ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Νέα τιμολογιακή πολιτική από την ΔΕΥΑΚ

Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς το είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κουφατζής, σημαντικές μειώσεις στην τιμή του νερού στις δημοτικές ενότητες Καβάλας και Φιλίππων και μάλιστα για το 90% των καταναλωτών, περιλαμβάνει η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για το 2019.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κ. Χαράλαμπος Κουφατζής, αλλά και στελέχη της δημοτικής επιχείρησης παρουσίασαν τις προτάσεις της τιμολογιακής πολιτικής για το 2019, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν αρχικά από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η τιμολογιακή πολιτική βασίστηκε σε τρεις πυλώνες. Πρώτον στην ελάφρυνση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων και της μέσης καβαλιώτικης οικογένειας. Δεύτερον στην ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τρίτον στην ανάκτηση κόστους για τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Είναι μια επιχείρηση που από τον νόμο δεν μπορεί να την χρηματοδοτήσει ο δήμος, άρα τα έξοδά της πρέπει να ισοσκελίζονται από τα έσοδά της. Η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης θα μπορέσει να φέρει νέα έργα, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και να συντηρήσει τον εξοπλισμό της που κλείνει 30 χρόνια», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η Κ. Τσανάκα.

ΕΜΠΡΑΚΤΑ

Η κ. Τσανάκα πρόσθεσε ότι «Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το νερό. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε οικονομία, γιατί λιγοστεύει. Πρέπει να αποφεύγουμε τη σπατάλη του νερού. Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική οι λογαριασμοί του νερού θα είναι μειωμένοι για το 90% των καταναλωτών, ειδικά σε όσους καταναλώνουν ελάχιστο νερό, όπως μικρά καταστήματα, γραφεία, κλειστά σπίτια. Ζήτησα από τη διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική που θα ελαφρύνει τα λαϊκά στρώματα και τη μέση οικογένεια. Ο δήμος Καβάλας και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι διπλά στο πλευρό αυτών που τους χτύπησε ιδιαίτερα η κρίση, μειώνοντας τις τιμές, δίνοντας ανάσα στα νοικοκυριά και στους οικονομικά ασθενείς».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κ. Χαράλαμπος Κουφατζής σημείωσε ότι    «Η τιμολογιακή πολιτική για το 2019 είναι ένα μεγάλο πόνημα, βασισμένο πάνω σε μια οικονομοτεχνική μελέτη πολλών σελίδων. Οι διευθυντές μας το μελέτησαν και φτάσαμε σε ένα πόρισμα που παρουσιάζουμε, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., αλλά και ελαφρύνει τη μέση οικογένεια και τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, για το 2019 αυξάνονται και επεκτείνονται τα κοινωνικά τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες, προχωρούν οι διακανονισμοί ληξιπρόθεσμων (με ευνοϊκούς όρους), ταυτόχρονα προχωρούν οι προσαυξήσεις ληξιπρόθεσμων σε μικρό βαθμό, ώστε να πειστούν οι πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και σε περιπτώσεις μεγάλων καταναλώσεων που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για πληρωμή θα προχωρήσει η βεβαίωση των οφειλών στο δημόσιο ταμείο».

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τους κατοίκους της Δ.Ε. Καβάλας που καταναλώνουν μέχρι 30 κυβικά, το κόστος διαμορφώνεται στα 0,45 λεπτά, από 31 – 50 κυβικά στα 1,30 ευρώ, από 51 – 80 κυβικά στα 1,40 ευρώ, από 81 – 120 στα 1,60 ευρώ και από 120 κυβικά και άνω στα 1,80 ευρώ. Αντίστοιχα οι τιμές για τη Δ.Ε. Φιλίππων είναι στα 0,15 λεπτά, στα 0,60, στα 0,75, στο 1 ευρώ και στα 1,20 ευρώ.

Για παράδειγμα για τη Δ.Ε. Καβάλας καταναλωτής για 0m3 θα πλήρωνε με το ισχύον σύστημα 23 ευρώ, ενώ με τις νέες τιμές θα πληρώσει 14 ευρώ.

Για 30m3 με το ισχύον θα πλήρωνε 48,6 ευρώ, ενώ με τις νέες τιμές 30,2 ευρώ.

Στη Δ.Ε. Φιλίππων για 50m3 το ποσό με το ισχύον σύστημα είναι στα 56,66 ευρώ και με τις νέες τιμές πέφτει στα 30,2 ευρώ, ενώ για 120m3 από τα 121 ευρώ η τιμή θα διαμορφωθεί στα 109 ευρώ.

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Ο κ. Κουφατζής πρόσθεσε ότι «Με την μικρή αύξηση για τους μεγάλους καταναλωτές θα καταστεί δυνατή η μείωση για τους υπόλοιπους. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και τελικά υλοποιείται. Είναι μια δίκαιη κατανομή της κοστολόγησης του νερού. Η επιχείρηση είναι κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα γίνει και φέτος, οπότε το κέρδος αυτό θα περάσει στους πολίτες για να δουν όφελος».

Να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση κατανάλωση κατ’ έτος στη Δ.Ε. Καβάλας διαμορφώνεται στα 70 κυβικά και στα 87 κυβικά για τη δημοτική ενότητα Φιλίππων.

ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Ο τεχνικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Άγγελος Λογγάρης δήλωσε τέλος, ότι από χθες έχει ξεκινήσει η λειτουργία των αεριστήρων στην δεξαμενή αερισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της Καβάλας, ενώ αναφέρθηκε και σε δυο έργα για τα οποία υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησής τους.

Τέλος ο κ. Λογγάρης ανέφερε ότι «Το έργο έχει ολοκληρωθεί που αφορά την λειτουργία των αεριστήρων, χθες και σήμερα έγιναν δοκιμές και πλέον άρχισε η λειτουργία του. Την Παρασκευή το απόγευμα η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. υπέβαλε για χρηματοδότηση στο Π.Ε.Π. – Α.Μ.Θ. δυο έργα. Το ένα αφορά την ύδρευση της Κηπούπολης με προϋπολογισμό 2,6 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει υποέργο της αρχαιολογίας 78.800 ευρώ. Το δεύτερο αφορά το έργο ύδρευσης της κοινότητας Αμυγδαλεώνα, με προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ με επίσης ένα έργο αρχαιολογίας 63.200 ευρώ».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *