ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Καβάλα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όραση τους

Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κ. Μάκης Κρεμμύδας, παραχώρησαν  συνέντευξη Τύπου  στις  12.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, για την παρουσίαση του προγράμματος της τριήμερης ενημερωτικής βιωματικής εκδήλωσης με θέμα «Η διεκδίκηση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης μέσα από την εκπαίδευση και την αποκατάσταση» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 4 το απόγευμα  στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας..

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και σε συνεργασία με το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.

Η Δήμαρχος στην αναφορά της δήλωσε  πως ο Δήμος Καβάλας στηρίζει έμπρακτα αυτή την διήμερη εκδήλωση- ενημέρωση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών της ΑΜΘ, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σε συνεργασία με το Κέντρο « Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας». Οι εκδηλώσεις στην Καβάλα θα γίνουν  Παρασκευή και Σάββατο κατά τις προαναφερόμενες ώρες και τα σημεία, όπως και την Δράμα την Κυριακή.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση, καθώς παρόμοια της σε εύρος, έκταση και περιεχόμενο δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα εκτός της Αθήνας.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η κ. Τσανάκα ανέφερε ότι  «Τα μηνύματα και οι πληροφορίες που θα προβληθούν μέσω της όλης εκδήλωσης είναι ιδιαίτερης σημασίας. Θα ξεκινήσει να περιγράφεται μια διαδρομή από τη πρώτη στιγμή της παρουσίασης ενός προβλήματος υγείας που αναφέρεται στην αναπηρία της όρασης. Θα δοθούν πληροφορίες για το πώς μπορεί η αναπηρία όρασης να γίνει αντιληπτή, πως πρέπει να κινηθούν οι γονείς, από πού μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες, για το πώς θα κινηθούν, με ποια βοήθεια θα μεγαλώσει ένα παιδί με αναπηρία όρασης, ποια είναι τα δικαιώματα του, ποιες είναι παροχές από την πολιτεία, ποιες επιλογές έχει στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην καθημερινή διαβίωση ώστε να γίνει ανεξάρτητο, θα δοθούν πληροφορίες για την αναγκαιότητα της υποστηρικτικής τεχνολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  το «Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας» θα συμμετέχει στη όλη εκδήλωση με 4 σκύλους οδηγούς τυφλών. Κατά την διάρκεια των εισηγήσεων της Παρασκευής, μέσα από την προσωπική εμπειρία των ατόμων, θα παρουσιαστεί η τυφλότητα και οι πτυχές της στην καθημερινή ζωή του καθενός.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αναπηρία όρασης μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με το λευκό μπαστούνι.

ΕΝΑΡΞΗ

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» όπου θα γίνει μία πλήρης ενημέρωση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όραση τους. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εκδήλωση, καθώς παρόμοιά της σε εύρος, έκταση και περιεχόμενο δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά στην Ελλάδα, εκτός ίσως από την Αθήνα. Τα μηνύματα και οι πληροφορίες που θα προβληθούν μέσω της όλης εκδήλωσης είναι ιδιαίτερης σημασίας. Θα ξεκινήσει να περιγράφεται μια διαδρομή από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης ενός προβλήματος υγείας που σχετίζεται με την αναπηρία όρασης. Θα δοθούν πληροφορίες για το πώς μπορεί η αναπηρία όρασης να γίνει αντιληπτή, πώς πρέπει να κινηθούν οι γονείς από εκεί και έπειτα, από πού θα αντλήσουν πληροφορίες για το πώς θα κινηθούν, με ποιά βοήθεια θα μεγαλώσει ένα παιδί με αναπηρία όρασης, ποιά είναι τα δικαιώματά του, οι παροχές από την πολιτεία, ποιές επιλογές έχει στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην εκπαίδευση για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, ώστε να γίνει ανεξάρτητο. Θα δοθούν πληροφορίες για τη σπουδαιότητα της υποστηρικτικής τεχνολογίας. Επίσης, το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος θα συμμετέχει στην όλη εκδήλωση με 4 σκύλους οδηγούς τυφλών. Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων της Παρασκευής, μέσα από την προσωπική εμπειρία των ίδιων των ατόμων με αναπηρία όρασης θα παρουσιαστεί η τυφλότητα και οι πτυχές της στην καθημερινή ζωή του καθενός. Μετά το τέλος των εισηγήσεων οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να «βιώσουν» την αναπηρία όρασης μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με το λευκό μπαστούνι.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κ Σμάραγδος Κρεμμύδας, είπε πως «αυτή η εκδήλωση είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη έχει γίνει με έναν οδηγό ενώ στην Καβάλα θα γίνει με 4 σκύλους και εκπαιδευτές. Εδώ θα έρθει η εκπαιδεύτρια κινητικότητας για να εισηγηθεί σχετικά με προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος κατά την διαδικασία της αυτονομίας του με την αυτονομία του και στο τέλος της διαδικασίας μπορεί όποιος θέλει να δοκιμάσει πρακτικά πως συμβαίνει αυτό. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που καταφέρνουμε μετά από προσπάθειες να φέρουμε την εκδήλωση στην τελική της ευθεία».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, μετά το πέρας της ενημέρωσης στην Καβάλα, θα ακολουθήσει βιωματική δράση για τα άτομα με τυφλότητα με τους σκύλους οδηγούς. Όσοι έχουν οπτική αναπηρία δηλαδή, θα μπορούν να περπατήσουν με το σκύλο οδηγό σε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή, ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία αυτή.

Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διαδρομή στο κέντρο της πόλης   όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ κ. Κρεμμύδας τονίζοντας τα εξής:

«Από τη δημοτική βιβλιοθήκη θα κατευθυνθούμε στην οδό Ομονοίας, μετά θα πάμε στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου θα έχουμε συνάντηση για σύντομη ενημέρωση με τον αστυνομική διευθυντή (11:15 π.μ.), έπειτα θα κινηθούμε στις καφετέριες του πεζόδρομου της Π. Μελά για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταστηματαρχών, αλλά και του κοινού,  θα γίνει πέρασμα μέσα από την οδό Βενιζέλου στην παραλιακή οδό, όπου μέσα από τους οδηγούς όδευσης τυφλών θα κινηθούμε προς την αφετηρία των αστικών λεωφορείων για να επιβιβαστούμε σε λεωφορείο και να μεταφερθούμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα γίνει συνάντηση με το διοικητή (12:30 μ.μ.). Στην επιστροφή θα επισκεφθούμε την καφετέρια της αίθουσας επιβατών του Τελωνείου.

Στη διαδρομή θα μοιράζεται και ενημερωτικό υλικό, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων (πολίτες, καταστηματάρχες, υπάλληλοι  διαφόρων καταστημάτων, φορείς, υπηρεσίες κ.λ.π.) για τους σκύλους οδηγούς και τη νομοθεσία που σχετίζεται με την ελεύθερη πρόσβασή τους παντού (Μ.Μ.Μ., χώροι μαζικής συνάθροισης, πολιτισμού, αθλητισμού κ.λ.π.)».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *