ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Κλειστά παρέμειναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα της Καβάλας που ανήκουν στη δύναμη του Εμπορικού Συλλόγου την περασμένη Κυριακή

Ποσοστό 95% των καταστημάτων της αγοράς της Καβάλας που είναι στη δύναμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου δεν λειτούργησαν την περασμένη Κυριακή, ακολουθώντας την απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του μέλη του συλλόγου εναρμονίστηκαν με την απόφαση.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Λεμονίδης σημείωσε πως «μετά την απόφαση του τριτοβάθμιου οργάνου μας της ΕΣΕΕ την περασμένη βδομάδα σε έκτακτο διοικητικό, κι εμείς προχωρήσαμε σε Δ.Σ. στο οποίο δια περιφοράς βγήκε η απόφαση ομόφωνα να προτείνουμε στα μέλη μας το κλείσιμο των καταστημάτων τη συγκεκριμένη Κυριακή. Θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με το θέμα της Κυριακής, αυτό που πάνε να περάσουν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τόσο μα τόσο πολύ σοβαρό, που θα πρέπει ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι που μπορεί να είναι υπέρ της Κυριακάτικης λειτουργίας, την περασμένη Κυριακή έπρεπε να είναι κλειστοί. Έτσι λοιπόν η εικόνα που παρουσιάστηκε την Κυριακή στην αγορά μας ήταν ότι ακολούθησαν την απόφαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας τα μέλη. Από κει και μετά φάνηκε ξεκάθαρα και το είχα πει σε φίλους μου συναδέλφους ότι η συγκεκριμένη Κυριακή με τον τρόπο που έγινε, ήταν μια από τις νόμιμες και βγήκε απόφαση για κλειστά καταστήματα σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε τοπικό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ως απεργία, θα διαφαινόταν ξεκάθαρα ποιοι ελάχιστοι είναι υπέρ και των 52 και των 30 και των 35 Κυριακών. Οπότε την Κυριακή είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια ποιοι από τους μικρούς συναδέλφους μας που είναι και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ελάχιστοι μεν, αλλά ποιοι είναι αυτοί που συμφωνούν με τη λειτουργία των Κυριακών, δικαίωμά τους βέβαια και ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι Κυριακή δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο να λειτουργήσει κάποιο κατάστημα και ούτε αυξάνει τον τζίρο, ούτε αυξάνει τις θέσεις εργασίας όπως διατείνεται η κυβέρνηση».

ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

Κι όπως τόνισε με έμφαση «η κυβέρνηση και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τώρα, οι οποίοι ήταν αυτοί που έλεγαν ότι σε μια νύχτα θα καταργήσουν το νόμο Χατζηδάκη με τις 7 Κυριακές. Εδώ τώρα υπάρχει μια κοροϊδία και ποια είναι αυτή, ότι μας χτυπούσαν την πλάτη και μας έλεγαν ότι σε μια νύχτα θα τον καταργήσουν το νόμο και έρχονται αυτοί οι ίδιοι όχι μόνο δεν τον καταργούν το νόμο, προσθέτουν και περισσότερες Κυριακές. Για την Καβάλα οι 7 γίνονται 32. Δηλαδή είναι τραγικό, οι άνθρωποι είναι εντός τόπου και χρόνου. Ή δεν μπορούν να σηκώσουν ανάστημα και ότι τους λένε απέξω το κάνουν ή δεν γνωρίζουν τι γίνεται στην αγορά. Ούτε προαπαιτούμενο είναι από τους έξω, ούτε φέρνει επιθυμητά αποτελέσματα τα οποία έχουν οικονομικά στοιχεία. Αποδεδειγμένο από μελέτες της ΕΣΕΕ. Εδώ βγήκαν μεγάλοι όμιλοι τροφίμων και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να ανοίγουν τόσες πολλές Κυριακές. Δεν τους συμφέρει, δεν το καταλαβαίνουνε; Ευρώπη να γίνουμε σε άλλα, όχι σε αυτά. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν αυτό το νόμο; Πέντε πολυεθνικές, αλυσίδες, είναι οι μεγάλοι, αυτοί είναι. Κι αυτοί πάλι όχι όλοι. Ξεκινήσανε και αυτοί και βλέπουν ότι όταν έχεις έναν αριθμό υπαλλήλων που είναι αρκετά μεγάλος και είναι 20 ή 30 σε κάθε μεγάλη αλυσίδα τροφίμων και βλέπουν ότι ο τζίρος δεν βγάζει το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί η Κυριακάτικη εργασία προϋποθέτει και κάποια πράγματα, κάποιες πληρωμές παραπάνω, κάποια δεύτερα ρεπό. Μιλάμε για σημαντικά λειτουργικά έξοδα. Τα βάλανε κάτω και είδαν και οι ίδιοι ότι δεν τους βγαίνει. Νομίζω ότι καλά κάναμε όπως το κάναμε ως Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, από κει και μετά οι συνάδελφοί στο σύνολό τους σχεδόν πειθάρχησαν και νομίζω δεν έχει να κάνει με το αν θα ακολουθήσει κάποιος τις επιταγές της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι την περασμένη Κυριακή ήταν ένα κρίσιμο σημείο. Έπρεπε να είναι κλειστά τα καταστήματα όλα. Όσον αφορά τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου το 95% ήταν κλειστά. αν μιλάμε για όλα τα καταστήματα που υπάρχουν, εκεί μπορεί να είναι στο 80% το ποσοστό που ήταν κλειστά. Δεν είναι στη δύναμη του συλλόγου μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Μέσα στην εβδομάδα ήρθαν στο κατάστημά μου υπεύθυνοι καταστημάτων αλυσίδων που μου ζήτησαν την απόφαση της διοίκησης να τη στείλουν στα κεντρικά για να έχουν πάτημα για να μείνουν κλειστά την Κυριακή. Κι έγινε αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *