Κύριο άρθροΠολιτική

Όχι στην μονομερή ανάπτυξη της Περιφέρειας λέει ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Ως ενιαία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, με αφορμή την Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης.

Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε πως “Αυτονόητα δεν πιστεύω στο διαχωρισμό της Περιφέρειας Μακεδονία και Θράκη και η Περιφέρεια έτσι και αλλιώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο και ό,τι κίνητρα εξασφαλίζονται για την Θράκη θα πρέπει να δίδονται και στην Ανατολική Μακεδονία. Είναι αυτονόητο αυτό και δεν πρέπει να το συζητάμε. Σίγουρα η Θράκη είναι μια περιοχή με ευαισθησίες, σίγουρα υπάρχει ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής, υπάρχει διαφορά στο θρήσκευμα της περιοχής, αλλά υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους και έτσι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Καβάλα και η Δράμα ελέω της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Ό,τι κίνητρα δώσει η Πολιτεία για αυτές τις περιοχές πρέπει να τα δώσει για την Καβάλα και τη Δράμα. Νομίζω ότι κακώς έχει χωρισθεί και δημιουργηθεί ανισότητες. Γι αυτό και εγώ και η παράταξη μου πήραμε μια θέση ξεκάθαρη.

Πρέπει η Καβάλα και η Δράμα να αντιμετωπισθούν ενιαία. Με αυτή την επιτροπή εξασθενεί όλη η προσπάθεια τόσων χρόνων για να καλλιεργηθεί η περιφερειακή συνείδηση.

Εδώ αυτή η περιοχή μας, έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Είναι η είσοδος της Ε.Ε. από την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια στην Ε.Ε. Πρέπει γεωγραφικά, οικονομικά, μεταφορικά και πολιτιστικά αυτό να το κάνουμε να ανέβει. Έχουμε τα δύο καλά λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε.

Έχουμε αεροδρόμια για αξιοποίηση.  Έχουμε οδικούς άξονες που πρέπει να συνδεθούν για να έχουμε δέσιμο με τη Βουλγαρία.  Πρέπει παράλληλα να αναβαθμισθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καβάλας αλλά και τις άλλες πανεπιστημιακές σχολές. Δεν ανεβάζεις κάτι εις βάρος κάτι άλλου όμως. Πρέπει τα κίνητρα να δοθούν σε όλους».

ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ

Και πρόσθεσε πως «Δεν μπορεί ο κόσμος της Καβάλας να δεχθεί την εξασθένηση που έγινε το 97-98. Έδωσε αρκετά, θυσίασε αρκετά. Η Καβάλα θα μπορούσε να έχει Πανεπιστήμιο από το `60 ακόμη. Και καταλαβαίνουμε γιατί έγινε στην Θράκη αλλά και τότε θα μπορούσε το δικό μας Ίδρυμα να αναπτυχθεί και να έχει και πανεπιστημιακές σχολές. Η μονομέρια δεν αφήνει περιθώρια.  Θέλουμε κίνητρα με αληθινές επιχειρήσεις όμως. Όχι όπως έγινε το 1990 με κίνητρα και επιχειρήσεις κουφάρια σήμερα στην Ξάνθη, Όλα αυτά εμένα προσωπικά με ενοχλούν. Όπως οι Μητροπολίτες της Θράκης έστειλαν επιστολή αυτό δεν δείχνει ότι μιλάμε για εξαίρεση των Μητροπολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας. Δεν είναι αυτή μια διάκριση, μια άλλη αντιμετώπιση που με ενοχλεί. Και το κέντρο της Περιφέρειας τελικά δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Επειδή εμείς έχουμε πλεονεκτήματα θα χάνουμε ελέω Θράκης; Εμείς θα χάνουμε συνέχεια; Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό από το ΔΠΘ, έχω ζήσει στην Κομοτηνή, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει όλα να γίνονται εις βάρος της Καβάλας και της Δράμας.  Κάπου ο κόσμος ενοχλείται. Και μιλάμε για μια ίδια Περιφέρεια. Κάποτε πρέπει να μας δουν με ίδιο τρόπο. Η Θράκη έχει τις ευαισθησίες της, είδαμε πολλά τον Μάρτιο αλλά είδαμε ότι η Κυβέρνηση και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος κινήθηκαν σωστά. Καλό είναι το πως αντιμετωπίσθηκε εκείνη η κρίση, η κρίση στο Καστελόριζο και ευτυχώς που έχουμε ένα δικό μας στέλεχος στην κυβέρνηση, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα αλλά ελπίζω να έχουμε υγεία και όλα να πάνε καλά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *