ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ικανοποιητική είναι η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αυτό το διάστημα στο Νομό Καβάλας με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 98 λεπτά το λίτρο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτης Πούλος σχολίασε ότι η αύξηση στην κίνηση προέκυψε από μία σειρά αιτιών.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «τις τελευταίες μέρες λόγω του κρύου και λόγω του ότι πήραν κάποια χρήματα οι καταναλωτές υπάρχει μια σχετικά καλή κίνηση αυτόν τον καιρό. Τώρα το πόσο θα διαρκέσει και πόσα χρήματα θα υπάρξουν για να μπορέσουν οι καταναλωτές να διαθέσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό είναι άλλο θέμα. Προς το παρόν αυτές τις μέρες λόγω και των εορτών που έρχονται υπάρχει μια καλή κίνηση θα έλεγα».

ΕΞΙΣΩΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου κίνησης με της βενζίνης, σημείωσε πως «υπάρχει μια σκέψη από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με της βενζίνης. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να ανεβεί πάνω από 30 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης για να φτάσει στην τιμή της βενζίνης. Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από την Ομοσπονδία, έχουμε κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα, έχει σηκωθεί πάρα πολύ ψηλά το θέμα και ας ελπίσουμε να μην υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο γιατί θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, όχι μόνο στον κλάδο των πρατηριούχων αλλά σε όλους τους κλάδους οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης. Και οι κλάδοι οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης είναι όλοι οι παραγωγοί, είναι οι μεταφορές, είναι οι αγροτικοί παραγωγοί, είναι πάρα πολλά κομμάτια της οικονομίας για τα οποία για άλλη μια φορά θα μας βγάλουν εκτός ανταγωνιστικότητας. Οτιδήποτε χρησιμοποιεί πετρέλαιο θα ανεβεί πάρα πολύ. Θεωρώ ότι αν θέλουν να κάνουν μια εξίσωση μπορούν να την κάνουν και προς τα κάτω, μπορούν να κατεβάσουν δηλαδή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη να το φτάσουν στον Ειδικό Φόρο του πετρελαίου. Οι εξισώσεις δεν είναι απαραίτητο πάντα να γίνονται προς τα πάνω. Θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή και για την ανταγωνιστικότητα. Αγροτική παραγωγή, βιομηχανία, βιοτεχνία, μεταφορές, ότι έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Από το 2010 όλες οι χρονιές είναι ζημιογόνες για τον κλάδο του πετρελαίου. Και είναι ζημιογόνες για το λόγο ότι καθημερινά επιβάλλεται μια καινούρια επιβάρυνση, ένα καινούριο τέλος σε αυτό το προϊόν. Όσο ανεβαίνει ο φόρος σίγουρα πέφτουν οι καταναλώσεις. Τι σκέπτονται και τι προσδοκούν δεν μπορώ να το καταλάβω. Καλά Χριστούγεννα να έχουμε και ας ελπίσουμε να μη δούμε χειρότερα μέτρα το 2018».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *