ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Ως αδειοδοτούσα Αρχή, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας πραγματοποιεί ελέγχους στο εργοστάσιο της Β.Φ.Λ. » δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου στο Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης με αφορμή την θολότητα στην ατμόσφαιρα που προκαλείται από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε με έμφαση ότι διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους σε ό,τι αφορά την εκπομπή ρύπων από τη Βιομηχανία και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τούς δεν δείχνουν κάτι το ανησυχητικό.

Για το θέμα αυτό που μονοπωλεί την επικαιρότητα είπε ότι «δεν θα πω την προσωπική μου άποψη. Θα πω ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, όσον αφορά το εργοστάσιο Λιπασμάτων, είναι η αδειοδοτούσα Αρχή, οπότε σε τακτικό ρυθμό, σε τακτικούς χρόνους αλλά και έκτακτα, όποτε απαιτείται, πραγματοποιεί μία σειρά από ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται σε όλες τις περιπτώσεις και διαπιστώνεται ότι είναι μέσα στα όρια τα οποία πρέπει να τηρούνται για τη λειτουργία του εργοστασίου. Προχθές τέθηκε αυτό το θέμα, οπωσδήποτε το παρακολουθούμε. Καταλαβαίνουμε και την ευαισθησία και την ανησυχία όλων των ανθρώπων που ζουν στη Νέα Καρβάλη και γι’ αυτόν το λόγο ήδη από χθες (σ.σ. προχθές) έχω δώσει σχετική εντολή και οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν έναν έλεγχο στο εργοστάσιο. Πιστεύω θα έχει τελειώσει ίσως αύριο (σ.σ. σήμερα), ίσως τη Δευτέρα. Έχει ζητηθεί μια σειρά από στοιχεία, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία πρέπει να ελεγχθούν και είναι αυτά τα οποία αναφέρονται οι έλεγχοι. Είναι ένα θέμα σύνθετο κι ένα θέμα πολύπλοκο. Να πω ότι η πολυπλοκότητά του έγκειται στο γεγονός ότι μετρούνται και καταγράφονται τα στοιχεία εκείνα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία. Κάτι άλλο δεν καταγράφεται. Όταν έχουμε ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τα στοιχεία που προβλέπει η νομοθεσία αυτά καταγράφονται, τηρούνται, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις περιβαλλοντικών όρων της συγκεκριμένης Βιομηχανίας κι αυτά τηρούνται».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Για αυτό που υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης ότι οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν λειτουργούν είπε ότι «οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυτοί που προβλέπονται είτε ως σταθμός είτε ως μετρητές στις καμινάδες του εργοστασίου, λειτουργούν κανονικά. Δεν λειτουργούν αυτή την στιγμή και δεν λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό –και είναι γνωστό αυτό- κάποια μηχανήματα που είχαν εγκατασταθεί στα πλαίσια της τότε διεξαχθείσας μελέτης Ραψομανίκη, – του καθηγητή του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης- , όπως επικράτησε να ονομάζεται από το όνομα του καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην ομάδα που έκανε τη μελέτη. Οι σταθμοί αυτοί έχουν πολλά χρόνια που έχουν σημαντικά προβλήματα, γιατί η τεχνολογία εξελίχθηκε, γιατί υπάρχουν ζητήματα με ανταλλακτικά, με εξαρτήματα τα οποία πλέον έχουν αλλάξει οι μορφές τους. Παρ’ όλα αυτά στην πρόσφατη σύσκεψη που είχαμε με τον Περιφερειάρχη και με όλες τις Υπηρεσίες στο Διοικητήριο, συζητήσαμε το θέμα εγκατάστασης ενός νέου δικτύου σταθμών το οποίο να μπορεί να είναι ένα σύγχρονο δίκτυο για να υπάρχουν προβλέψεις όσον αφορά συντηρήσεις, αναλώσιμα, ανταλλακτικά και οτιδήποτε άλλο. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει σε μία μέρα. Όπως δεν θα γίνει και σε μία μέρα αυτό το οποίο έχει υπογραφεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, η σχετική άδεια για να εγκατασταθούν κάποια αντιρυπαντικά μέτρα με προϋπολογισμούς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν γίνονται σε μία μέρα. Δυστυχώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες. Να πω, επίσης, ότι η έγκριση λειτουργίας του εργοστασίου βασίζεται σ’ αυτά που προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν βασίζεται σε οποιοδήποτε επιπλέον μηχάνημα το οποίο ενδεχομένως υπάρχει ή δεν υπάρχει αλλά δεν προβλέπεται κι από τη νομοθεσία να υπάρχει υποχρεωτικά. Να είναι σαφές αυτό. Θα μπορούσα να πω και επιπλέον στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Είναι ένας μεγάλος οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή, ταυτοχρόνως όμως είναι και μία μονάδα η οποία έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί να ανεχθούμε επιπτώσεις οι οποίες να βλάπτουν την υγεία ή το περιβάλλον, αλλά από την άλλη πλευρά οπωσδήποτε είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε με την απαραίτητη υπευθυνότητα χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς δηλώσεις οι  οποίες πολλές φορές δεν χρειάζονται να υπάρχουν».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΙΣ ΖΗΤΑΕΙ

Για τα δημοσιεύματα του Τύπου είπε ότι «διαβάζω στις σημερινές εφημερίδες (σ.σ. της 12ης Απριλίου) το γεγονός ότι πολλοί με κατηγορούν ότι διαπιστώνεται να είμαι σιωπηλός. Παρ’ όλα αυτά να πω -και το λέω γιατί θέλω να ακουστεί- ότι απαντήσεις, δημοσιογραφικά, δίνονται σε όποιον τις ζητάει. Δεν δίνονται σε όποιον δεν τις ζητάει. Αυτό ακριβώς θέλω να πω μόνο. Κάποιοι ρίχνουν ευθύνες στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την ίδια στιγμή όμως που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αναλογιστούν ότι ποτέ δεν ρώτησαν την Περιφερειακή Ενότητα για να πάρουν μία απάντηση και η Περιφερειακή Ενότητα, για όσους ρωτάνε, είπε σαφώς ότι ξεκινήσαμε έκτακτους ελέγχους όσον αφορά το συγκεκριμένο εργοστάσιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *