Υποτονική και τον Ιούνιο η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας

Υποτονική είναι η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας παρά το γεγονός ότι διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης επεσήμανε πως ο Ιούνιος έως σήμερα έχει αρνητικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα είπε ότι «δυστυχώς οι μέρες και οι μήνες περνούν, μπήκαμε στο καλοκαίρι αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι στην αγορά. Η κίνηση είναι υποτονική. Έχουν έρθει Βαλκάνιοι τουρίστες αλλά δεν έχουν δώσει ακόμη την προστιθέμενη αξία στην αγορά της πόλης μας. Δυστυχώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ο κλοιός σφίγγει. Οι υποχρεώσεις έρχονται συσσωρεμένες όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας, έχουν έρθει η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις κι ο πόλεμος που είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για την κίνηση στην αγορά και την εισπραξιμότητα των καταστημάτων. Είναι λυπηρό διότι περιμέναμε το καλοκαίρι για να έχουμε αυξημένη κίνηση και έσοδα. Ο Ιούνιος περνάει αλλά δεν μας δίνει τίποτα από αυτά που περιμέναμε.

Δεν νομίζω να υπάρχει αισιοδοξία σε ό,τι έχει να κάνει με τον επερχόμενο χειμώνα με όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε κι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στους δύο μήνες του καλοκαιριού που έρχονται. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να σώσουν την κατάσταση».

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο εμπόριο, το οποίο διαχωρίζω από την εστίαση, είναι δύσκολη. Υπάρχει τεράστια δυσκολία στην εισροή χρημάτων και μεγάλη δυσκολία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Το ισοζύγιο είναι καθημερινά αρνητικό, με συνέπεια να βγαίνει ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αφήνει αισιοδοξία στους εμπόρους.

Τα τελευταία δύο χρόνια με αρκετούς μήνες κλειστό το κατάστημα λόγω κορωνοϊού, με τον κόσμο να μην κυκλοφορεί κι όταν το κάνει αυτό να μην αγοράζει, με το ενεργειακό και τον πόλεμο να ακολουθούν, νομίζω ότι μόνο μελανά είναι τα μηνύματα που αφήνουν οι τελευταίοι μήνες.

Ο Μάιος κι ο Ιούνιος είναι δύο μήνες που παραδοσιακά ξεκινούσε μία κίνηση και είχαμε κάποια εισπραξιμότητα. Τα έσοδα είναι κατά 30%-40% μειωμένα, τα έξοδα είναι κατά 30%-40% αυξημένα, οπότε για να επιζήσει μία επιχείρηση ή θα πρέπει να υπάρχει μία μηχανή που φτιάχνει χρήματα ή θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη βοήθεια από το κράτος. Υπήρξε εν καιρώ πανδημίας αλλά ήταν πολύ μικρότερη από το πρόβλημα που είχαμε και τη μείωση των εσόδων μας. Ή θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία εισροή χρημάτων στα καταστήματά μας που δεν διαβλέπεται. Οπότε μόνο μαγικά θα πρέπει να κάνει κάποιος για να κρατάει βιώσιμη την επιχείρησή του».

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Για τις θερινές εκπτώσεις είπε ότι «ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου. Ένα κατάστημα που δεν βγάζει κέρδος οδηγείται προς τη συρρίκνωση και το κλείσιμο. Υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη φθινοπωρινή περίοδο. Αν υπάρξουν ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης,  διότι οι πρώτες ύλες ανέβηκαν παγκοσμίως στα υποδήματα, τα ρούχα και τα εμπορικά προϊόντα δεν έχουν υπάρξει ανατιμήσεις διότι οι τιμές είναι κλειδωμένες εδώ και 6 μήνες. Όμως έρχεται το φθινόπωρο στο οποίο όλες οι παραγγελίες που έχουμε κάνει οι προμηθευτές μας λένε ότι λόγω των ανατιμήσεων θα ανέβουν οι τιμές, οπότε ή θα μειώσουμε εμείς την αγορά των προϊόντων μας ή να βρούμε τρόπο να έχουμε τα χρήματα. Η κατάσταση είναι τραγική κι έτσι πρέπει να τη βλέπουν και οι υθίνοντες για να καταλάβουν τι γίνεται στην αγορά και να βοηθήσουν την λίγη επιχειρηματικότητα που έχει μείνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.