Υπαρκτός ο προγραμματισμός για περαιτέρω μεγάλα λιμενικά έργα στα λιμάνια της Καβάλας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΚ Χρήστο Ηλιάδη

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας σχεδιάζει μία σειρά πολύ σημαντικών έργων στο χώρο του Κεντρικού Λιμανιού, αλλά και στο νέο Λιμάνι «Φίλιππος Β`». Ο πρόεδρος του Οργανισμού  κ. Χρήστος Ηλιάδης αναφέρθηκε στα έργα αυτά τα οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του Νομού Καβάλας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ηλιάδης σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα στο λιμάνι “Απόστολος Παύλος” και μεγάλα και μικρά έργα. Να υπενθυμίσω τις πλωτές εγκαταστάσεις, όπως επίσης την επέκταση και θωράκιση του προσήνεμου μόλου. Από κει και πέρα ο προγραμματισμός από τον Οργανισμό Λιμένα για περαιτέρω μεγάλα λιμενικά έργα φυσικά και είναι υπαρκτός. Πέρα από μικρά έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί, κι άλλα προγραμματίζονται να γίνουν. Υπάρχουν σαφώς και σε φάση προγραμματισμού μεγάλα λιμενικά έργα, όπως το ένα είναι μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη έγκρισης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας. Σε αυτό το έργο ο Οργανισμός Λιμένα είναι εταίρος, έχει ένα συγκεκριμένο έργο που αφορά επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού καθόλο το μήκος του προσήνεμου μόλου, επέκταση δικτύου ηλεκτροδότησης σκαφών και μιλάμε σαφώς για μεγάλες παροχές για τα κρουαζιερόπλοια, επιδιορθώσεις κρηπιδωμάτων, επιστρώσεις δαπέδου καθόλο το μήκος του προσήνεμου μόλου και τοποθέτηση προσκρουστήρων. Ένα έργο 1,5 εκατομμυρίου το οποίο έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

ΜΑΡΙΝΑ

Συμπλήρωσε δε πως «ένα άλλο μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει ακόμα περισσότερο την όψη του λιμανιού η οποία έχει αλλάξει πάρα πολύ, είναι ένα έργο χωροθέτησης μαρίνας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλωτές εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε αδειοδοτημένη μαρίνα, διότι χρειάζονται χερσαίες εγκαταστάσεις, χρειάζονται όροι και προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν καλύπτουμε. Έχουμε ήδη συντάξει ένα τεχνικό πρόγραμμα, είμαστε στην αναζήτηση χρηματοδότησης μελέτης, σύμφωνα με την οποία γίνονται έργα επέκτασης του μόλου στην Ιχθυόσκαλα και κρηπίδωσης από τη δυτική πλευρά, ώστε εκείνο το λιμάνι να είναι καθαρά λιμάνι για τα αλιευτικά. Και παράλληλα γίνεται μελέτη όσον αφορά τη χωροθέτηση μαρίνας εκτός του λιμανιού όπως το ξέρει και το βλέπει ο κόσμος, δηλαδή δυτικά του υπήνεμου μόλου, ώστε να δημιουργηθεί μαρίνα, κάτι το οποίο θα απογειώσει πραγματικά το λιμάνι και θα προσθέσει μία αξία εντελώς διαφορετική και πολύ μεγάλη για τον τόπο μας γενικότερα. Είναι αυτά τα δυο μεγάλα έργα πέραν των άλλων των πιο μικρών που προγραμματίζονται  και βέβαια συνηθίζουμε να μιλάμε για το “Απόστολος Παύλος” επειδή αυτό είναι το ορατό από τον περισσότερο κόσμο. Ωστόσο υπάρχει το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β΄, υπάρχουν και τα λιμάνια της Κεραμωτής και της Περάμου, στα οποία γίνονται και εκεί αρκετά μεγάλα και μικρά έργα».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’

Αναφερθείς ο κ. Ηλιάδης σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που αφορά το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β΄, σημείωσε πως «τα μεγάλα έργα σχεδιάζονται και είναι με έναν σχεδιασμό μακροπρόθεσμο. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο ΟΛΚ είναι εταίρος σε μια πρόταση, σε ένα σχήμα από διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Μεσογείου. Είναι το μόνο λιμάνι της Ελλάδας, μιλάμε για το Φίλιππος Β΄, είναι μέσα στο σχήμα και μια Ένωση Λιμένων στη Βαλένθια. Κάναμε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει μια μελέτη για τη δημιουργία πλωτών εξεδρών και πλωτών κυματοθραυστών έξω από το λιμάνι, από το συμβατικό το εμπορικό λιμάνι όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλα τα οφέλη για τον Οργανισμό Λιμένα αλλά και για το Φίλιππος Β΄ αλλά και για όλη την περιοχή. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη θα αποκτήσει και μια μελετητική ωρίμανση το έργο και σαφώς εφόσον η μελέτη δείξει ότι μια τέτοια πρόταση είναι και βιώσιμη και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση, θα μπορεί να πάρει και άμεσα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι μακροπρόθεσμο, ωστόσο όμως είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευτυχής, διότι πλέον ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας και τα λιμάνια της Καβάλας γενικότερα αποκτούν διαφορετικό ενδιαφέρον, γίνονται γνωστά σε όλη την Ευρώπη για τα έργα και τις καινοτομίες στις οποίες μετέχουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση