ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σημαντικά έργα θα αλλάξουν την όψη του λιμανιού της Καβάλας

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε η εκπόνηση 2 μελετών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ). Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής έκανε σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ήταν κάτι που μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να το κυνηγήσουμε. Πρόεδρος του ΟΛΚ ήταν ακόμη ο Χρήστος Ηλιάδης που έτρεξε πάρα πολύ το θέμα αυτό. Είναι μια συνέχεια των έργων που έχουν γίνει ήδη στο λιμάνι και πρέπει να συνεχίσουν, διότι το λιμάνι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να τον συντηρούμε και να τον μεγαλώνουμε.

Πριν 15 χρόνια μια τρικυμία είχε προκαλέσει ζημιά στον προσήνεμο μόλο, αυτόν που είναι προς τη Θάσο που έχει το όνομα «Θεμιστοκλής». Εκεί έγινε ένα μεγάλο έργο και σήμερα ο μόλος είναι ενισχυμένος και δεν πρόκειται να πάθει τίποτα τα επόμενα 50 χρόνια. Πάνω σ’ αυτόν πρόκειται να μπουν καινούργιοι στύλοι φωτισμού και να στρωθεί με δάπεδο. Υπάρχει και ο υπήνεμος μόλος με το όνομα «Δημαράς» όπου βρίσκονται τα κέντρα διασκέδασης. Έχει διαπιστωθεί ότι το άνοιγμα του λιμανιού είναι μεγάλο και όταν κάνει νοτιάδες τα κύματα μπαίνουν στο λιμάνι. Αποφασίστηκε να γίνει επέκταση του μόλου «Δημαράς» κατά 20 μέτρα, θα στενέψει η μπούκα και παράλληλα θα γίνει διαπλάτυνση και ενίσχυση του μόλου για να είναι πιο ανθεκτικός ώστε να μπουν κι εκεί πλωτές εξέδρες. Δημιουργούμε τις υποδομές για να τοποθετηθούν περισσότερες εξέδρες».

ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ

Στη συνέχεια είπε ότι «το άλλο έργο η επέκταση του μόλου στην Iχθυόσκαλα, η τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και η κατασκευή κρηπιδωμάτων. Αυτά που θα ενώσουν το μόλο μπροστά από τα καινούργια δικαστήρια με μίας κατασκευή κρηπιδώματος με την ιχθυόσκαλα κι εκεί θα μπορούν να δένουν στο μέλλον τα αλιευτικά σκάφη, αποσυμφορίζοντας έτσι το λιμάνι.

Ήταν ένα σχέδιο από τότε που είχαμε εκπονήσει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καβάλας σε συνεργασία με τον ΟΛΚ. Οι μελέτες των έργων έχουν τελειώσει, από το υπουργείο Ναυτιλίας, είναι δουλειά που έκανε ο ΟΛΚ. Από ‘δω και πέρα η Περιφέρεια θα επιβλέψει τις διαδικασίες του διαγωνισμού, τα έργα που θα γίνουν. Η δουλειά της Περιφέρειας είναι πάρα πολύ σημαντική διότι η καλή κατασκευή των έργων βασίζεται στην επίβλεψή μας.

Τα δύο έργα είναι ξεχωριστά. Το κόστος θα φτάσει κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος όσον αφορά την ολοκλήρωση των μελετών, τη δημοπράτηση και την υλοποίηση των έργων. Δεν θα διακινδυνεύσω πρόβλεψη, μπορεί να μην δούμε τελειωμένα τα έργα στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν θα είναι περίεργο να έχουν προχωρήσει πολύ μέχρι τότε. Αυτά τα έργα είναι σημαντικά διότι απογειώνουν το τουριστικό πρόσωπο της πόλης μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *