ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

9 Δεκεμβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ του Ξ. Κροκίδη Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται(!) σε όλη την υφήλιο ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημέρα αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Η ετήσια δαπάνη για την Υγεία στην Ευρώπη ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Εκτιμάται, ότι πανευρωπαϊκά χάνονται περισσότερα από 56 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω απάτης και διαφθοράς. Στην Ελλάδα η παραοικονομία στην Υγεία υπολογίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο σύντομο αυτό επίκαιρο άρθρο θα εστιάσουμε στα πρόσωπα και τα προσωπεία της διαφοράς στην Υγεία, που αναμφίβολα αποτελεί κοινωνικό έγκλημα.

Α. Χρηματισμός Γιατρών

  Περιλαμβάνει  το «φακελάκι», τις μίζες και τις κάθε είδους απάτες.

«Το φαινόμενο ‘’φακελάκι’’ ήταν απόρροια μιας κουλτούρας διαφθοράς των περασμένων δεκαετιών, μιας αντίληψης ότι ο πολίτης για να εξυπηρετηθεί έπρεπε να καταβάλει ‘’γρηγορόσημο’’» αναφέρει ο Νομικός Σύμβουλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κύριος Χάρης Πολίτης. Ένας στους τρεις Έλληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία, από 200 έως και 5.000 ευρώ, αναλόγως την επέμβαση. Η  πολύπλευρη  κρίση   που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν μείωσε το «φακελάκι» στα νοσοκομεία.

Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν αφετηρία μόνον το πορτοφόλι του ασθενούς και τέρμα το «φακελάκι» που πάει στο γιατρό. Οι προμηθευτές υλικών του ΕΣΥ έχουν ανοίξει νέους δρόμους κέρδους για τους Χειρουργούς. Στην πολύκροτη υπόθεση DePuy η υπερκοστολόγηση των ορθοπεδικών ειδών ανέρχονταν στο 35%, ενώ η μίζα των γιατρών έφτανε το 20%.

       Τέλος, η απάτη εκδηλώνεται κυρίως ως υπερσυνταγογράφηση ή ως εικονική εκτέλεση συνταγών.

Η δαπάνη το 2012 σε ιατρικά επιθέματα(για κατακλίσεις, έλκη, κλπ)  άγγιξε τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013 για τα ίδια είδη έφτασε το ποσό των 32 εκατομμυρίων(!), ενώ το 2014 εκτοξεύθηκε στα 55 εκατομμύρια!!!

Β. Προμήθειες

 Οι προμήθειες υγειονομικού υλικού, χημικών αντιδραστηρίων, βιοϊατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.α., γίνονται με διαδικασίες που κατά κυριολεξία κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, με διαδικασίες που υποθάλπουν φαινόμενα διαφθοράς και υφέρπουσας αδιαφάνειας.

Η χώρα μας έχει καταδικασθεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον τρόπο με τον οποίο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης  νεφροπαθών, βηματοδότες, υλικά οστεοσύνθεσης και άλλα υγειονομικά υλικά.

Γ. Κοστολόγηση υλικών και φαρμάκων

 Ένα επίθεμα για το οποίο ο γαλλικός ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,5 ευρώ,  τα  ελληνικά  νοσοκομεία    πληρώνουν  15  ευρώ  και   ο ελληνικός ΕΟΠΥΥ 35 ευρώ!. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας πληρώνει συγκεκριμένο φάρμακο 20.000 ευρώ, το οποίο στην Ελλάδα πληρώνουμε 70.000 ευρώ!

       Αν ψάξει κάποιος με υπομονή στα οικονομικά στοιχεία δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για άλλα υλικά-φάρμακα εκτός από αυτά που ενδεικτικά αναφέρθηκαν παραπάνω, θα διαπιστώσει πως τα υπέρογκα χρέη του οφείλονται κυρίως σε κακοδιαχείριση, σε υπερτιμολογημένες αποζημιώσεις υλικών και στην απουσία ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.

Δ. Συνεργεία φύλαξης-καθαριότητας-εστίασης

 Στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης οι παραβατικές πρακτικές εντοπίζονται σε :

Ι. Εικονικές συμβάσεις, αναιτιολόγητες επεκτάσεις αυτών και απευθείας αναθέσεις.

ΙΙ. Απουσία ελέγχου στην τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και της εργατικής νομοθεσίας από τον ανάδοχο.

ΙΙΙ. Απουσία ποιοτικού ελέγχου στα αποτελέσματα των υπηρεσιών που παρέχονται.

Ευτυχώς, μετά από μακροχρόνιους αγώνες των εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων(Γιατρών, Νοσηλευτών, κ.α.) εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Επίλογος

  Η νέα πραγματικότητα στο χώρο της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τείνει να μεταβάλει τον πάσχοντα άνθρωπο, από επίκεντρο των υπηρεσιών Υγείας, σε αντικείμενο εκμετάλλευσης της φαρμακοβιομηχανίας και της ιατροβιολογικής τεχνολογίας.

ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ο χώρος της Υγείας και χρειάζεται εξυγίανση, έστω και τώρα, διότι δεν χωράει άλλη καθυστέρηση. Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ), το οποίο ροκάνισαν μεθοδικά μεγάλα συμφέροντα, τα οποία εμπορεύονται την Υγεία.

Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ δεν μπορεί να γίνει μόνο με δικαστικές παρεμβάσεις. Οφείλουν να συμπράξουν σε μια μεγάλη  προσπάθεια οι υγιείς δυνάμεις του ιατρικού κόσμου και όλοι όσοι δεν έδωσαν τυπικά τον όρκο του Ιπποκράτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *