ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Συγχαρητήρια επιστολή του ΕΚΑΒ στους εργαζόμενους στην Καβάλα

Το ΕΚΑΒ  έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο ΕΚΑΒ της Καβάλας για την άμεση παρέμβαση του προσωπικού του σε τροχαίο στην Γαλυψό για την παραλαβή 13 τραυματιών μεταναστών. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων  κ. Κώστας Τσιτσιλικάκης έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Παρόλο που η απόσταση για τη Γαληψό είναι τεράστια εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και κινηθήκαμε όπως θα έπρεπε όπως άλλωστε κάναμε και σε άλλη περίπτωση όταν και πάλι χρειάσθηκε να επέμβουμε στα όρια του νομού.

Βέβαια τότε υπήρχε η τραγική κατάληξη όταν και έχασαν ζωές άνθρωποι στο ύψος της Ν. Καρβάλης. Και τότε πήγαμε και κάναμε αυτό που έπρεπε και τώρα κινηθήκαμε ομοίως. Μάλιστα μεταφέραμε πρώτα τους τραυματισμένους και μετά καλύψαμε τις ανάγκες όλων.

Συγχαρητήρια παίρνουμε αλλά όλα είναι μόνον λόγια. Και ενώ το προσωπικό μας μειώνεται και περιμένουμε κάποια προγράμματα από το ΚΕΛΠΝΟ για παράδειγμα για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας δεν έχουμε κάτι το ευοίωνο για το μέλλον. Δεν έχουμε μόνιμες προσλήψεις για παράδειγμα. Πήραμε δύο άτομα πριν από δύο χρόνια αλλά αυτά τα άτομα είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό.

Σε έναν χρόνο ορισμένοι θα βγουν στην σύνταξη, εμείς θα χάσουμε δύο εργαζόμενους, ήρθαν δύο άρα είμαστε στο μηδέν. Οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει, τα τραγικά περιστατικά είναι πάρα πολλά. Εμείς συνδράμαμε και στο επεισόδιο το θανατηφόρο συμβάν και γενικά καλύπτουμε όλο το νομό, με την παραλιακή ζώνη, με τα βουνά του Νέστου και όλα αυτά με 2 ασθενοφόρα».

ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πρόσθεσε δε πως «Βοηθάμε και το Νοσοκομείο Καβάλας να κάνει εξιτήρια, μεταγωγές και όλα αυτά με το προσωπικό που έχουμε εδώ και χρόνια. Οργανόγραμμα βέβαια εμείς δεν έχουμε. Ποτέ δεν μας έδωσαν και πάμε όπως θέλουμε. Ο ευρωπαϊκός νόμος λέει ότι  ανά 25 χιλιάδες κατοίκους χρειάζεται ένα ασθενοφόρο! Αυτό δεν ισχύει αν σκεφθεί μάλιστα ότι η Θάσος έχει μόνο 5 άτομα προσωπικό οπότε σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού.  Κανονικά έπρεπε να έχουν 11 άτομα προσωπικό για να γίνονται και οι βάρδιες κανονικά. Διασώστες και οδηγοί στου Κ.Υ. Θάσου πάνε να κάνουν  ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί όμως να στηριχθεί ως πρέπει.  Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό».

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Μάλιστα ό ίδιος μίλησε για τη μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλύψει ένα ασθενοφόρο όταν θα χρειασθεί να μεταφερθεί άνθρωπος από την Θάσο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Νοσοκομείο Καβάλας πήρε δύο άτομα οδηγούς από προγράμματα, μπορεί να πάρει άτομα από άλλα προγράμματα και ζητούμενο είναι να παρθεί προσωπικό και για το ΕΚΑΒ προκειμένου να καλυφθεί η επείγουσα ιατρική φροντίδα.

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε απαιτήσεις και του Νοσοκομείου και των εκτάκτων και επειγόντων συμβάντων. Και όταν αργούμε ακούμε και τα παράπονα! Σαφώς σε επεισόδιο  αν αργήσουμε να μας κατηγορήσουν.  Γιατί εκεί τα λεπτά  μετρούν. Δεν αργούμε βέβαια ώρες αλλά η αγωνία του κόσμου κάνει κάποιον να νομίζει ότι πέρασαν ώρες από τότε που μας κάλεσαν οι ασθενείς. Ακούμε όμως παράπονα από πολίτες που μας καλούν από το Νοσοκομείο για να κάνουμε εξιτήρια. Τα εξιτήρια εμείς δεν μπορούμε να τα κάνουμε το πρωί ή μπορεί και να μην γίνουν καθόλου αν δεν έχουμε ασθενοφόρα. Εμείς ακούμε τα παράπονα δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια που θέλουμε να τελειώσει αυτή την ιστορία δεν βλέπουμε τίποτε. Επί υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ήρθαν μόνο οδηγοί στο ΕΚΑΒ. Και ενώ το Νοσοκομείο έχει οργανόγραμμα εμείς πήραμε 4 άτομα. Βέβαια ένας έφυγε στην Κοζάνη, ο άλλος πήγε στην Θάσο και ο άλλος είναι ο συνάδελφος  κ. Μπίνης που για 1,5 – 2 χρόνια τον είχαμε χαμένο λόγω του παιδιού του. Έπρεπε να πάρουμε 10 άτομα βάσει αναγκών και πήραμε 0|!

Και τώρα σε όλο το έργο του Νοσοκομείου καλούμαστε εμείς να δουλέψουμε αλλά δεν μπορούμε. Τον τομέα Νέστου για παράδειγμα τον έχουμε μόνο με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και σχεδόν μένει μια περιοχή μόνη της.  Μια κοπέλα θα μας μείνει από το 2019 εκεί οπότε και εκεί δεν θα υπάρχει κάτι. Ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας και ας μας αποδεσμεύσουν από το Νοσοκομείο για να βγάλουμε πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν μας ακούν. Μας ευχαριστούν αλλά η ουσία δεν είναι τα ευχαριστήρια και τα συγχαρητήρια».

ΔΥΟ «ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ»

Μάλιστα επέμενε ότι ο κλάδος θεωρεί πως ουσιαστικά κρατά δύο καρπούζια σε μια μασχάλη. «Παλιά πόλη, στην Παναγία δηλαδή, μεταφέρουμε ανθρώπους από τις σκάλες με την καρέκλα και μετά πρέπει να πάμε και στο νοσοκομείο. Με τι κουράγιο να κάνουμε αυτό που χρειάζεται; Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. Κανείς όμως δεν μας καταλαβαίνει και θα κάνουμε και πάλι μια κινητοποίηση μόλις καλύψουμε τα νώτα μας μια και άλλαξε ο συνδικαλιστικός νόμος. Εμείς τα αυτονόητα θέλουμε να γίνουμε όλοι διασώστες, μια και είμαστε επαγγελματίες υγείας αν και αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον κανονισμό μας που έτσι και αλλιώς είναι παλιός. Δεν θα τελειώσει ο κανονισμός γιατί βολεύει πολλούς να είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές» σημείωσε καταληκτικά.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΜΠΙΝΗΣ

Στο μεταξύ Εθελοντική αιμοδοσία ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στο σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου Καβάλας στη μνήμη του Στράτου – Ραφαήλ Μπίνη. Το παιδί  που έχασε άδικα τη μάχη για τη ζωή του πριν από λίγους μήνες δεν λησμονήθηκε από τους Καβαλιώτες πολύ δε περισσότερο από τους συγγενείς του και τους συναδέλφους των γονέων του.

 

Ο πατέρας του αδικοχαμένου Στράτου – Ραφαήλ εργάζεται στο ΕΚΑΒ Καβάλας. οι συνάδελφοί του ανέλαβαν την πρωτοβουλία οργάνωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του.

 

Ο κ. Τσιτσιλικάκης ανέφερε ότι « Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρόωρα χαμένου παιδιού θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του στο σταθμό του νοσοκομείου, από τις 8:00 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι.

Αυτή η εθελοντική αιμοδοσία θέλουμε να καθιερωθεί. Οργανώνεται ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη του Στράτου – Ραφαήλ. Με την ευκαιρία, η οικογένειά του θα ανταποδώσει την αγάπη που εισέπραξε κατά τις δύσκολες ημέρες της νοσηλείας του. Καλούμε σε συμμετοχή τους συμπολίτες μας. Θέλουμε αυτή η αιμοδοσία να γίνει μια γιορτή αγάπης. Αναζητήσαμε χώρο στο κέντρο της πόλης για την αιμοδοσία, ωστόσο δεν τα καταφέραμε. Από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει κάτι καλύτερα οργανωμένο στην ίδια περίπου χρονική περίοδο. Θέλουμε να γίνει κάτι καλό και να έχουμε τουλάχιστον 30-40 φιάλες αίμα. Εμείς δεν είμαστε όλοι αιμοδότες ως σωματείο και για αυτό καλούμε το κοινό να έρθει και να δώσει αίμα στη μνήμη του παιδιού αυτού, του αγωνιστή της ζωής που δεν είχε καλή κατάληξη παρά τον αγώνα που έδωσε και αυτός και η οικογένεια του. Θέλουμε να καθιερώσουμε μια ημέρα μνήμης. Πάλεψε το παιδί και μακάρι να μην έχουμε άλλα παιδιά που θα χαθούν από την εν λόγω ασθένεια».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *