Χωρίς άδεια λειτουργίας τα Λιπάσματα

Προχθές το μεσημέρι αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σύμφωνα με την οποία κάνει δεκτή την προσφυγή κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου που επικύρωνε τη μεταβίβαση της αδείας λειτουργίας της εταιρείας Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσματα ΑΕΒΕ στην εταιρεία Λιπάσματα Καρβάλης Α.Ε. Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσματα είχαν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους με την παράδοση των εγκαταστάσεων στη μισθώτρια εταιρεία. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, καθώς πλέον η εταιρεία Λιπάσματα Καρβάλης μένει μετέωρη και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία της.

ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ

Δικαιωμένοι νιώθουν από αυτήν την εξέλιξη οι απολυμένοι της ΒΦΛ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων κ. Νίκο Βογιατζίδη, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά πως «η εξέλιξη μας βρίσκει δικαιωμένους σε ότι έχει να κάνει με ότι λέγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε μια παράνομη αδειοδότηση εταιριών, μια παράνομη διαδικασία για την οποία φωνάξαμε από το πρώτο λεπτό και με τον πλέον επίσημο τρόπο, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα, με εξώδικα που στέλναμε και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τους υπαλλήλους ότι δεν μπορεί να δοθεί η άδεια γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία άπτονται αυτού του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί δηλαδή η εταιρία και παρόλα αυτά και ο κ. Μαρκόπουλος αλλά και οι υπηρεσίες προχώρησαν στην αδειοδότηση. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε προτάθηκε και από τον κ. Μαρκόπουλο προς τα εμάς, η διαδικασία της ένστασης, ότι αν διαφωνούμε μπορούμε να κάνουμε ένσταση. Αυτό κάναμε και η ένσταση μας δικαίωσε. Κάποιοι μας αντιμετωπίζανε ότι προσπαθούσαμε όλο αυτό το διάστημα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αλλά τελικά είχαμε δίκιο. Και σε αυτό που φωνάζαμε αλλά και στο άλλο που φωνάζαμε το προηγούμενο διάστημα ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο εργοστάσιο και οι έλεγχοι τα είχαν αναδείξει αυτά και για αυτό επιβλήθηκαν και τα ανάλογα πρόστιμα».

ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ

Τόνισε δε με έμφαση πως «το εργοστάσιο των λιπασμάτων δεν ανήκει στον κ. Λαυρεντιάδη. Το εργοστάσιο επί της ουσίας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Έχει παραχωρηθεί, έχει την άδεια χρήσης ο κ. Λαυρεντιάδης για 30-35 χρόνια και αυτό που θέλει να κάνει δεν είναι τίποτα άλλο από το να λειτουργεί το εργοστάσιο χωρίς να πληρώνει κανέναν και να επωφεληθεί μόνο ο ίδιος. Εξυπηρετώντας λοιπόν τέτοια συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται λοιπόν τα συμφέροντα του εργοστασίου και του δημοσίου, αλλά μόνο τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και πολύ φοβάμαι ότι και ο κ. Μαρκόπουλος αλλά και όλοι όσοι έχουν τρέξει γύρω από αυτήν την ιστορία και προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα ανομιμοποίητα, εξυπηρετούν τέτοια επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα πρέπει άμεσα ο κ. Μαρκόπουλος κατά την άποψή μου να κοιτάξει το θέμα για ποιο λόγο οι υπάλληλοί του τον συμβούλεψαν να υπογράψει, την ώρα που υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα και μάλιστα σε αυτά τα νομικά ζητήματα συμφωνούσε κι ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας. Έχουμε και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας που οι απόψεις μας συνέπιπταν. Και παρόλα αυτά η άδεια υπογράφηκε. Και μάλιστα υπογράφηκε και μας έλεγαν ότι όλα είναι σύννομα. Σήμερα έρχεται μια άλλη απόφαση που λέει ότι δεν γίνανε σύννομα».

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ

Αναφορικά με τις μελλοντικές επιδιώξεις των εργαζομένων ο κ. Βογιατζίδης σημείωσε πως «εδώ πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση. Δεν είναι δυνατόν έναν υπόδικο επιχειρηματία να τον αφήνουμε να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στην Καβάλα. Διότι δεν εξυπηρετούμε με αυτήν την τακτική τα συμφέροντα της Καβάλας αλλά τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη. Θα πρέπει όλοι να σταθμίσουν τη θέση τους απέναντι σε αυτόν τον κύριο και να τον υποχρεώσουν να επιβάλει τη νομιμότητα και την κανονικότητα στο εργοστάσιο. Ένα εργοστάσιο το οποίο λειτουργούσε κανονικότατα, είχε άδεια λειτουργίας και το έχει δημιουργήσει με εταιρίες φαντάσματα, με εταιρίες που δεν μπορούν καν να πάρουν άδεια λειτουργίας. Ένα εργοστάσιο το οποίο κινείται και λειτουργεί, υπάρχουν τεράστια θέματα ασφαλείας μέσα στο εργοστάσιο, ο τρόπος που λειτουργεί δεν είναι γνωστός και πολύ φοβάμαι ότι δεν τηρούνται καν οι κείμενες νομοθεσίες. Για μας θα πρέπει να μπει άμεσα και οικονομικός εισαγγελέας σε όλες τις εταιρίες, να ελεγχθεί τι ακριβώς έχει συμβεί διότι εδώ πέρα από τις θέσεις εργασίας που διακυβεύονται, διακυβεύεται και το δημόσιο συμφέρον. Μιλάμε για 250 εκ. ευρώ χρέη τα οποία ένας κύριος αποφάσισε ότι δεν θα τα πληρώσει, ότι θέλει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, ότι θέλει να απολύσει 200 εργαζόμενους χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και θέλει να κάνει ανάστα μια ολόκληρη κοινωνία της Καβάλας. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση