Κύριο άρθροΠολιτική

Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις  δηλώνει ο Κωστής Σιμιτσής για την σύλληψη του  Οσμάν Καβάλα

Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής  από την πρώτη στιγμή που φυλακίστηκε σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης ο Οσμάν Καβάλα πήρε θέση για να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποφυλάκιση του.  Σε δηλώσεις του τόνισε την  στάση της δημάρχου κ. Τσανάκα που δεν  επιθυμεί να εμπλακεί ο Δήμος Καβάλας σε αυτή την υπόθεση…

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Osman Kavala, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο δικηγόρος του Kavala, δήλωσε ότι ο πελάτης του μεταφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την έκδοση απόφασης για την κράτησή του επί επτά ημέρες. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προς το παρόν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ο Osman Kavala είναι πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kultur και η αστυνομία κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το Τ24.

Ο Kavala συνελήφθη μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από ένα συνέδριο στο οποίο είχε συμμετάσχει στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη αυτή. «Πολύ ανησυχητικά νέα η σύλληψη του Οσμάν Καβαλά στην Κωνσταντινούπολη. Θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter. [Πηγή: newsit.gr]

Μόλις έναν μήνα πριν, o Osman Kavala είχε βρεθεί για πολλοστή φορά στην πόλη των προγόνων του για να συνυπογράψει μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννη Βύζικα το πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» («Tobacco Roads») εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Anadolu Kültür του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΜΙΤΣΗ

Ο κ. Σιμιτσής με αφορμή την εν λόγω σύλληψη λοιπόν τόνισε. «Είναι γεγονός πως και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αγανικόλας και η κ. Τσανάκα και μέλη της συμπολίτευσης σχολίασαν πως είναι λιγάκι επικίνδυνο να πάρει κανείς ξεκάθαρη αγωνιστική θέση με αφορμή την σύλληψη του Οσμάν Καβάλα γιατί κινδυνεύει να βρεθεί ακόμη και μπλεγμένος με το καθεστώς Οτσαλάν…..

Είναι γεγονός πως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και διακριτικοί μη και τυχόν έχουμε κάποια υπεραντίδραση μας όπως συνηθίζεται άλλωστε και προκαλέσουμε περισσότερα προβλήματα στον άνθρωπο αυτό.

Η πολιτική των ψηφισμάτων δεν μετράει στο εξωτερικό και πολλές φορές έχουν έναν λόγο σκοπίμως έντονο για αυτό εκτιμώ ότι καλό είναι να τα αποφύγουμε. Εκείνο λοιπόν που εγώ πρότεινα στη διοίκηση πριν κάνουμε λόγο ήταν ένα κείμενο που είχα συντάξει με την εμπειρία μου από την θέση του Δημάρχου και με τις γνώσεις μου ως νομικός και μια και είχα ασχοληθεί με το διεθνές δίκαιο, ένα κείμενο στο οποίο δεν έκανα αναφορά στο τι έκανε ο Οσμάν Καβάλα γιατί αυτό δεν το ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει να το ξέρουμε.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε για έναν διεθνή οργανισμό που συμμετέχουν πάμπολλα κράτη και το Συμβούλιο της Ευρώπης με διάφορες ειδικές συμβάσεις προσπαθεί να διατηρήσει το δίκαιο ιδίως στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προστασίας του ανθρώπου.

Και τα δικαιώματα του ανθρώπου προασπίζονται και τα πρωτόκολλα κάνουν το παν ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα ενός πολίτη, ο οποίος σε περίπτωση που συλληφθεί θα πρέπει να λάβει γρήγορα γνώση της κατηγορίας για την οποία κατηγορείται, να έχει γρήγορα δικηγορική υπεράσπιση, να δικασθεί γρήγορα από το αμερόληπτο δικαστήριο και φυσικά να έχει και το δικαίωμα της έφεσης.

Αυτή η διαδικασία βέβαια επεκτείνεται και στη διαδικασία του δικαστηρίου όπου ο κατηγορούμενος θα πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους κατηγόρους κλπ. Μια σειρά από θεσμικές και νομικές καταχωρήσεις λοιπόν οι οποίες αποδεικνύουν ότι τελικά ζούμε σε μια καλώς ευνομούμενη ήπειρο που σέβεται τον άνθρωπο».

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο ίδιος εκτιμά και πρότεινε στην κ. Τσανάκα να συνταχθεί μια επιστολή που θα πρέπει να επιδώσει η ίδια στον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή με την οποία να μεταφέρει την ελπίδα μας ότι θα τύχει μια γρήγορης δίκης ο Οσμάν Καβάλα από αντικειμενικό και αμερόληπτο δικαστήριο.

«Ούτε καν αυτή την διπλωματικά διατυπωμένη επιστολή δεν δέχθηκαν να συζητήσουμε στο Δ.Σ. Αντίθετα πρότειναν και δέχθηκα την θέση της κ. Τσανάκα να συμβουλευθούμε το υπ. Εσωτερικών.

Όμως όσες φορές εγώ το προσπάθησα απάντηση δεν πήρα…. Για παράδειγμα ότι πηγαίνουμε σε τουρκικές πόλεις και  μας βάζουν εμπρός σε μια σημαία, αυτή της Βόρειας Κύπρου. Μήπως θα πρέπει να έχουμε οδηγία τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Οδηγία δεν υπάρχει.

Και με αυτή την υπόθεση δεν ασχολήθηκε κανείς τελικά. Βέβαια ο Δήμος Καβάλας θα έπρεπε κάτι να κινητοποιήσει…. Είναι γεγονός όμως ότι μεγάλη φασαρία δεν πρέπει να κάνουμε γιατί ίσως και να βλάψουμε κάτι. Ακτιβιστές δεν είδα να κάνουν κάτι. Αλλά σε επίπεδο ανάδειξης μόνο ο Δήμος Καβάλας μπορεί να κάνει κάτι  και αυτό θα γίνει μέσα από μια δράση συγκεκριμένων τόνων.

Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα στο Δ.Σ. που δεν είναι εκεί για να κραυγάζει περί του κράτους αδίκου….».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *