Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για τα καιρικά, χωρίς προβλήματα από ακραία φαινόμενα κύλησε το καλοκαίρι
Ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα για την περιοχή μας σε ό,τι αφορά πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά προβλέψιμες είναι και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Καβάλα είναι σε επιφυλακή καθώς η καταστροφική πυρκαγιά στην Θάσο πριν 2 χρόνια ήταν ένα πολύ ενδεικτικό συμβάν του τι μπορεί να κάνει η απρόβλεπτη φύση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στο νησί μετά από μία ξερή καταιγίδα κεραυνών. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Σταύρος Κυβράκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι «Πράγματι αυτή είναι η καλύτερη συγκομιδή σε ό,τι αφορά την περιοχή μας το φετινό καλοκαίρι. Και αυτό που συνέβη ήταν πολύ λίγα περιστατικά, αρκετοί κεραυνοί, ισχυρά αντανακλαστικά και βοήθησε και η συγκυρία βέβαια, κυρίως από τους εμπλεκόμενους αλλά και από τους πολίτες.
Το επίπεδο συνείδησης σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία έχει ανέβει και ελπίζω αυτό να το κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια».
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές ανέφερε ότι «Αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές είχαμε δέκα περίπου επεισόδια και τα περισσότερα ήταν από κεραυνούς. Αντιμετωπίσθηκαν σχεδόν εν τη γενέσει τους. Σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ούτε καν εκδηλώθηκε περιστατικό.
Στο Ν. Καβάλας τώρα, 10 δασικές πυρκαγιές σε 4 μήνες είναι ρεκόρ 10ετίας και βάλε!!! Εγώ κρατώ τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και συνειδητότητας που έδειξαν όλοι.
Γιατί στην Θάσο είχαμε κεραυνούς με τον μηχανισμό να τους περιμένει μη τυχόν και επαναληφτεί αυτό που έγινε το 2016. Βέβαια τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Προηγήθηκε μια έντονη ξηρασία, τα πάντα ήταν εύφλεκτα και όλα τα στοιχεία συνέβαλαν στην ένταση και εκδήλωση αυτού του θλιβερού και αρνητικού φαινομένου.
Τώρα είχαμε τα περιστατικά που προανέφερα, αλλά τα δάση είχαν υγρασία από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις και δη σε πολύ μεγάλο υψόμετρο».
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αεροσκάφη πυρόσβεσης πετζετέλ παραμένουν στην περιοχή μας, μια και δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την αναγκαστική περίοδο επιφυλακής. «Ακόμη έχουμε μελτέμια, πρέπει να ληφθούν μέτρα, ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και δη στην Θάσο και έτσι τα πετζετέλ θα μείνουν μέχρι τέλος του μήνα.
Αναμένουμε από τον Οκτώβριο τα ακραία φαινόμενα να απομακρυνθούν αλλά είναι ακόμη μακριά να κάνουμε πρόβλεψη….. Όλα είναι καλοδεχούμενα, δεν αποκλείομε τίποτα, είμαστε πάντα συντονισμένοι».
Από την άλλη ο ίδιος με αφορμή την πτώση βράχων στην παραλία «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο και με φόντο τα βράχια στο Παληό και στην Τόσκα δήλωσε ότι «Είχαμε κάνει μια εργολαβία άρσης των καταπτώσεων στην περιοχή της Τόσκας και είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθεί η υπηρεσία. Τότε είχαμε κάνει μια πρώτη αφαίρεση βράχων, γιατί γεωλογικά όλη η χώρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δη σε περιοχές όπως είναι η Ζάκυνθος. Άλλωστε τέτοιου είδους ακτές διαμορφώνονται από ειδικά γεωλογικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Και πρέπει να ζούμε με αυτό, αρκεί να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί.
Και μάλιστα αν οι πολίτες βλέπουν κάτι περίεργο ας ενημερώνουν και ας προσέχουν και οι ίδιοι μια και η παρακολούθηση από την πλευρά των αρχών δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενη. Το δίκτυο είναι μεγάλο και καλό είναι να ενημερωνόμαστε έγκαιρα όταν πρέπει».

