Κύριο άρθροΠολιτική

«Δεν μπορεί εγκλήματα 40 χρόνων να παραγράφονται σε μια στιγμή» δηλώνει ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Την Τρίτη επρόκειτο να συναντηθούν   οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με την υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου για το θέμα του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» και τη ένταξη της στο Κέντρο  Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του Ιδρύματος. Τελικά η συνάντηση μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, μάλλον την Δευτέρα ενώ χθες επρόκειτο να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο για το Ίδρυμα  στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Ο βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα.

Όπως τόνισε «Πράγματι ορίσθηκε μια συνάντηση με την κ. Φωτίου για να δούμε πως επιτέλους μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε ένα ίδρυμα υψηλής κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής αναγκαιότητας.   Προσωπικά θα πω ότι η κ. Φωτίου βλέπει με θετικό μάτι αυτό το εγχείρημα αλλά το ζήτημα είναι αν μπορούμε νομικά και τυπικά να δώσουμε λύση. Απλά πιστεύω ότι θα υπάρξει ρύθμιση γιατί δεν γίνεται 25 ταλαιπωρημένες υπάρξεις και πίσω από αυτές οι οικογένειες τους να ζουν τον καθημερινό τους Γολγοθά.

Σαφώς και αναζητείται λύση απλά λέω ότι δεν είναι εύκολο. Μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που ζει η χώρα μας, όλο αυτό είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί ιδιαίτερα επιτυχείς χειρισμούς. Και το παν είναι να βρεθεί λύση που θα δώσει λύτρωση.

Και πολλοί φοβούνται ότι αν δοθεί εδώ λύση θα ζητηθεί και ανάλογη πράξη και σε άλλες περιοχές της χώρας μας για άλλα Ιδρύματα. Και από την άλλη κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι γύρω μας μόνο κοινωνικά ερείπια συναντούμε. Κακοδιαχειρίσεις σε όλα τα πεδία της τοπικής κοινωνίας που επιτέλους και αυτό έτσι με όλη την ευθύνη πρέπει να το αναδείξουμε. Είναι εύκολη μια κριτική που δημιουργεί μια εικόνα αναποτελεσματικότητας για την επίλυση των προβλημάτων.

Σκεφτείτε όμως τα προβλήματα αυτά δεν προέκυψαν εξ ουρανού. Ήρθαν μέσα από μια έλλειψη κανονικότητας, στοιχειωδών υποδομών και σωστής λειτουργίας συλλογικών ενεργειών με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ερωτηθείς για παλιό νοσοκομείο, στρατόπεδα κλπ  τόνισε ότι  «Για όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, εκκρεμότητες που έχουν προκύψει από έλλειψη σωστής δράσης θεσμικών παραγόντων του τόπου 40 χρόνων τώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η θεσμοθετημένη κατάσταση. Προσπαθούμε με όσες δυνατότητες έχουμε και δυνάμεις καλύτερα μια και δυνατότητες δεν έχουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό που επιθυμούμε.

Στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια εξάλλου και αποφάσεις, υπογραφές ή παραλείψεις από παλιά, αποτυπώνονται στην σημερινή κατάσταση. Όλα αυτά πρέπει να τακτοποιηθούν για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνο το νομικό κλίμα που θα δώσει λύση στα προβλήματα.

Πορευθήκαμε όλο αυτό το διάστημα με ένα αφελές «θέλω». Όταν το «θέλω» δεν συνοδεύεται από ενέργειες που υπαγορεύονται από νομικής φύσεως ενέργειες, επόμενο είναι να δημιουργούνται καταστάσεις νεφελώδεις.

Εμείς είμαστε οι ιμάντες των τοπικών προβλημάτων. Ο βουλευτής δεν μπορεί να δώσει λύση αλλά βοηθά να βρεθεί λύση. Οι λύσεις παίρνονται από τους καθ` ύλιν αρμόδιους υπουργούς. Όταν όμως το νομικό είναι ασαφές και νεφελώδες τότε φτάνουμε μετά και από  διαχρονική αταξία σε τέλμα και τότε λέμε ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί ρύθμιση σε όλα.

 

Εμείς μεταφέρουμε πράγματα που είναι γνωστά στο κέντρο με την πίεση μάλιστα που έχουμε. Ο βουλευτής είναι νομοθετικό όργανο. Και έχει χρέος να αναδεικνύει προβλήματα και στο βαθμό που μπορεί να αναζητά λύσεις. Εμείς αγωνιζόμαστε για το διαφορετικό αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε θεσμούς οι οποίοι λειτουργούν μέσα και σωστά στην αρχή της διάκρισης των ρόλων και των εξουσιών».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ…

Ο κ. Εμμανουηλίδης σημείωσε με έμφαση ότι «Εμείς διεκδικούμε κάτι όχι γενικά και αόριστα. Για αυτό και θέλουμε να καταθέσουμε πρόταση πάνω σε βάση συγκεκριμένη ώστε και η άλλη πλευρά να μπορεί να βασισθεί κάπου. Όταν όμως όλες οι διεκδικήσεις μας στηρίζονται σε ένα λογικό και βιωματικό «θέλω»  αλλά που δεν διευκόλυνε προς την κατεύθυνση επίλυσης μέσα από πραγματικές θέσεις και προτάσεις και σχεδιασμούς υλοποιήσιμους, παρά την θέληση όταν φτάνεις στα υπουργεία  δεν έχεις λύση. Αυτό το πράγμα δεν προωθεί την επίλυση ενός ζητήματος».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ…

Σε ότι αφορά  το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου και τους πρόσφυγες σημείωσε ότι «Από την άλλη σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο δεν ξέρουμε πόσους μήνες θα μείνουν εκεί οι πρόσφυγες. Εκεί έχουν γίνει έργα παρέμβασης σε δύο χώρους  για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Η περιοχή είναι αποτυπωμένη και δεν νομίζω ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο εκμετάλλευσης. Άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί πρέπει σε κάποιο εύλογο χρόνο να διασκορπισθούν μέσα στην πόλη. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο μονιμότητας. Ήρθαν καλοκαίρι και έφυγαν το Δεκέμβριο. Αυτός ο χρόνος είναι απαγορευτικός για να βρεθεί λύση;  Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Λύση πρέπει να βρεθεί  και για το Ίδρυμα  Για το Ειδικό Παιδί,  την Αγία Μαρίνα απλά είναι τόσο σοβαρό το θέμα που κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη όταν δεν έχει και ευθύνη. Όλα τα λάθη του παρελθόντος έχουν σωρευτεί και εμείς κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε λύσεις σε λάθη άλλων. Δεν μπορεί εγκλήματα 40 χρόνων να παραγράφονται σε μια στιγμή. Ούτε μας αρκεί ότι κάποιοι τιμωρήθηκαν πολιτικά. Δηλαδή τα διαγράψαμε όλα και τελειώσαμε. Με μια διαγραφή δεν μπορούμε να τελειώσουμε όσοι κάνουμε κρίσεις. Παντού χάος έλλειψης νομιμότητας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *