Κύριο άρθροΠολιτική

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης αναφορικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης αναφορικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου ή του ιού Ζίκα  λόγω των έγκαιρών και συστηματικών ψεκασμών κατά των κουνουπιών.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε πως «επειδή πλησιάζουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, για την καταπολέμηση των κουνουπιών ήταν μια πολύ ικανοποιητική χρονιά, κι αυτό δεν οφείλεται στην τύχη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι έγινε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες από τον Περιφερειάρχη μας τον Γιώργο Παυλίδη, αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε φέτος να μην έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα ούτε του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά ούτε και του ιού του Ζίκα. Και αυτό αποτελεί απόδειξη επιτυχίας του προγράμματος της καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι ήταν πολύ ζεστό. Σε όλες τις παραλιακές περιοχές υπάρχει βελτίωση της κατάστασης και βρισκόμαστε σήμερα στο 110% της υλοποίησης του προγράμματος».

ΡΙΣΚΟ

Πρόσθεσε δε  πως «Φέτος αναλάβαμε το ρίσκο και αλλάξαμε στην Περιφέρεια τη στρατηγική στην αντιμετώπιση των κουνουπιών, καθώς δώσαμε έμφαση στην προνυμφοκτονία. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, καθώς με την προνυμφοκτονία που άρχισε πάρα πολύ νωρίς από τον Απρίλιο, όταν τα προηγούμενα χρόνια η καταπολέμηση γινόταν τον Ιούλιο, μειώθηκαν πολύ οι πληθυσμοί. Νομίζω ότι φέτος και από τους ανθρώπους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και από τους ξενοδόχους η άποψη είναι ικανοποιητική, γιατί η καταπολέμηση των κουνουπιών βοηθάει όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, αλλά και στην αναβάθμιση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας».

ΝΕΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

«Για αυτό το λόγο έχουμε ετοιμάσει ήδη τη νέα διακήρυξη για την επόμενη χρονιά και περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο για να την αναρτήσουμε στη Διαύγεια, ώστε πάλι να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς την προνυμφοκτονία και να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε και φέτος» συμπλήρωσε.

ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Κληθείς να σχολιάσει ότι αφορά στην οζώδη δερματίτιδα, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε πως «και για την οζώδη δερματίτιδα παρόλο που υπάρχει μια υποστελέχωση στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, όλοι οι κτηνίατροι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου στα βοοειδή. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει Περιφέρεια στη χώρα μας και στην Ευρώπη που να έχει κάνει τόσα πολλά για την αντιμετώπισή της, ξεκινώντας από την προετοιμασία και την ενημέρωση των κτηνιάτρων. Όταν η ασθένειά της έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην Τουρκία, προχωρήσαμε με σεμινάρια που είχαν πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη για την οζώδη, επιστήμονες που είχαν λάβει μέρος και από το Ισραήλ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια έγιναν ενημερώσεις μέσα από έντυπο υλικό και ημερίδες. Η Περιφέρειά μας ήταν η πρώτη που προχώρησε στη χρήση εμβολίου για την αντιμετώπιση της ασθένειας, μια προσέγγιση που φαίνεται να υιοθετεί σήμερα πια η επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που αγοράσαμε τα μισά εμβόλια που χρειάζονταν και τα άλλα μισά τα αγόρασαν οι κτηνοτρόφοι και αυτό είναι προς τιμή τους. Ήδη εμείς προχωράμε στην αγορά άλλων 60.000 εμβολίων, ώστε να εμβολιαστούν και όλα αυτά τα βοοειδή που γεννιούνται για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην περιοχή μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *