Ολοκληρώθηκε η αντιπυρική περίοδος στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όπου εκδηλώθηκαν 153 δασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά κάηκαν 1.120 στρέμματα δασικής έκτασης
Ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εκδηλώθηκαν 153 δασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά κάηκαν 1.120 στρέμματα δασικής έκτασης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας, Αντώνης Χρηστίδης, οι δύο βασικότερες πυρκαγιές που απασχόλησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν αυτή της Άσπρης Άμμου στην Καβάλα τον περασμένο Ιούνιο και δύο ακόμη πυρκαγιές στη Θάσο, Ιούλιο και Αύγουστο, η μια στη θέση Γλυκάδι και άλλες πέντε διάσπαρτες και ταυτόχρονες λόγω κεραυνικής δραστηριότητας.
ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ 10 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
”Η υπηρεσία μας κινητοποιήθηκε άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε μία άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς. Με τις τοπικές αρχές, τη Δασική Υπηρεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομική Διεύθυνση, το Λιμεναρχείο, το Ε.Κ.Α.Β. και τις εθελοντικές οργανώσεις. Έτσι αντιμετωπίσαμε σχετικά γρήγορα όλες αυτές τις περιπτώσεις πυρκαγιών, χωρίς να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Όσον αφορά τους ελέγχους που κάνουμε στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ήμασταν όλο το καλοκαίρι έξω και επιβάλαμε 10 διοικητικά πρόστιμα σε πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.
ΈΛΕΓΧΟ ΣΕ 220 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΚΑΝΕ Η Π.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ
”Αναφορικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα κάναμε έλεγχο σε 220 καταγγελίες. Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας συμμορφώθηκε και καθάρισε τα οικόπεδά της κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ ενθαρρυντικό και ευχάριστο γεγονός. Πιστεύω ότι του χρόνου θα τα πάμε ακόμη καλύτερα. Δυστυχώς υπήρξαν και ελάχιστες περιπτώσεις, στις οποίες δεν συμμορφώθηκαν οι συμπολίτες μας κι έτσι αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε το διοικητικό πρόστιμο των 1.000 ευρώ”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο διοικητής των Π.Υ. της Π.Ε. Καβάλας.
ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΕΙΣ
”Παρ’ όλο που η αντιπυρική περίοδος έχει τελειώσει τα προληπτικά μέτρα όσον αφορά τις ελεγχόμενες καύσεις εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Βέβαια είναι πλέον πιο ελαστικά, λόγω του ότι εισερχόμαστε στη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι οφείλουν είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα της 9ης πυροσβεστικής διάταξης, την οποία ο καθένας μπορεί να βρει είτε από το google, είτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Μεταξύ άλλων αναφέρει η διάταξη ότι πάντα πρέπει να έχουμε επάρκεια νερού κοντά σε μία ελεγχόμενη φωτιά, παρουσία αυτού που θέλει να κάψει κλαδιά και υπολείμματα από την πρώτη στιγμή μέχρι να σβήσει τελείως η φωτιά. Επίσης πρέπει να υπάρχει αντιπυρική ζώνη και να μη βάζουμε φωτιά σε δασικές εκτάσεις ή κοντά σ’ αυτές. Αν κάνουμε ελεγχόμενη καύση, αυτό να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες όπου η σχετική υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή μέχρι τις 11-12 το μεσημέρι να έχουν τελειώσει αυτές οι ελεγχόμενες καύσεις”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρηστίδης.

