ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

H Ενεργειακή Αιγαίου καθαρίζει σήμερα το κεντρικό Λιμάνι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον και η εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου προχωρεί σε μία δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ταυτόχρονα συμβολική και ουσιαστική. Συγκεκριμένα στις 5 το απόγευμα δύτες της, μαζί με εθελοντές δύτες, θα προχωρήσουν στον καθαρισμό του πυθμένα του Κεντρικού Λιμένα της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Την πρωτοβουλία θα υποστηρίξουν σκάφη της Ενεργειακής που θα βρίσκονται στο λιμάνι, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μοιρασθεί στους πολίτες της Καβάλας ενημερωτικό και αναμνηστικό υλικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενεργειακής Αιγαίου κ. Σωτήρης Χιωτάκης δήλωσε ότι «όπως γνωρίζετε, αύριο (σ.σ. σήμερα) διεθνώς η μέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό, θα ήταν πρέπον, θα ήταν καθήκον μας να κάνουμε μία δράση η οποία και θα είχε συμβολικό χαρακτήρα, δηλαδή θα τιμούσε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά θα είχε και μία ουσιαστική διάσταση, αποδίδοντας κάτι σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη στην οποία αυτό ήταν πριν. Αποφασίσαμε, λοιπόν, το τμήμα Εταιρικής- Κοινωνικής Ευθύνης, του οποίου προΐσταται η κα Ηλια Ρήγα, αποφασίσαμε να πάμε στον καθαρισμό του πυθμένα του κεντρικού λιμανιού, του «Απόστολος Παύλος», γύρω στις 5 το απόγευμα, με τη συμμετοχή δικών μας δυτών καθώς και εθελοντών δυτών. Και με την ελπίδα να μην χρειαστεί να το ξανακάνουμε στο μέλλον, δηλαδή ότι στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να ξανακαθαριστεί αυτό το λιμάνι. Ότι ο κόσμος ουσιαστικά ευαισθητοποιείται και είναι πολύ πιο προσεκτικός. Αυτή είναι η δράση. Θα είμαστε γύρω στις 5 το απόγευμα στο λιμάνι. Θα υπάρξει και μια διανομή αναμνηστικού- πληροφοριακού υλικού ενώ νωρίτερα, προκειμένου να δώσουμε μία ευρύτερη διάσταση σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, το πρωί στις 10, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Μάρτης» το οποίο μας παραχωρήθηκε με την ευγενή καλοσύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, θα υπάρξουν δύο ομιλίες για θέματα περιβαλλοντικά, συγκεκριμένα για τη ρύπανση στους ωκεανούς καθώς και για την ανακύκλωση. Οι ομιλίες θα είναι από καθηγητή και από εξειδικευμένο στέλεχος της εταιρείας μας σε μαθητές σχολείων της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού. Γιατί θεωρούμε ότι από αυτές τις ηλικίες πρέπει, οι αυριανοί πολίτες μας, να μπαίνουν στο νόημα και να καταλαβαίνουν ότι το περιβάλλον δεν είναι το οποίο απλά βρίσκεται κάπου εκεί έξω και πρέπει να το φροντίζουμε, αλλά είναι η ίδια μας η ζωή. Τώρα, θα μου πείτε, μια πετρελαϊκή εταιρία που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μήπως ακούγεται λίγο περίεργο αυτό; Θα έλεγα ότι στα 11 χρόνια που είμαστε, πλέον, στον Πρίνο αλλά και πριν από εμάς, οι προκατέχοντες ημών, για 37 ολόκληρα χρόνια όσο υπάρχει η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στον Πρίνο, νομίζω ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι άψογο και αυτό ακριβώς είναι που μας επιτρέπει και εμάς να μιλάμε με μία άνεση γι’ αυτό το θέμα.

ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΔΡΕΣ

Το Λιμεναρχείο έχει κάνει μετρήσεις ρύπανσης γύρω από τις εξέδρες της εταιρίας και τα νερά είναι ολοκάθαρα. Πάνω σ’ αυτό ο κ. Χιωτάκης σχολίασε ότι «είναι γεγονός ότι, μάλιστα πριν από 2 χρόνια, το 2016, είχαμε μία μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η οποία μελέτησε σε ποιο βαθμό η δραστηριότητα αυτή, δηλαδή η ύπαρξη 4 εξεδρών –γιατί μιλάμε για 4 εξέδρες στον κόλπο της Καβάλας- επηρεάζει την ποικιλομορφία, τη βιοποικιλότητα, του βυθού. Και πραγματικά ήμασταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι, ευτυχείς θα έλεγα, που τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα της θάλασσας αλλά έχουν αυξηθεί και οι υπάρχοντες οργανισμοί, οι υπάρχουσες ζωές σ’ αυτήν την περιοχή και κακά τα ψέματα σ’ αυτό παίζει ρόλο, πέρα από τη μέριμνα φυσικά την περιβαλλοντική των δικών μας ανθρώπων -εδώ να κάνω μία μικρή παρένθεση και να τονίσω ότι η συμβολή των εργαζομένων αυτά τα χρόνια είναι τεράστια σ’ αυτό το κομμάτι. Εκτός, λοιπόν, από αυτήν τη μέριμνα, υπάρχει και το γεγονός ότι η απαγόρευση αλιευτικής δραστηριότητας σε μια ακτίνα περίπου 500μ από τις εξέδρες, οπωσδήποτε κι αυτή βοηθάει στο να υπάρχουν αυτά τα καλά αποτελέσματα. Άλλωστε αρκετές φορές έχουμε δει, πέρα από τα δελφίνια τα οποία είναι σήμα κατατεθέν της Καβάλας, και φώκιες οι οποίες φημίζονται για την προτίμησή τους στα καθαρά νερά. Δεν θα πάει η φώκια οπουδήποτε. Και απλώς να προσθέσω, μιας και ανέφερα τα δελφίνια, ότι σε σχετική ανακοίνωση που εκδώσαμε, έχουμε φιλοτεχνήσει ένα λογότυπο, παραποιήθηκε εντός εισαγωγικών το παραδοσιακό λογότυπο της Energean, τοποθετώντας στη θέση της γνωστής μπίλιας που βρίσκεται πάνω από το όνομά μας, ένα γαλάζιο δελφίνι ειδικά γι’ αυτήν τη μέρα και ειδικά γι’ αυτήν τη δράση. Ελπίζω να έρθει και κόσμος να παρακολουθήσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *