Την ανάγκη να εμβολιασθούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κατά της γρίπης επισημαίνει ο Νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. «Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές» σημείωσε με νόημα, προτρέποντας τους πάντες να εμβολιασθούν για να θωρακιστούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «η γρίπη υπάρχει κάθε χρόνο. Το θέμα είναι ότι όποιοι εμβολιάζονται έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να πάθουν κάτι σοβαρό. Άρα λοιπόν από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και από τη στιγμή που με το εμβόλιο μπορούμε να προστατευτούμε, δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μην εμβολιαστεί ο κόσμος. Και ειδικά οι ομάδες που πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Γρίπη έχουμε κάθε χρόνο, σε κάποιες χρονιές είναι πιο βαριά, με την έννοια ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, κι άρα αυξάνει η αναλογία του πληθυσμού που θα καταλήξει με σοβαρές παθήσεις ή θα έχουμε θανάτους, κάποιες χρονιές είναι τα πράγματα πιο καλά. Πάλι όμως έχουμε ανθρώπους που καταλήγουν στην ΜΕΘ, πάλι έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν από τη γρίπη. Άρα γιατί να το ρισκάρει κάποιος; Ο καθένας μπορεί να πάει στο γιατρό του και με το ΑΜΚΑ του να του συνταγογραφήσει το εμβόλιο. Είναι και φθηνό εμβόλιο είναι και εύκολο να το βρεις, κυκλοφορεί στην αγορά δηλαδή, δεν είναι από τα εμβόλια που έχουν έλλειψη, γιατί έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις και μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να πάει στο γιατρό του και να το κάνει. Και είναι καιρός να το κάνει και τώρα, να μη θεωρήσει κάποιος ότι είμαστε στο Γενάρη, ο Χειμώνας θα κρατήσει ακόμα ένα μήνα ή δυο. Η γρίπη μέχρι και το Μάρτιο είναι σε υψηλά επίπεδα. Άρα λοιπόν κάποιος που θα το κάνει τώρα είναι σίγουρο ότι θα του προσφέρει προστασία, έχει το χρόνο να του προσφέρει προστασία».

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ

Ερωτηθείς ο κ. Παπαδόπουλος αν υπάρχει διαφοροποίηση στον τύπο της γρίπης που υπάρχει αυτό το διάστημα, σημείωσε πως «προς το παρόν είμαστε σε χαμηλά επίπεδα, τώρα είμαστε στη φάση ανόδου της γρίπης. Τα στοιχεία τα επιδημιολογικά δεν μας δείχνουν ακριβώς ποιος είναι ο τύπος που θα επικρατήσει. Αυτό που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι να προβλέπει για την επόμενη χρονιά με βάση την προηγούμενη. Κι έτσι φτιάχνει και το εμβόλιο το οποίο καλύπτει τέσσερις τύπους γρίπης. Το πιο πιθανό είναι ότι το εμβόλιο καλύπτει τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν φέτος. Δηλαδή δεν αναμένουμε να αλλάξει κάτι. Αυτό που θα συμβεί, δηλαδή τα στελέχη που θα προκαλέσουν γρίπη, είναι αυτά που περιλαμβάνονται και στο εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα, οπότε θα μας προστατεύσει».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αναφερθείς στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη με γονείς σχετικά με το ζήτημα των προσφυγόπουλων που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Καβάλας και τον εμβολιασμός τους, σημείωσε πως «αυτό που τονίστηκε και από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι θα πρέπει να εμβολιάζουμε καταρχάς τα παιδιά μας με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα πρέπει δηλαδή να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με τα εμβόλια τα οποία είναι διαθέσιμα και τα οποία προβλέπονται. Παρατηρείται ένα φαινόμενο να αρνούνται πολλοί το εμβόλιο, δεν ξέρω για ποιους λόγους, γιατί θεωρούν ότι προκαλεί βλάβες ή ότι δεν θα πρέπει στον οργανισμό να μπαίνουν άλλα αντιγόνα και να τον αφήνουμε μόνο του. Αυτή είναι πολύ επικίνδυνη θεωρία η οποία θα προκαλέσει επανεμφάνιση παθήσεων που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Δηλαδή φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα, θα φτάσουμε σε εποχές πριν από 50 ή 60 χρόνια και θα βλέπουμε επιδημίες από παθήσεις ιλαράς, πολιομυελίτιδας κλπ που θα είναι κρίμα γιατί θα έχουμε πολλά θύματα. Το μήνυμα λοιπόν είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τα εμβόλια, τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές μέχρι τώρα, θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει κάνει η Ιατρική τον 20ο αιώνα και το γεγονός ότι δεν έχουμε παθήσεις πολύ σοβαρές που κάποτε πέθαινε κόσμος από αυτές, είναι ότι εμβολιάστηκε ο κόσμος. Εάν το παρατήσουμε και πούμε δεν τρέχει τίποτα, δεν έχουμε αρρώστιες κλπ, θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Μην το παίρνουμε αψήφιστα αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.