ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Αντίθετος ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής με το τούνελ στα Τενάγη Φιλίππων

Τα Τενάγη Φιλίππων είναι για μία ακόμη χρονιά πλημμυρισμένα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή τα κανάλια των Τεναγών κατασκευάστηκαν με προοπτική 70 ετών και συνεπώς έπρεπε στις αρχές του 2000 να υπάρξει ανακατασκευή τους.

 Όπως τόνισε αρχικά «Υπήρχε σχέδιο για αντικατάσταση παλαιών  καναλιών ή και εξαφανισμένων καναλιών μια και υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Από δράσεις αγροτών αλλά και από τον αναδασμό που δεν έλαβε υπόψιν την ύπαρξη των καναλιών έβαλε τα χωράφια να συνορεύουν.

 Εδώ έχουν καταργηθεί στην πράξη κανάλια που θα βοηθούσαν στην απορροή των καναλιών και σίγουρα κάποιος έπρεπε να τα αποκαταστήσει.

 Από εκεί και πέρα, κάθε φορά που είχαμε έντονες και έχουμε έντονες βροχοπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να δημιουργείται μια λίμνη μικρή.

Τα νερά είναι ρηχά αλλά επειδή η κλίση είναι μικρή δεν μπορούν να φύγουν τα νερά, να πάνε στον Αγγίτη και από εκεί στον Στρυμόνα, οπότε δεν μπορεί να γίνει η απορροή τους.

 Αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει να έχει συχνή επαναληπτικότητα. Δηλαδή μπορεί πριν από 20 χρόνια να συνέβαινε μια φορά στα πέντε χρόνια, τώρα όμως έχει αρχίσει να συμβαίνει 2 και 3 φορές τον χρόνο.

 Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί γιατί στο τέλος θα χειροτερέψει. Έρχεται λοιπόν η προηγούμενη κυβέρνηση και παίρνοντας υπόψιν τα σημειώματα κάποιων υπηρεσιών και όχι μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη αποφασίζει να βγάλει σε διαγωνισμό μια μελέτη κατασκευής σήραγγας που θα διοχετεύει το νερό που ξεχειλίζει από τον κάμπο των Φιλίππων, στον θαλάσσιο χώρο της Καβάλας, κάπου στο Παληό, στην Τόσκα, στον Μπάτη, στην Ηρακλείτσα…. Αυτό όμως και εμένα και πολλούς μας προβληματίζει.  Συζήτησα και εγώ με επιστήμονες, και βουλευτές – πρόσφατα μίλησε ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης – και είδαμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο

 Δηλαδή θα διώχνουμε το νερό που περισσεύει σε τουριστικές περιοχές με εξοχικές κατοικίες και ακροθαλασσιές για να μολύνουμε την θάλασσα που είναι έτσι και αλλιώς επιβαρυμένη με φυτοφάρμακα και άλλα τινά;».

 ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αν πάει το νερό σε όποιο θαλάσσιο όγκο. «Έκανε συζητήσεις με τον καθηγητή Δ. Μανωλούδη στο πρώην ΤΕΙ, με τον κ. Καταπόδη και είπαμε ότι είναι εγκληματικό το νερό που μας δίδει η φύση απλόχερα να το πετάμε στην θάλασσα.

 Αυτό το νερό με μικρά έργα μπορεί να αποταμιευτεί ή να πηγαίνει σε άλλες περιοχές και όχι στην τύρφη των Φιλίππων.

 Ακόμη και στην Πιερεία Κοιλάδα να πηγαίνει, ή στο Δοξάτο, ή στην Προσοτσάνη θα είναι όφελος. Όσο για το τούνελ που σχεδιάζεται από τα Τενάγη να καταλήγει στην θάλασσα, αυτό θα κοστίσει πάρα πολλά λεφτά. Οι ειδικοί επιμένουν και λένε ότι το τούνελ μπορεί να κοστίσει και 200 εκ. ευρώ ενώ θα πρέπει να συντηρείται αφού θα έρχονται φερτά υλικά. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Και γιατί να ξοδευτούν τόσα λεφτά; Ακόμη και 100 εκ ευρώ να κοστίσει λίγο είναι; Αφού υπάρχει λύση να διοχετευτούν αλλού τα νερά. Ας καθίσουμε λοιπόν οι Περιφέρειες ΑΜΘ και Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Σερρών για να δούμε μαζί με τους Δήμους που τους αφορά το θέμα τι μπορεί να γίνει.  Να βρούμε τρόπο ώστε και τα χωράφια να μην πλημμυρίζουν αλλά και το νερό να μην σπαταλιέται. Γιατί το νερό είναι πολύτιμο. Το χρειάζονται οι βιοτεχνίες, το χρειάζονται οι αγρότες, οι κάτοικοι. Θα το πετάμε άραγε;» αναρωτήθηκε καταληκτικά. Επανέλαβε τέλος ότι οι φορείς που θα ασχοληθούν και θα πάρουν επάνω τους την ευθύνη πρέπει να απευθυνθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στο ΔΠΘ μια και υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρίες που μπορούν να δώσουν λύσεις εφικτές και φθηνές, με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *