ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων» υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες από πλευράς του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (πρώην Παιδόπολης) κ. Σωτήριου Σωτηριάδη για το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων» της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Αρχικά ο κ. Σωτηριάδης αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ώστε να αποκτήσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα είμαστε πολύ περήφανοι όταν αυτό ολοκληρωθεί, για μας είναι θέμα και ηθικό αλλά και αξιών και αρχών. Το θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κεντρική διοίκηση ενός τέτοιου φορέα δεν ήταν προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιείται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, σημειώνοντας πως «η συνέντευξη τύπου γίνεται με αφορμή την ενημέρωση για ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ με τίτλο «Στέγαση και Επανένταξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων» σε συνεργασία φυσικά  με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η μετάβαση των ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν που φιλοξενούνταν ή φιλοξενούνται σε δομές κοινωνικής προστασίας ή οικογενειών ή ατόμων που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι, σε επαρκή κατοικία με κάλυψη ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΚΟ, αγοράς αγαθών για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών και για την εργασιακή τους ένταξη δηλαδή για εύρεση εργασίας. Η συγκεκριμένη καταγραφή γίνεται βάσει μιας ευρωπαϊκής τυπολογίας που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που δουλεύουν με τους άστεγους».

ΤΙ ΈΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ

Αναφερόμενος ο κ. Σωτηριάδης στο τι έχει πετύχει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας με αυτό το έργο, σημείωσε πως «έχουμε πετύχει να έχουμε 16 ωφελούμενους, 16 άτομα λοιπόν που πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια, τα οποία μέσω όλων αυτών των υπηρεσιών που παρέχουμε έχουν ευκαιρία όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας να ανοίγουν τα φτερά τους, να βγαίνουν έξω στην κοινωνία μόνοι τους πλέον. Από αυτά τα 16 άτομα τα 15 είναι φιλοξενούμενοι και φιλοξενούμενες των δομών των παραρτημάτων μας και στην Καβάλα και στη Δράμα. Τρεις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άντρες. Ένα άτομο από τα 16 είναι συμπολίτης μας ο οποίος είναι σε άλλη κατηγορία της συγκεκριμένης τυπολογίας, ο οποίος διέμενε σε επισφαλή κατοικία και συγκεκριμένα σε τροχόσπιτο. Από αυτούς τους 16 θα έπρεπε τουλάχιστον το 40% να μπορέσει να ενταχθεί και στους δύο πυλώνες, δηλαδή και στον πυλώνα της στέγασης και της εργασιακής επανένταξης. Έχουμε πετύχει στο 100% το στόχο της στέγασης και οι 12 από τους 16 έχουν βρει ήδη δουλειά και μάλιστα οι 10 εντός του προγράμματος και οι δύο εκτός του προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την υλοποίησή του χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους 100%, είναι στο εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εργασίας και είναι ένα πρόγραμμα που λήγει στις 31/12/2016».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Κι όπως διευκρίνισε «είμαστε βέβαια στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, μετά και από συναντήσεις που έχουμε κάνει και με την αναπληρώτρια υπουργό την κ. Φωτίου, ότι ήδη από την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκε και ψηφίστηκε μια τροπολογία που δίνει παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για άλλον ένα χρόνο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα συνεχίσουμε μια πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται μέσω αυτού του προγράμματος. Το συνολικό εγκεκριμένο ποσό για όλους τους ωφελούμενους και τους 16 ανέρχεται στις 137.920 ευρώ, περίπου στις 11.000 ανά ωφελούμενο και για τους δύο πυλώνες και της στέγασης και της σίτισης. Αυτό το ποσό μοιράζεται στους εξής τομείς. Είναι ο τομέας της στέγασης που είναι ανά ωφελούμενο ως 180 ευρώ το μήνα. Είναι ως 200 ευρώ το μήνα ανά ωφελούμενο για τη σίτιση, η επιδότηση αυτή σταματάει όταν το συγκεκριμένο άτομο ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Αν φυσικά για τον οποιοδήποτε λόγο σταματήσει από αυτήν τη δουλειά επανέρχεται και παίρνει ξανά το ποσό. Για τις οικοσκευές και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ είναι ως 1.500 ευρώ ανά ωφελούμενο ετησίως και για την εργασιακή του επανένταξη με 8ωρη απασχόληση με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται στο ποσό των 5.500 ευρώ ανά ωφελούμενο για όλο το χρόνο».

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Συμπλήρωσε δε πως «ήταν πολύ σημαντική η δουλειά που έγινε από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Κέντρου μας και συγκεκριμένα από τα δύο παραρτήματα Καβάλας και Δράμας, ώστε να προετοιμάσουν και να στηρίξουν πάρα πολύ τα συγκεκριμένα άτομα στην πρώτη τους ευκαιρία που τους δινόταν να μείνουν εκτός ενός ιδρύματος και να μείνουν σε ένα σπίτι. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ κι έχουμε πετύχει και με το παραπάνω στους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *