Κύριο άρθροΟικονομία

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την οικονομική πτώση της επιχείρησης «Μαρινόπουλο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας  Άγγελος Τσατσούλης

 

Πολλά τα σενάρια για την οικονομική πτώση του “Μαρινόπουλου”..  Από την άλλη αναμενόμενη χαρακτήρισε την οικονομική πτώση της επιχείρησης Μαρινόπουλου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας  κ.  Άγγελος Τσατσούλης, δεδομένου ότι υπήρξε κακή διαχείριση χρημάτων κάτι που φαίνεται από τα τεράστια κέρδη της επιχείρησης που δεν επενδύθηκαν στην εταιρεία. Μάλιστα ο κ. Τσατσούλης έκανε λόγο για τη χειρότερη αντιμετώπιση των προμηθευτών από την εταιρεία, στην οποία κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να «βάλει πλάτη».

Αναλυτικά ο κ. Τσατσούλης ανέφερε πως «είχα μια εμπειρία επαγγελματική με τη συγκεκριμένη εταιρία αρκετά χρόνια και ήταν κάτι το αναμενόμενο. Στους επιχειρηματικούς κύκλους που ασχολούνται γύρω από τα σούπερ μάρκετ ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι με αυτήν την εταιρία κάτι δεν πήγαινε καλά. Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι οι καταναλωτές έβλεπαν ότι τα μαγαζιά ήταν άδεια. Επομένως σημαίνει ότι οι προμηθευτές της εταιρίας δεν της παρέδιδαν εμπορεύματα. Και δεν παρέδιδαν εμπορεύματα για συγκεκριμένους λόγους. Διότι δεν πληρωνόταν σωστά, διότι η εταιρία δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια, αυτό φαινόταν. Από τη στιγμή που σηκώνονται και φεύγουν οι Γάλλοι της Καρφούρ και φεύγουν μάλιστα χωρίς να πάρουν μια δραχμή και να πληρώνουν κιόλας την οικογένεια Μαρινόπουλου, καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι είδαν. Δεν ήταν τυχαίο. Και από την άλλη πλευρά μην ξεχνάμε ότι είναι μια αλυσίδα η οποία αρκετά καταστήματα, είναι μια αλυσίδα η οποία κάνει περίπου 1,5 δις ευρώ τζίρο και έφθασε σήμερα να έχει υποχρεώσεις 1,3 εκ των οποίων τα 900 περίπου είναι στους προμηθευτές. Το κλείσιμο αυτής της εταιρίας θα δημιουργήσει ένα ντόμινο προβλημάτων σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις. Ήδη οι καταστάσεις οι οποίες κυκλοφορούν για τα ποσά τα οποία χρωστούν σε επιχειρήσεις είναι εξωφρενικές. Θα οδηγήσουν σε κλείσιμο κραταιές ελληνικές βιομηχανίες και μικρότερες βιοτεχνίες».

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Δεν φταίει μόνον  η κρίση. Θα το πω ευθέως. Είναι μια εταιρία που δεν έχει καμία επισφάλεια και δεν έχει επισφάλεια διότι οι πελάτες της είμαστε εμείς, πληρώνουμε μετρητοίς, άρα για την πρώτη υποχρέωση να πληρώσει υποχρεώσεις στην εφορία, ΦΠΑ, εργαζόμενους και μετά τους προμηθευτές, σημαίνει ότι κάτι γινόταν. Κάποιος έπαιρνε χρήματα από την εταιρία για προσωπικούς λόγους. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όταν μια εταιρία έχει τέτοιους μεγάλους κύκλους εργασιών και περιθώριο που είναι κοντά στο 2%, 2% το χρόνο στο 1,5 δις είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Δεν φαγωθήκανε μόνο τα κέρδη, φαγωθήκανε και άλλα, οι προμηθευτές άλλα 900, 800 στους προμηθευτές. Κι αυτά που ακούγονται για τη συγκεκριμένη οικογένεια ότι είναι στο Μαϊάμι κλπ κάτι γινόταν. Δεν είμαι αρμόδιος για να το πω αλλά ήταν ηλίου φαεινότερο, μη τα ρίχνουμε όλα στην κρίση. Η κρίση επέτεινε απλώς μια κατάσταση η οποία θα ερχόταν λίγο αργότερα. Γιατί μειώθηκε η κατανάλωση και μειώθηκαν και οι τζίροι λίγο. Τα χρήματα σαφώς δεν επενδύθηκαν και από την άλλη πλευρά προφανώς πάρθηκαν χρήματα από τα ταμεία της εταιρίας για αλλότριους σκοπούς. Εγώ δεν βρίσκω κάτι άλλο. Δεν λέω ότι σαφώς μπορείς να βρεθείς σε μια δυσχερή κατάσταση, όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά μια εταιρία που δεν έχει επισφάλειες, δηλαδή δεν έχει πελάτες να της χρωστάνε χρήματα, δεν έχει σχέση με το δημόσιο έργο να μην έχει πληρωθεί, παίρνει μετρητά. Από τη στιγμή που παίρνεις μετρητά πρέπει να αποδώσεις τον ΦΠΑ. Δηλαδή λέμε η κρίση, αλλά δεν είναι όλα κρίση. Είναι και κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με το φορέα της επιχείρησης».

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Και η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε τη χειρότερη συμπεριφορά από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην επικράτεια απέναντι στους προμηθευτές της. Μιλάω από προσωπική εμπειρία. Οι συμφωνίες που γίνονταν γίνονταν σε κάτι κλουβιά, δεν τηρούνταν ποτέ, κορόιδευαν τις μικρές εταιρίες, κάνανε τέτοια πράγματα κι όλα αυτά βγαίνουν. Αν γινόταν το ίδιο πράγμα σε άλλη ελληνική αλυσίδα βορειοελλαδίτικη, είναι βέβαιο ότι οι προμηθευτές θα στήριζαν. Θα έβαζαν πλάτη. Σε αυτούς δεν έβαλε κανένας πλάτη και δεν έβαλε πλάτη γιατί η συμπεριφορά τους δεν ήταν σωστή όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος τολμάει να πει για την εταιρία Μασούτης; Η σχέση της με τους προμηθευτές της είναι απίστευτη. Όπως και άλλες ελληνικές αλυσίδες. Και μιλώ λόγω του επαγγέλματός μου κι όχι ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Το πράγμα φαινόταν. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, υπάρχει πάντως μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από κυβερνητικής πλευράς, με επικεφαλής τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Δραγασάκη».

ΜΕ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

«Γίνεται μια επικοινωνία με την εταιρία Σκλαβενίτης, βέβαια δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ακουστήκαν κάποια σενάρια για σημαντικό κούρεμα των υποχρεώσεων προς ιδιώτες και τράπεζες, με 180 δόσεις οι πληρωμές υποχρεώσεων προς το δημόσιο, έτσι ώστε να σωθούν και θέσεις εργασίες και οι προμηθευτές να μη χάσουν 100% των απαιτήσεων. Από την άλλη πλευρά στη δικιά μας περιοχή υπάρχουν εταιρίες που έχουν κι αυτές αρκετά χρήματα λαμβάνειν και μεταφορικές και παραγωγικές και απ΄ όλα, επομένως ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το φαινόμενο ντόμινο θα το έχουμε, θα κλείσουν αρκετές εταιρίες αν τελικά αυτή η εταιρία βαρέσει κανόνι. Διότι προϊόντα είχε πολλά. Και υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές πάρα πολλές» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *