ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Υπήρξε διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών στο ΕΠΑΛ Θάσου αλλά απέβη άγονος, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας προκήρυξε διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών στο ΕΠΑΛ της Θάσου αλλά απέβη άγονος καθώς δεν ενδιαφέρθηκαν οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε ότι προσπαθούν να λύσουν το θέμα καθώς δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανένα φορέα μεταφοράς να αναλάβει το έργο.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «η συνδρομή της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο κεφάλαιο μαθητικές μεταφορές είναι ένας ιδιαίτερα μεγάλος λογαριασμός. Μόνο οι καταβολές που κάνουμε στο ΚΤΕΛ υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο περιλαμβάνει ταξί, περιλαμβάνει όλων των ειδών τις καταβολές που γίνονται προκειμένου να μπορέσουν να μεταφερθούν μαθητές και να είναι όλοι στο σχολείο τους την ώρα που πρέπει».

Όσον αφορά τη Θάσο δήλωσε ότι αυτό που ισχύει είναι πως «αυτό το σχολείο όταν λειτούργησε το παράρτημα του ΕΠΑΛ, το οποίο είναι ένα σημαντικό σχολείο για τη Θάσο, ο Διαγωνισμός για τις μαθητικές μεταφορές είχε βγει ήδη. Και μάλιστα προκηρύχθηκε συμπληρωματικός Διαγωνισμός προκειμένου να μπορέσουν να βρεθούν οι ανάδοχοι που θα μεταφέρουν τα παιδιά. Είναι 10 δρομολόγια ταξί, αν δε με απατά η μνήμη μου, αλλά στα 9 δεν υπήρξε καμία προσφορά, κανένας ταξιτζής από τη Θάσο δεν υπέβαλλε προσφορά ενώ υπεβλήθη μόνο σε ένα δρομολόγιο. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα συνταχθούν οι απαραίτητες απαντήσεις για να σταλθούν στο δήμαρχο Θάσου. Ως εκ τούτου ο Διαγωνισμός θα επαναληφθεί, ως εκ τούτου θα συνεχίσουν οι γονείς να είναι δικαιούχοι και θα λάβουν στο τέλος ένα ημερήσιο –ανά ημέρα- επίδομα για τη μεταφορά των παιδιών. Αυτό προβλέπει ο Νόμος. Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω, δεν μπορώ να δώσω κάποια διαταγή στους ταξιτζήδες και να τους πω να συμμετάσχουν απαραίτητα στη διαδικασία. Ο Δήμος δεν έχει κάποια εμπλοκή. Προφανώς προαιρετικά ανέλαβε αυτήν την προσπάθεια. Προσωπικά δεν μπορώ ούτε τους ταξιτζήδες να διατάξω με κάποιον τρόπο ή να επιβάλλω τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό, ούτε από την άλλη πλευρά μπορώ να πληρώσω χρήματα μ’ έναν σύννομο τρόπο. Δεν είναι χρήματα δικά μου ή του κόσμου, είναι χρήματα τα οποία προέρχονται από έναν δημόσιο λογαριασμό».

ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

«Θέλω να τονίσω δύο λεπτομέρειες. Ειπώθηκε ότι η επιστολή του Δημάρχου Θάσου μας ήρθε στο Διοικητήριο της Καβάλας με το ταχυδρομείο. Πρώτα τη διαβάσαμε στις εφημερίδες, πρώτα την απαντήσαμε στις εφημερίδες και μετά μας ήρθε το έγγραφο, μία πρακτική η οποία γεννά κάποια ζητήματα. Και από την άλλη πλευρά έχουμε το ζήτημα ότι σαν Περιφέρεια παλιότερα –συμβολικά θα το πω- αν παίρναμε 100 ευρώ από το αρμόδιο Υπουργείο για τις μεταφορές, πληρώναμε 96-97 και όποια περίσσευαν τα δίναμε πίσω. Εάν σήμερα παίρνουμε ξανά 100 ευρώ, οι μαθητικές μεταφορές κοστίζουν 124 ευρώ –κι αυτά τα 24 ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Τα στερούμε, δηλαδή, από πολίτες, από άλλες δράσεις, από άλλα έργα, από άλλες δραστηριότητες για να μεταφέρουμε τους μαθητές. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι ο καθένας οφείλει με τον απαραίτητο σεβασμό να προσεγγίζει τη συνεισφορά της Περιφέρειας σ’ αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται μαθητικές μεταφορές, το οποίο με βάση τον Καλλικράτη έπρεπε να το διαχειρίζονται οι Δήμο αλλά λόγω – αφενός εγγενούς αδυναμίας σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω άρνησης σε πολλές άλλες περιπτώσεις- κατέληξε να το διαχειρίζεται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρά το βάρος των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχει να διαχειριστεί».

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Για το αν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αυτό το έργο το υπεραστικό ΚΤΕΛ, είπε ότι «όχι, γιατί θα πρέπει να γίνουν συνολικές αλλαγές σε όλα τα δρομολόγια και δεν βγαίνει. Τα λεωφορεία που έχει το ΚΤΕΛ στη Θάσο είναι συγκεκριμένος αριθμός. Μακάρι να μπορούσαν να βγουν εκεί, να αυξήσουμε λίγο τα χρήματα του ΚΤΕΛ και να τελειώσει η υπόθεση. Δυστυχώς, όμως, όχι. Έτσι μου λένε, δηλαδή, οι υπηρεσιακοί παράγοντες που το χειρίζονται, δεν έχω προσωπική άποψη να σας πω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *