«Ψήφισμα της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας για το Σκοπιανό γεμάτο ουσία» δηλώνει ο δήμαρχος Παγγαίου  Φίλιππος  Αναστασιάδης

 Μία σύσκεψη για το θέμα των Σκοπίων στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή δήμων από όλη την Μακεδονία, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης που έκανε και σχετικές δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίθεσή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων, την οποία χαρακτηρίζουν εθνική ήττα και τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητά μέσω ψηφίσματος η Αυτοδιοίκηση της Μακεδονίας. Το κείμενο συμφωνήθηκε στην σύσκεψη της Τετάρτης που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει:

Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής:

Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».

 2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «Ήταν πράγματι μια ουσιαστική συνάντηση με μεγάλη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και φορέων άλλων, όπως επιμελητηρίων κλπ. Το ψήφισμα είναι ότι φυσικά και δεν συμφωνούμε με την ονοματοδοσία και δεν θέλουμε την χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους Σκοπιανούς.

Και η Εκκλησία είναι στο πλευρό μας μια και παρόντες ήταν και Μητροπολίτες και εκπρόσωποι των Μητροπόλεων. Το θέμα δεν κλείνει. Για αυτό προσπαθούμε όλοι και παλεύουμε. Θέλουν ο καθείς με τον ρόλο του, που ασχολείται δηλαδή με τα κοινά, να αγωνισθεί και δηλώνουμε ανοικτά σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να αντιδράσουμε στα σχέδια αυτά που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίδρασης».

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.