“Φωτιά” άναψαν οι σχεδιασμοί σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής όπως τονίζει ο πρόεδρος Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης
Ένα ειδικό τέλος διανυκτέρευσης θα επιβληθεί στα ξενοδοχεία το 2018 γεγονός που βρίσκει αντίθετους τους ξενοδόχους και του Νομού Καβάλας. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης σημείωσε ότι αυτό το νέο χαράτσι θα επιβαρύνει το τουριστικό μας προϊόν…
Όπως τόνισε αρχικά «Εδώ και έναν χρόνο κάνουμε προσπάθειες όλοι εμείς οι ξενοδόχοι του τουρισμού προκειμένου να μην ισχύσει ο νόμος που προτάθηκε αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε και ξεκινάμε από 1-1-2018 με την εφαρμογή του εν λόγου νόμου!
Μιλάμε για το τέλος παραμονής το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας νέος φόρος. Για κάθε διανυκτέρευση ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων πρέπει να πληρώνει τέλος 4 ευρώ, τεσσάρων τρία ευρώ, 1,5 για τριών αστέρων και μισό ευρώ για τα κατώτερης κατηγορίας.
Αυτό αφορά τα νησιά, όλη την Ελλάδα και μιλάμε για έναν καθολικό φόρο. Αυτό απευθύνεται στους πελάτες. Δηλαδή όταν ο πελάτης πληρώνει τον λογαριασμό για τη διαμονή του, θα πρέπει να πληρώσει στην συνέχεια και αυτό το τέλος.
Και εδώ είναι το δύσκολο της υπόθεσης, πως θα πείσεις τον πελάτη να πληρώσει επιπλέον; Από την άλλη δεν μπορεί και ένα ξενοδοχείο να αναλάβει το ίδιο αυτό το κόστος προκειμένου να μην επιβαρύνει τον πελάτη. Και αυτό γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος, σχεδόν το 30% της συνολικής κερδοφορίας».
ΠΙΕΣΕΙΣ
Οι πιέσεις που έχουν ήδη ασκηθεί είναι έντονες αλλά αποτέλεσμα δεν έχει βρεθεί. «Έχουμε δώσει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση θα είναι μικρότερο από όσο θα είναι η ζημιά» τόνισε.
Με αφορμή αυτή τη δήλωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι:
«ο Φόρος Διαμονής, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην «άλλη Ελλάδα», την οποία πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε. Θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.
Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ), αλλά και της υπερφορολόγησης των ίδιων των επιχειρήσεων (Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ΚΑΙ αυτόν τον φόρο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.
Ήδη, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες, θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό.
Η Π.Ο.Ξ. απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο οριζόντιος φόρος ΠΡΙΝ την εφαρμογή του και όχι ένα χρόνο ΜΕΤΑ. Τότε, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας.
Ο ΠΕΛΑΤΗΣ
Ο κ. Παρασχούδης καταληκτικά ανέφερε ότι «Ήδη το κόστος, είτε το πληρώσει ο πελάτης, είτε ο ξενοδόχος, θα φέρει ζημιά στο τουριστικό προϊόν. Και όταν ο πελάτης βλέπει ότι καλείται να πληρώσει έναν επιπλέον φόρο, απλά δεν θα έρθει στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά στις περιόδους κρίσης. Είναι ένα θέμα που θα φέρει συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου. Οι μελέτες αυτό απέδειξαν αλλά δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε».