Κύριο άρθροΥγεία

Έλλειψη σε εμβόλια κατά της γρίπης παρατηρούνται στα φαρμακεία της Καβάλας

Έλλειψη σε εμβόλια κατά της γρίπης παρατηρούνται στα φαρμακεία της Καβάλας με τους φαρμακοποιούς να τηρούν στάση αναμονής ενόψει εισαγωγής εμβολίων. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή σημείωσε ότι θα πρέπει άπαντες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα που συναγερμός έχει σημάνει με την έξαρση της εποχικής γρίπης καθώς μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων 117 περιστατικά με νοσηλεία σε Εντατικές και 18 θάνατοι.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα συμπτώματα, αλλά και τα οικονομικά βάρη της γρίπης, η οποία κοστίζει. Οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας εξέταση, διάγνωση και θεραπεία, με δική τους δαπάνη.

Σε περίπτωση που επιθυμούν δωρεάν περίθαλψη, απευθύνονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων που το τίμημα μπορεί να είναι και περισσότερο.

Όπως παραδέχθηκε, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, τα αντιγριπικά εμβόλια δεν είναι πλέον διαθέσιμα και έχει γίνει έκτακτη παραγγελία 50.000 σκευασμάτων για όποιον προλάβει, εμπλοκή προκύπτει και με τα τεστ για τη διάγνωση γης γρίπης.

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

Η κ. Ρακιντζή στις δηλώσεις της τόνισε πως «Τελείωσαν τα εμβόλια από τις αποθήκες δαρμάκων. Βέβαια ο ΕΟΦ μας είπε ότι θα γίνει εισαγωγή εμβολίων. Εκείνο που εγώ θέλω να τονίσω προς όλους είναι να μην υπάρχει ο πανικός. Αδικαιολόγητος ο πανικός γιατί τώρα η πρόληψη αφορά τις ομάδες κυρίως υψηλού κινδύνου.

Αυτός ο πανικός δεν οδηγεί πουθενά. Εμβόλιο χωρίς να δώσει εντολή ο γιατρός και χωρίς να εξετασθεί ο πελάτης είναι πολύ επικίνδυνο».

ΚΟΣΤΟΣ

Να σημειωθεί πως τα τεστ που επιβεβαιώνουν τον ιό της γρίπης δεν συνταγογραφούνται ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ διενεργούνται από ιδιωτικά διαγνωστικά και το κόστος ξεκινά από 10 ευρώ.

Γεγονός είναι πως ο ασθενής είτε απευθυνθεί στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα κληθεί να πληρώσει τα σκευάσματα κατά της γρίπης. Το αντί-ιικό φάρμακο που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός έχει συμμετοχή.

Η κ. Ρακιντζή πρόσθεσε πως «Η συμβουλή μου είναι πρώτα ο γιατρός και μετά το φαρμακείο για να πάρουμε το εμβόλιο. Από εκεί και πέρα προσοχή στους κλειστούς χώρους, ναι στην χρήση στο αντισηπτικό, προσοχή και χρήση μάσκας από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όσο για τα παιδιά και δη των παιδικών σταθμών, χρειάζεται προσοχή και καλό είναι να μένουν στο σπίτι μια και δεν έχουν και αντισώματα για να αντισταθούν. Γενικά καλό είναι να μένουν σπίτι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά και όλοι οι μεγάλοι να προσέχουμε περισσότερο. Θα πρέπει να προσέχουμε τα πάντα βέβαια και ο πανικός δεν χρειάζεται σε κανέναν».

ΠΟΡΕΙΑ

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την πορεία της γρίπης Α’, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ μέχρι χθες είχαν καταγραφεί, εκτός από τους πέντε επιβεβαιωμένους θανάτους, 39 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τρία από τα συνολικά τέσσερα παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με επιβεβαιωμένη γρίπη Α’ και ένα εξ αυτών παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων.

 

Η ύφεση που άρχισε να παρατηρείται από το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεχίζει να καταγράφεται. Ωστόσο, με δεδομένη την εμπειρία του παρελθόντος οι γιατροί δεν αποκλείουν ένα νέο κύμα γρίπης τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα με την κ. Ρακιντζή «Καλό είναι επίσης τα παιδιά να επισκεφθούν το γιατρό πριν πάρουν κάποιο φάρμακο. Εμβόλια δεν υπάρχουν στην αποθήκη για να εφοδιαστούμε. Αλλά το εμβόλιο θέλει και 10 ημέρες για να ενεργοποιηθεί. Άρα ο γιατρός πρέπει να δει αν ο ασθενής και το περιβάλλον του είναι υγιεινά  και αν μπορεί να κάνει κανείς το εμβόλιο του».

Η γρίπη είναι μία εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ελαφρή σαν κοινό κρυολόγημα έως πολύ σοβαρή όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς, εκείνες όμως που οφείλονται σε ιό γρίπης είναι οι πιο επικίνδυνες. Στην Ελλάδα η πραγματική γρίπη κυκλοφορεί από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου με κορύφωση από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.

Η γρίπη στην Ελλάδα παρακολουθείται και μελετάται από τα δύο Εθνικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΑΠΘ για τη Βόρεια Ελλάδα και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για τη Νότια. Κάθε χρόνο εμφανίζονται αρκετά βαρειά ή και θανατηφόρα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα την περίοδο 2016-17 κυκλοφόρησαν κυρίως ιοί γρίπης Α(Η3Ν2) με 276 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 108 θανάτους, την περίοδο 2017-18 κυρίως ιοί γρίπης Β με 107 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 42 θανάτους, ενώ η τρέχουσα περίοδος προς το παρόν εξελίσσεται ιδιαίτερα έντονα με επικρατέστερο ιό τον Α(Η1Ν1). Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων και των θανόντων είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος η κ. Ρακιντζή  τόνισε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν πέτυχε ποτέ. «Για αυτό χρειάζεται να υπάρχει νέο κύμα συμβασιούχων για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Ειδάλλως ο καθείς θα πληρώνει αφ εαυτού και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ο ήδη καταπονημένος Έλληνας. Δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει άλλο σε ιδιώτες και χρειάζεται ένα άλλο σύστημα αν δεν προχωρήσει ο οικογενειακός γιατρός» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *