δύναμη. Αυτό έχει δημιουργήσει συσπειρώσεις υπέρ της Ελλάδος και των ελληνικών συμμαχιών με χώρες όπως είναι η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, εμβληματικές χώρες, βεβαίως το Ισραήλ, βεβαίως τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Και στα πλαίσια αυτά έχουμε μια εντατικοποίηση της ελληνικής διπλωματίας και της ελληνικής προσπάθειας όπως εμβληματικά αντιπροσωπεύει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική.

 Θα πάει στο Παρίσι, σε επίσημο ταξίδι στον Μακρόν και στην Ρωσία του Πούτιν που και αυτή παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Με την Ρωσία άλλωστε η ΝΔ παραδοσιακά – αναφέρομαι και στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού το 1979 τότε που έγινε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Μόσχα – διατηρεί και θέλει να έχει καλές σχέσεις. Και ο Κώστας Καραμανλής και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν το ίδιο.

 Υπάρχει η μικρή πιθανότητα διεξόδου της έντασης και εγώ πιστεύω ότι ενεργειακή υφή της ανατολικής Μεσογείου είναι ευλογία και πρέπει να είναι ευλογία και όχι κατάρα για τους όμορους λαούς. Να οδηγήσει δηλαδή σε ανάπτυξη και όχι σε ρήξη και σύγκρουση τους λαούς.

 Αναφέρομαι κυρίως στην Κύπρο όπου ο πλούτος αυτός μπορεί να φέρει όφελος υπέρ της ενοποίησης και να διευκολύνει την ενσωμάτωση των τουρκοκυπρίων που είναι πολύ φτωχότεροι στη νέα Κυπριακή Δημοκρατία με λύση του Κυπριακού παρά στη διχοτόμηση  και διαίρεση και σύγκρουση του ανταγωνισμού των δύο κοινοτήτων. Εμείς κρατάμε την πόρτα του διαλόγου ανοικτή, θέλουμε με την Τουρκία λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Και πρόσθεσε πως «Εγώ λέω ότι η Τουρκία έχει κάποια δικαιώματα αλλά δεν μπορεί με τυχοδιωκτισμούς, με αβελτηρία, με πειρατεία όπως η συμφωνία με την παραποιούσα συμφωνία της Τρίπολης να πάει εις βάρος της θέλησης όλων των υπολοίπων στην Ανατολική Μεσόγειο».

 Ωστόσο τόνισε ότι πέρα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κινείται ωραία διπλωματικά μια και ξέρει καλά και τη γλώσσα  των υπολοίπων και μιλάει άνετα μπορεί να κινηθεί και μιλήσει με όλη του τη δύναμη και με τη Γερουσία και με κάθε αρμόδιο.

 «Πέρα από αυτό πρέπει να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη  μια και αν η Τουρκία έχει αυτή την άνεση να κινείται αυτά τα χρόνια την έχει χάρις τη μεγάλη της οικονομική άνοδο μετά το 2000. Κάποτε πριν από το 2000 το μέγεθος οικονομίας των δύο χωρών Ελλάδος – Τουρκίας ήταν περίπου ισόρροπο και σήμερα η Τουρκία έχει περάσει περίπου 4 φορές και είναι η μεγάλη οικονομική δύναμη της περιοχής μια και οι άλλοι έχουν υποχωρήσει.

 Το Ιράν έμεινε πίσω, η Ελλάδα πέρασε την κρίση. Η Τουρκία λοιπόν με τις βιομηχανίες, την τεχνολογία της ακόμη και μετά την πολεμική της βιομηχανία, με τις εξαγωγές της, παρουσιάζεται ως ένας δυνατός παίκτης. Αν εμείς δεν πάρουμε εμπρός, δεν ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, ό,τι διπλωματική ενέργεια και αν κάνουμε δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Το στοίχημα του Μητσοτάκη είναι ότι ταυτόχρονα με την διπλωματία προβάλει ως η αισιόδοξη ανερχόμενη πλευρά της Ελλάδος. Μετά από 10 χρόνια κρίσης αλλάζουμε σελίδα, με μεταρρυθμίσεις, με προσέλκυση επενδύσεων. Του χρόνου αν έχουμε 3% ανάπτυξη και μετά πάμε παραπάνω ο αέρας με τον οποίο ο Μητσοτάκης μπορεί να πάει και να διεκδικήσει τα ελληνικά συμφέροντα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Αμερική θα έχει ενισχυθεί. Δεν θα είναι πια η Ελλάδα επαίτης αλλά η Ελλάδα παίκτης και σοβαρός και αξιόπιστος στην περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *